poniedziałek, 30 stycznia 2012

Quiche ze szpinakiem,feta i oliwkami

Jakos nie moge wpasc w ten rytm, ale nie zrazam sie i nadal cierpliwie probuje sie wbic w blogowanie,mam nadzieje, ze nie zrazicie sie ta nieregularnoscia.....
Znowu czekaja mnie male zmiany w zyciu, tym razem na plaszczyznie zawodowej....zobaczymy.....Ciesze sie jednakze na kolejny poczatek Czegos.....

Tymczasem zaserwuje cos dobrego do palaszowania na kolacje w domowym zaciszu, ale rowniez jako danie dla gosci na karnawalowy stol....

Te tarte juz wielokrotnie przyrzadzalam, zawsze smakuje niezawodnie i zyskuje wsrod znajomych coraz wieksza aprobate.....



Ciasto:

  • 150 g chudego twarozku
  • 5-6 lyzek oleju slonecznikowego
  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki soli
Ciasto wyrobic ,zawinac w folie spozywcza i ok.30 minut schlodzic w lodowce. Okragla forme do tart (26-28 cm), wysmarowac tluszczem (moze byc maslo) i wylozyc rozwalkowanym ciastem.

Jesli nie ma sie czasu, mozna uzyc gotowego ciasta francuskiego.

Farsz:
  • 600 g szpinaku (moze byc mrozony,ale najlepiej w lisciach lub posiekany)
  • 1 cebula
  • 4-5 zabkow czosnku
  • ok.200 g sera Feta
  • czarne oliwki bez pestki
  • kilka plasterkow wedzonego lososia (opcjonalnie)
  • sol, pieprz

Cebule obrac,drobno pokroic i zeszklic na tluszczu. Szpinak rozmrozic na sitku, nastepnie chwile poddusic go w garnku, dodac przecisniety przez praske czosnek ,podsmazona cebulke i doprawic sola i pieprzem. Przestudzic i wylozyc go na ciasto, na wierzch poukladac pokrojona w kosteczke fete i oliwki. Zalac masa jajeczna.

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • kubeczek gestej kwasnej smietany
  • garsc posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • galka muszkatolowa (ok.1/2 lyzeczki)
  • sol,pieprz

Zmiksowac jajka ze smietana, dodac ewentualnie natke, przyprawic sola,pieprzem i galka muszkatolowa. Delikatnie zalac przygotowane ciasto i piec w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku 40-45 minut. Wierzch nie powinien zbyt sie przypiec.

Podawac na cieplo lub zimno, mi najlepiej quiche zawsze smakuje na drugi dzien.




Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. Gosiu powodzenia życzę i oby to był początek czegoś co Ci przyniesie dużo radości! Spód tarty wyszedł Ci zawodowy ;) a na niej same dobroci, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki za pomyslne zmiany!
    I slinie sie na widok quiche. Wyglada bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. powodzenia i cierpliwości życzę w okresie zmian, a na taki quiche chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu rozumiem Cię doskonale. Ja niby bloguję, ale jakoś brak mi zapału. No i powodzenia w zmianach. A quiche? Dla mnie doskonała mieszanka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta, szpinak, feta - oooo tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie kusząca, pyszna propozycja. Mniam,mniaaam:))
    Pozdrawiam ciepło Gosiu:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu! Kusisz, kusisz - same pyszności! Quiche uwielbiam, na Twój mam wielką ochotę!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszelkie tarty!
    czy dobrze rozumiem, ze do ciasta ma być dodany twaróg, taki jaki kupuje się w kostce, czy może chodzi o jakiś rzadszy serek z pojemniczka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nabrałam ochoty na to danie! Pyszne połączenie:) Tylko za czarnymi oliwkami nie przepadam;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosia, weź kawałek tarty i chodź pobawić się z nami w serialowej zabawie:

    http://zmagazynu.blogspot.com/2012/02/seriale-seriale.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu wspaniała tarta. Zresztą masz mocny dryg do tart i każda wygląda bardzo apetycznie.

    Nowe możliwości to zawsze rozwój, gratuluję zatem i trzymam kciuki.
    A blogowanie - jak blogowanie - w swoim własnym rytmie.

    Zawsze u Ciebie miło, ciepło i tak smacznie :)
    serdeczności
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. quiche tak tak tak, bardzo lubię, jadłam kilka razy w życiu i zawsze byłam w 7 niebie

    OdpowiedzUsuń
  13. dziekuje serdecznie :) :)

    Quiche czesto goszcza u mnie, bo jest to swietne i malo skomplikowane danko, poza tym mozna rozwinac swoja fantazje co do skladnikow i na pewno zawsze bedzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda niezwykle wykwitnie , łącznie z nazwą , a jak czytam to nie jest trudne w pracy

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu,czy do ciasta moge dac serek typu"quark"?to taki gotowy serek jak na sernik ale bez dodatkow.Nigdy nie robilam quiche,wyglada kuszaco,ciekawe polaczenie dodatkow,dlatego chce sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  16. W cale się nie dziwię ,że smaczna, bo tak napakowane ciasto smakołykami musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. anonimowy jak najbardziej,wlasnie tez takiego uzywam 20% przewaznie

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)