piątek, 22 października 2010

Quiche z dynia i roquefort





No i nastala w koncu pora na dyniowe przysmaki :) :) ,tzn.czas na nia trwa cala jesien oczywiscie,bo bardzo lubie wszelkie fajne propozycje z jej dodatkiem i w sumie sporo jej uzywam jesienia,a i zima w kuchni,ale dzis zaczyna sie Festiwal Dyni organizowany przez Bee ,wiec z mila checia dolaczam do zabawy i zaczynam pysznym quichem z udzialem dyni :)
Przepis pochodzi z czasopisma Brigitte, gdzie wiele juz fajnych recept odkrylam.




Skladniki na forme o sr. 28 cm :

Ciasto:
  • 250 g maki
  • 125 g zimnego masla
  • 1 jajko
  • 1/2 lyzeczki soli
  • ok. 5 lyzek wody
  • tluszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
  • 700 g dyni Hokkaido
  • 2 galazki rozmarynu
  • 2 zabki czosnku
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • 1/2 lyzeczki soli morskiej
  • 3 jajka
  • 150 g slodkiej smietany
  • 150 ml mleka
  • 125 g sera Roquefort (moze byc tez np. Gorgonzola)
  • peczek posiekanej natki pietruszki
  • swiezo mielony pieprz
Make przesiac,wkroic maslo w kawaleczkach,doadc jajko,wode,sol i szybko zagniesc gladkie ciasto,ktore wstawic nalezy na ok. 2 godziny do lodowki.
Po tym czasie ciasto rozwalkowac,wylepic nim natluszczona forme do tart,obciac wystajace brzegi,ponakluwac widelcem,wylozyc na wierzchu papierem do pieczenia i wysypac to warstwa suchego grochu czy fasoli,zeby obciazyc ciasto i podpiec ok.25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku (termoobieg 180°).
W miedzyczasie mozna przygotowywac juz dynie do nadzienia,w tym celu nalezy ja umyc,wytrzec i pokroic w cienkie polplastry i ulozyc na blasze(w przepisie jest napisane,ze nalezy ja obrac,czego osobiscie nie zrobilam,bo nigdy Hokkaido nie obieram-tak,ze wybor nalezy do kazdego indywidualnie).Czosnek obrac,przecisnac przez praske lub drobno posiekac,rozmaryn umyc ,poobrywac igielki,posiekac drobno i wymieszac razem z oliwa,czosnkiem i sola i posmarowac przygotowane czastki dyni,podpiec ok.25 minut w nagrzanym piekarniku,nastepnie wyjac i poukladac je na podpieczonym spodzie.
Jajka zmiksowac ze smietana i mlekiem ,przyprawic sola i pieprzem i zalac tym przygotowany quiche.
Ser pokruszyc na wierzch ,posypac wszystko posiekana natka i zapiekac calosc ok.25 minut.
Quiche smakuje zarowno na cieplo ,jak i na zimno,a na drugi dzien chyba jest najlepszy :)



Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Gosiu, istne cudeńko z dynią zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe połączenie! koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł i wygląda tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. AAAA! Boski! Dynia i roquefort to taka dobrana para! Mniam - pyszna tarta!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowicie wyglada:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja, a te dyniowe figurki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się pysznie! To zdeczdowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie apetyczne danie! Bardzo mi się podoba.
    Mnie się jeszcze nie udało dorwać dyńki Hokkadio:( Widziałam raz, ale cena mnie dobiła:/

    OdpowiedzUsuń
  9. Grazynko, Paulo, Madziu - dziekuje :)

    Kucharnia tez jestem tego zdania,ze wspaniale ze soba pasuja :)

    Aga, Kabamaiga dziekuje slicznie :) te figurki to byly podczas odwiedzonego przeze mnie Festynu Dyniowego

    Kuba no,to polecam,polecam :)

    Karmel-itko oj...byla...byla... dzieki :)

    Pinkcake dziekuje slicznie :) moze wkrotce "dorwiesz" ja,tutaj wlasnie Hokkaido jest zatrzesienie w kazdym sklepie,a co za tym idzie,to i cena bardzo przystepna jest

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu jaka smaczna propozycja:) A jakie cudowne jesienne fotki zrobiłaś - bardzo m się podoba ta pierwsza :) Ja to nie umiem robić takich ślicznych kompozycji do zdjęcia :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to pysznie wygląda Gosiu, normalnie ślinka cieknie!:))
    A te dynie, wow! Bombowe!:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo ciekawie! Intryguje mnie to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Atinko dziekuje :) ja caly czas sie ucze i podpatruje u innych ,ale nie zawsze wychodzi,u Ciebie zawsze jest cieplo i pysznie :)

    Majanko dzieki :) w nastepnym wpisie jeszcze troche fotek z festu pokaze :)

    Arven dziekuje i naprawde polecam,ale na drugi raz dodam wiecej sera chyba i moze troche nawet ostrzejszego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba co widzę, bardzo. Roquefort do tego! Pachnie z ekranu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne połączenie!! Uwielbiam takowe. A do tego, wygląda pysznie. Muszę skusić się na taką tartę.
    Festiwal dyni?? Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki, i jakieś informacje o nim, bo bardzo mnie non zaintrygował widząc takie zdjęcia;)))

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda pysznie a brzmi jeszcze lepiej, z chęcią bym wsadziła rękę w monitor i podwędziła kawałek, duzy kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale czad z tymi dyniami! :)Tarta strasznie apetyczna, Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi smaka...
    Uwielbiam dynię i ser pleśniowy!

    Pozdrawiam
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie quiche zjadlabym bez proszenia :)) Pysznosci wyczarowalas Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj chętnie bym spróbowała bo prezentuje się tak pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nobleva dziekuje :) tez mnie "ruszaja" sery plesniowe w przepisach :)

    Spencer dzieki,a nastepne fotki z dyniowego festiwalu juz wkrotce :)

    Aga-aa dziekuje i zapraszam :)

    Aniu dzieki sliczne :)

    MZ, Majka, Ivon zapraszam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)