środa, 11 listopada 2009

Comber kroliczy z prawdziwkami


Wprawdzie dzisiaj juz jest sroda,ale w niedziele ugotowalam obiadek,ktory w calosci chcialam wlaczyc jako moja propozycje do zabawy kulinarnej Gotujemy po polsku nad ktora patronat objal serwis zPierwszegotloczenia.pl .
W sumie w glowie mialam sporo planow kulinarnych na ten tydzien,ale jak to czesto bywa, los pokrzyzowal troche te plany,bo duzo pracy mam w firmie i co sie z tym wiaze mniej czasu na przyjemnosci ,do ktorych zaliczam oczywiscie przebywanie w towarzystwie moich garow,przepisow,przypraw itp......


Krolik duszony z prawdziwkami

  • czesci krolika
  • ok. 100 g suszonych prawdziwkow
  • 1 duza cebula
  • 3-4 zabki czosnku
  • 2-3 lyzki soku z cytryny
  • przyprawy:lisc laurowy,ziele angielskie,ziarna jalowca,sol,pieprz
  • 500- 600 ml bulionu warzywnego
  • kubek (200 ml) gestej kwasnej smietany
  • oliwa do smazenia
Krolika umyc,osuszyc i obsmazyc na rumiano na oliwie,nastepnie podlac bulionem ,dodac przyprawy,przecisniety przez praske czosnek,pokrojona cebulke,sok z cytryny,wczesniej namoczone grzyby wraz z wywarem i dusic do miekkosci.
Pod koniec duszenia wymieszac kilka lyzek wywaru z duszacej sie potrawy ze smietana i wlac z powrotem do garnka,ewentualnie mozna zagescic maka ziemniaczana rozrobiona z zimna woda.
Podawac np. z kluskami slaskimi i surowka z czerwonej kapusty.



Kluski slaskie:
Robie niestety zawsze "na oko",ale proporcje mozna zawsze wygodnie odmierzyc sobie w misce po prostu,czyli:
  • ziemniaki (obrac i ugotowac w osolonej wodzie)
  • maka ziemniaczana
  • 1-2 jajka
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzic i przecisnac przez praske lub zmielic,wlozyc do miski,wyrownac powierzchnie i podzielic calosc na 4 czesci,wyjac 1/4 czesc ziemniakow i w to miejsce wsypac make ziemniaczana,wyrownac i dodac wyjete ziemniaki,jajka i razem wyrobic na gladkie ciasto,formowac z niego kulki,lekko splaszczyc i zrobic palcem wglebienie.Gotowac w osolonym wrzatku ok.3 minuty od wyplyniecia.



Surowka z czerwonej kapusty:

  • 1/2 glowki czerwonej kapusty dosc drobno poszatkowac
  • 1 nieduza cebula (drobno pokroic w kosteczke)
  • sol,pieprz,sok cytrynowy i cukier do doprawienia
  • olej np. z pestek winogron
  • ocet lub cytryna(do skropienia kapusty)
Poszatkowana kapuste zblanszowac we wrzatku 5-7 minut,odcedzic i natychmiast skropic octem lub cytryna ,aby uzyskac czerwony kolor,ostudzic,dodac pokrojona cebulke,olej i przyprawic sola,pieprzem,sokiem cytrynowym i cukrem,wymieszac i schlodzic.


Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Gosiu, jakie pyszności! Królika wieki nie jadłam a z grzybkami- nigdy. Na kluski dałaś dobry przepis - tak się właśnie robi. I modra kapusta do tego, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zgłodniałam, taki królik z grzybkami musi byc bardzo smaczny :) Z kluseczkami i surowka. Miodzio!

    OdpowiedzUsuń
  3. To wyjątkowe danie, które lubimy ale w trochę innej konfiguracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwie porcje modrej i dwie porcje klusków :) poproszę.
    Piękny, porządny domowy obiad.
    Buziaki
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mialas pyszny obiadek Gosiu :) Kluski slaskie i czerwona kapusta to cos dla mojego M. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. -Grazynko- dziekuje :) krolika tez zbyt czesto nie jadamy,jest to raczej odswietne u nas jedzonko :)

    -Aga- dzieki,pyszne bylo,tylko sie szybko skonczylo :) :)

    -Szarlotku- a w jakiej konfiguracji Wy lubicie???

    -Majanko- dziekuje :)

    -Moniko- dziekuje i zapraszam :) :)

    -Maju- dzieki :) a Ty nie lubisz klusek i czerwonej kapustki??

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam mięsa króliczego, pamiętam dawniej, że bardzo mi smakowało... Niezwykle smakowity obiadek:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym spróbowała;)
    Tymbardziej ,że królika bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam na niego ochotę,bo jeszcze w życiu nie jadłam*

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)