czwartek, 3 grudnia 2009

.....figa z makiem z pasternakiem.....

To wszystko przez Basie............

Zaczne podobnie jak ona (hihi) ,no bo coz wiecej napisac?????
Na pasternak i jego wyprobowywanie czailam sie od dawien dawna,jednak podchodzilam do niego ,jak pies do jeza,no bo ten wyglad....jak wyglada,tak pewnie smakuje (myslalam sobie....) ,a wyglada-jak wiadomo,jak korzen pietruszki,za ktorym osobiscie nie przepadam.......,ale skoro Basia napisala,ze nic bardziej mylacego ,to juz mi wystarczylo,zeby skoczyc do sklepu i zakupic pare korzeni na degustacje...............
No i Basia miala racje.......pietruszke przypomina tylko i wylacznie wygladem i to z daleka,za to zapach i smak zuuuuuuuupelnie inne sa,mysle,ze najbardziej mozna do marchewki go przyrownac,ale ma jakby delikatniejszy smak i mozna go,podobnie,jak marchewke przygotowywac.

Co do tego powiedzonka,to nawet nie wiem,skad sie wzielo,ale pamietam,ze jako dziewczynka z dwoma kitkami na glowie biegalam z kolezankami po podworku i sie tak wydzieralysmy bawiac sie......wowczas nie mialam zielonego pojecia,co oznacza slowo "pasternak",a figa kojarzyla mi sie tylko i wylacznie z zaplecionym kciukiem pomiedzy palcem wskazujacym i serdecznym,ale podobalo sie nam te wyrazenie po prostu i mysle,ze wielu dzieciom rowniez......

Zaszalalam sobie i zrobilam dwie pyszne rzeczy z uzyciem pasternaku,ktory notabene wchodzi u mnie na stale na liste ulubionych warzyw :) :)
Curry wymyslilam w potrzebie chwili i przy przegladzie lodowki,mialam jeszcze od lata taka monster-cukinie,ktora sobie lezala i czekala na zmilowanie .............. i wspomnianego Gwiazdora dania-czyli pasternak,dodalam jeszcze pare warzyw,w tym kupione w przyplywie szalu poznawczego (jak szalec,to szalec :)) bulwy topinamburu,pare przypraw i powstalo danko pod wdzieczna nazwa.....

Curry cukiniowo-pasternakowe:
  • 2-3 srednie korzenie pasternaku
  • 1/2 duzej cukinii (obrac,wydrazyc srodek)
  • 2-3 bulwy topinamburu (obrac)
  • 1 duza cebula
  • 2-3 zabki czosnku
  • 2-4 marchewek
  • 150-200 g pieczarek
  • 1 lyzeczka (lub wiecej-wg upodoban) curry -ja uzylam thai curry
  • szczypta imbiru mielonego lub swiezego
  • 1-2 szczypty mielonego kuminu
  • szczypta pieprzu Cayenn
  • 2-3 lyzki oliwy
  • sol,pieprz
  • 1 lyzka przecieru pomidorowego
Cebule pokroic drobno i zeszklic na oliwie,dodac pokrojona w plasterki marchewke,przecisniety przez praske czosnek,obrany i pokrojony w kostke topinambur* i pasternak,oczyszczone i pokrojone pieczarki,przyprawic,chwile podsmazac i nastepnie podlac woda,dodac przecier pomidorowy i dusic,az beda warzywa prawie miekkie,na koncu dodac pokrojona w kostke cukinie ,raz jeszcze ewentualnie ,jesli potrzeba-doprawic i dusic do pozadanego stopnia miekkosci.Na koniec sypnelam je garscia posiekanego koperku,ale mozna naturalnie pominac go,bo choc w sumie smakowalo,to do nazwy i charakteru curry malo pasuje.
Podawac jako danie samodzielne z bagietka lub jako jarzynke do miesa.

Na zdjeciu widac papryke,ale w ostatniej chwili rozmyslilam sie na rzecz pieczarek.



W czasie,jak sie curry robilo,to skorzystalam z przepisu Basi na :

Pasternkowe frytki na slodko:
  • 2 korzenie pasternaku
  • ok. 1 lyzki oleju
  • ok.1 lyzki dobrego miodu
  • sol,pieprz
Pasternak obrac ,przekroic i ewentualnie twardy i lykowaty srodek wyrzucic,reszte pokroic na ksztalt frytek i na podgrzanym oleju i malym ogniu smazyc nasze frytki do miekkosci,nastepnie dodac miod (ja nie mialam niestety tak pysznego miodu ,jak Basia-uzylam zwyklego miodu kwiatowego),przez chwile karamelizowac,na koncu popieprzyc i lekko posolic.


Dla mnie byla to wspaniala przegryzka (sa genialne w smaku-polecam!!!!) w oczekiwaniu na curry.......

* Topinambur- bulwy topinamburu mozna spozywac na surowo lub gotowane czy pieczone,konsystencja przypomina ziemniaka,smakiem troche marchewke ,ale ma dodatkowo lekko orzechowy posmak.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. A ja nigdy przenigdy nie jadłam pasternaka (ku?).
    Ciekawa jestem jak smakuje,
    pozdrówki Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie jadłam pasternaku. Zrobiłaś z niego tak pyszne dania, ze przy najbliższej okazji kupię i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja miałam okazję pasternak smakować w wywarze :) wiec nie do końca wiem jak smakuje solo, pierwsze danie wygląda świetnie, ale najbardziej ciekawią mnie te pasternakowe frytki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię wszelkiego rodzaju curry, te przyprawy i mnóstwo ulubionych warzyw, mniam :) Twoje curry wygląda pyszniutko !
    Pasternak już dawno chciałam spróbować, ale u nas jest nie do zdobycia.
    W angielskim programie kulinarnym mówili, że w smaku to właśnie połaczenie pietruszki i marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  5. No i ja dołączam do tych co nie znają smaku pasternaku.

    ... a wygląda smakowicie :) mniam :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! Bardzo mi się podobają takie nowości.
    Pastrenaka i ja nie znam, ale wygląda u Ciebie Gosiu fantastycznie.
    Całuję
    M :***

    OdpowiedzUsuń
  7. No właśnie! Jak go spróbować, skoro na "bazarku" robią wielkie oczy kiedy pytam o pasternak... a i tak dziwnie na mnie tam patrzą, bo szukam np fenkułu...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten rarytas jeszcze przede mną :)Kiedyś na pewno się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach kiedyś miałam podobnie ;) Piąstka to figa z makiem i już. Oczywiście tak było do chwili kiedy spróbowałam suszonych fig i zakochałam się w nich w 100%
    No ale przyznam ,że pasterniaku nigdy nie jadłam i wstyd mi z tego powodu :)
    Muszę to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj! Nigdy nie jadłam pasternaku ale wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szalejesz Gosiu, szalejesz :) Fajnie jest poznawac nowe smaki a Ty przecierasz szlaki (ale mi sie zrymowalo). Ani pasternaka ani tego drugiego warzywa (topinambur) jeszcze nie jadlam. Zapisuje na liste do wyprobowania :))

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  12. -Majanko- i a dopiero po raz pierwszy,a jesli marchewke,pietruche i selera lubisz,to tez bedzie Ci smakowalo :)

    -Grazynko- dzieki :) i polecam,choc mysle,ze jest to dosc ciezkie do zdobycia wyrzywko :(

    -Magda- te frytki sa REWELKA!!!

    -Adda- dziekuje :) no,wlasnie tak smakuje pomiedzy...

    -Ivon- dzieki :)

    -Moniko- sliczne dzieki :) i ja tez lubie nowinki wszelakie

    -Robert- tez czesto wlasnie ubolewam,ze nie moge zdobyc pewnych artykulow :(

    -Szarlotku- kus sie kus kiedys.... :)

    -Dziwnograju- mysle,ze nie musi Ci byc wstyd z tego powodu,bo akurat pasternak jest raczej bardzo malo popularnym warzywem,wiec na pewno ciezko tez jest go zdobyc,ale polecam,jesli kiedys bedziesz miala okazje go kupic :)

    -Macierzanko- dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)