sobota, 30 maja 2009

Taboulè



Moja druga i zarazem ostatnia propozycja w kulinarnej zabawie "Bar Salatkowy" organizowanym przez Pele jest bardzo przez nas lubiana pochodzaca z Libanu salatka Taboulè .
Przepis na nia wykorzystuje zawsze z ksiazki "Mediterran kochen".



Skladniki:
  • 200 g kaszki bulgur (moze byc kuskus)
  • 4 pomidory (sparzyc,obrac ze skorki,pokroic drobno)
  • 4 dymki ( w calosci-biala i zielona czesc-pokroic w plasterki)
  • 1 ogorek (obrac,wypestkowac i drobno pokroic)
  • 1/2 zoltej papryki (umyc,osuszyc i pokroic w kosteczke)
  • peczek natki pietruszki
  • 1/2 peczka miety
  • sol,pieprz
  • 40 ml soku z cytryny
  • 40 ml oliwy
Bulgur gotowac ok.15 minut w ok. 1 l posolonej wody,nastepnie odcedzic i wycisnac w scierce,dac do miski,dodac pokrojone warzywa oraz umyte,osuszone i posiekane ziola.
Na dressing wymieszac dobrze sok z cytryny, oliwe oraz sol i pieprz,wymieszac z salatka,przykryc folia i wstawic na godzine do lodowki.Po wyjeciu ponownie wymieszac i ewentualnie raz jeszcze przyprawic.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Slicznie wyglada i pewnie swietnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Taboule, ale niestety jadłam go tylko z naszym polskim błyskawicznym kuskusem

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak pysznie! :)) Mam ochotę kiedyś zrobić , mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię identyczną sałatkę, ale zawsze z kuskusem, bo bulguru nigdzie nie ma. Lubię jeść tą sałatkę z dobrą pieczoną rybą. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. - Aniu - dzieki :)
    - aga - z kuskusem tez czasem robie-smakuje podobnie :)
    -Majanko - polecam :)
    - adda - z ryba-powiadasz??? u nas bedzie z pieczonym miesem,ale rybke zapamietam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja mam pilne pytanko - ile tej sałatki wychodzi?
    Robię jutro na grilla rodzinnego, a nie wiem czy muszę zwiększać ilość składników.

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)