czwartek, 26 lutego 2009

Kurczakowe placuszki


Ostatnio przypadkiem natknelam sie na stronie cincin na ten wlasnie przepis,od razu stwierdzilam,ze to pewny strzal w dziesiatke.
Tak tez bylo i te placuszki beda na pewno czestszym gosciem na naszym stole.
Podalam je z kaszka kuskus i marynowana papryka.Przepis troche zmodyfikowalam dodajac czosnek,cebule i szczypiorek.

Skladniki:
  • 200g platow z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 200g sera zoltego
  • 4 jajka
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sol,pieprz,ziola prowansalskie,1-2 zabki czosnku
  • 1 lyzka posiekanego szczypiorku
Mieso umyc,osuszyc i pokroic w mala kosteczke.Pieczarki oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach,tak samo ser.Wymieszac to wszystko w misce z jajkami,maka i przyprawami.
Smazyc na zloty kolor.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Jakby były bez pieczarek, sera i cebuli, do tego nie usmażone, a upieczone to może nawet by mi wątroba wyrzutów nie robiła jakbym spróbowała :) bo kuszą

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten przepis, te kotleciki są ulubioną przez gości pozycją rodzinnych imprez :)
    Kuskus w kulkach też świetnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest świetny przepis !!! Coś innego i smacznego z popularnych filetów drobiowych. Można też przyrządzić podobnie kotlety, ale zamiast pieczarek daje się kukurydzę z puszki. A kuskus idealnie pasuje do tych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. -Adrijah- hihi,ale masz wymagania (oczko)-mimo wszystko polecam,nawet smazone :)

    -Edysiu-dziekuje-ja wiem,ze ten przepis juz wiekowy jest,bo z 2007 roku,ale ja go nie znalam i czasem takie "dinozaury" sie super sprawdzaja :)

    -Adda-no,tez bylismy zachwyceni ta odmiana kotletow-zupelnie inaczej smakuja niz zwykle panierowane piersi z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  5. w towarzystwie mojego ulubionego kuskusa chętnie bym zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. -asieja-w takim badz razie polecam :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)