środa, 28 października 2009

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem




Juz z rok czasu mialam ochote na babke ziemniaczana,ale jakos nigdy nie umialam sie zmobilizowac,zeby ja zrobic,az do wczoraj.......nagle ja "zobaczylam"...... w kokilkach ,wlasnie takie mini-babki,a nie jedna babke,jaka zawsze moja mama robila.Jak wymyslilam ,tak zrobilam........

Skladniki:
  • ok.1 kg ziemniakow (obrac i zetrzec na drobnej tarce)
  • 250 g pieczarek
  • 3-4 dymki (biala i zielona czesc)
  • 1 duza cebula
  • 2 jajka
  • ok.150 g maki pszennej
  • 150 g wedzonego boczku pokrojonego w kosteczke
  • dodatkowo kilka plasterkow bekonu na wylozenie dna formy czy foremek
  • 1 lyzeczka posiekanego tymianku
  • sol,pieprz,sos Worchester
  • 1 lyzka masla
  • olej do smazenia
  • dodatkowo maslo do wysmarowania foremek
Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki,dymki rowniez.Na patelni rozgrzac odrobine oleju i podsmazyc najpierw pokrojony boczek ,nastepnie dodac pieczarki,lyzke masla i razem chwile poddusic.
Starte ziemniaki lekko odsaczyc,ale nie wyciskac,dodac jajka,pokrojona drobniutko cebule,podsmazony boczek z pieczarkami,pokrojona dymke,make,tymianek i przyprawic do smaku sola,pieprzem i sosem Worchester.
Na dno formy czy foremek wylozyc plasterki bekonu (ew. boczku czy innej wedzonki) i wylac mase ziemniaczana (u mnie dodatkowo do dekoracji posluzyly listki szalwii).
Piec w nagrzanym do 200° piekarniku 30-40 minut.
Podawac gorace ze smietana i salata zielona.

Jest to moja druga propozycja w ramach Ziemniaczanego Sezonu

Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. jak to pysznie wygląda, a ten boczek na górze mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za swietny pomysl! pewnie spapuguje przy najblizszej okazji, jesli mozna? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak smakowicie się prezentują te babeczki! Miałaś świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. - Magda- dzieki :)

    --Cudawianki- alez naturalnie,ze mozna,bardzo polecam :)

    -Wiosenko- dziekuje :)

    _majanko- dziekuje slicznie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super , wlasnie o to mi chodzilo kiedy mowilem o "swoich" babkach z jajem. To co dobrze znamy, ale na nowo:)
    Napewno pycha! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobają mi się i to bardzo!
    Zrobiłam kiedyś babkę ziemniaczaną i było jej dla nas za dużo, a teraz kupiłam kokilki i czekam aż do mnie dotrą i wypróbuję Twój przepis. Zrobię z połowy składników.

    OdpowiedzUsuń
  7. -Arku- dzieki :) i pycha bylo,a nawet jeszcze jest :)

    -Edysiu- dziekuje :)
    wlasnie u mojej mamy babka byla bardzo dobra,ale zawsze jej jakby za duzo bylo....mi wyszlo 6 kokilek dokladnie-obiad na 2 dni dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, ja też wczoraj robiłam te babke W jednej formie i bez pieczarek, ale nie wygladala tak ladnie jak u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszystko co jest wyporcjowane i tak podana babka ziemniaczana bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny pomysl Gosiu. Calej blaszki babki ziemniaczanej bym nie zjadla ale taka mala porcyjke to bardzo chetnie :) Wygladaja przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają jak z najlepszej francuskiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. za mna babka też chodzi od dawna ale ja jeszcze sie za nią nie zabrałam :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuuuurczę, ślicznie je przystroiłaś! WYglądają jak z restauracji, jestem naprawdę pena podziwu dla Twego kunsztu. No i to musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ apetyczne jedzonko. Pycha! Rzeczywiście małe cudeńka - takie są najfajniejsze.

    A ziemniaczki i tymianek - to super połączenie. Musiały być pyszne.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. -Beatko- dziekuje :) najwazniejsze,ze smakowala :)

    -Szarlotku- Twoje wyporcjonowane cudenka tez zawsze do mnie bardzo mocno przemawiaja :)

    -Maju- dziekuje :)

    -Adda- wow! dziekuje :)az sie zarumienilam :)

    -Ilka- dziekuje :)

    -Aga- znam ten "bol" tego chodzenia czegos .... :)

    -Aniu- slicznie dziekuje :)

    -Monika- dziekuje :) pyszne byly rzeczywiscie-polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oooo, fajne... :) One trochę takie jak babka ziemniaczana, choć bardziej "wypasiona". :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne, bardzo eleganckie babeczki. Dodatek tymianku niezwykle trafny.

    OdpowiedzUsuń
  18. -Malgosiu- nooo,to sa wypasione babki ziemniaczane (hihihi)
    -Felluniu- dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)