niedziela, 31 maja 2009

Nalesniki z miesem i suszonymi sliwkami



Na zakonczenie Nalesnikowego Tygodnia przygotowalam na obiad nalesniki wg wlasnego pomyslu i jak zwykle na wytrawnie,na slodko lubia moj maz i corka,ale ja wole zdecydowanie wersje na slono :)

Skladniki na 4 osoby:

  • ciasto przygotowalam z maki,mleka,2 jajek i odrobiny soli-ilosc dowolna,ale minimum na 8 nalesnikow
  • 500 g mieszanego miesa mielonego
  • 3 zabki czosnku (obrac i przecisnac przez praske)
  • ok.10-12 sliwek suszonych (dosc drobno pokroic)
  • nieduzy por- biala czesc (umyc i pokroic w polkrazki)
  • ok.1/2 lyzeczki pieprzu Cayenn (zalezy,jak ostre maja byc)
  • 2 lyzki sosu sojowego
  • 1-2 lyzki sosu Worchester
  • 2-3 lyzki soku z cytryny
  • 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • kilka galazek swiezego tymianku (posiekac)
  • sloik gotowego sosu pomidorowego
  • ser zolty tarty
Mieso przysmazyc na oliwie,dodac por,czosnek,sliwki suszone,wszystkie przyprawy,podlac odrobina wody i poddusic.
Farsz miesny zawijac w nalesniki i ulozyc w formie wypelnionej sosem pomidorowym,posypac zoltym serem i odrobina natki,zapiekac ok.15-20 minut w 180°C.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Ciekawe, bardzo ciekawe :) Wyglądają fenomenalnie. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że to połączenie mięsa ze wszystkimi przyprawami i śliwkami musi być pyszne. Ja lubię naleśniki i na słodko i na słono :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Widze nowy wystroj bloga :-)
    Ciekawy przepis :-) Nie jadlam jeszcze nalesnikow w takiej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. @ kasiu - dziekuje :)

    @ adda - no,wlasnie ,sa takie ostro-slodkawe :)

    @ majka - polecam,jesli lubisz takie polaczenie miesa z owocem i ostroscia pieprzu Cayenn lub chili,a wystroj,mysle,ze bede czesto zmieniac,troche odmiany dobrze robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę! To napewno by mi zasmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę takie zrobić, bo myślę że nam zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie bardziej wolę naleśniki w wersji wytrawnej niż na słodko, więc koniecznie muszę wyprówać ten przepis, bo wiem że przypadnie mi do gustu ;)
    Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. @ olciaky - no,to sie ciesze :))
    @ edysiu - mam taka nadzieje,bo sa pyszne i takie troche inne przez te sliwki :)
    @ kuchareczko - ja rowniez wole takie niz na slodko.
    Dziekuje :))

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)