Czarna sol jest....czarna..... delikatna w smaku, ma lekki posmak popiolu, jest bardzo dekoracyjna. Kolor swoj zawdziecza dodatkowi wysokiej czystosci wegla aktywnego, ktory jest suplementem diety o dzialaniu antytoksycznym i regulujacym prace przewodu pokarmowego.
Produkowana jest na wulkanicznej wyspie Molokai, gdzie za pomoca energii slonecznej odparowuje sie przefiltrowana wode z Pacyfiku.
Zaleca sie ja stosowac do dan z warzyw, ryb, drobiu, tofu na koniec do posypania, ze wzgledu na swoja lekka wilgotnosc nie powinno jej sie uzywac w mlynku do soli.
Zastosowalam ja w salatce.
Skladniki na 4 osoby:
- peczek rukoli (150-200g)
- peczek zielonych szparagow (500g)
- 100 g bekonu
- 4 jajka
- swieze maliny (ok.150 g)
- ok. 1 lyzeczki czarnej soli hawajskiej (naturalnie mozna uzyc np.Fleur de Sel)
- 1/2 lyzeczki ziarenek rozowego pieprzu
- 3 lyzki oliwy
- 1/2-1 lyzka miodu
- 1-2 lyzek octu malinowego
- szczypta soli,szczypta pieprzu
Rukole umyc, osuszyc. Szparagi umyc, odlamac twarde koncowki, zblanszowac 3-5 minut w osolonej wodzie. osaczyc. Obsmazyc na patelni grilowej. Bekon usmazyc na chrupiaco na drugiej patelni.
Ugotowac jajka w koszulkach i w tym celu zagotowac w garnku wode z dodatkiem 2 lyzek octu, zamieszac i delikatnie wlewac po jednym jajku gotujac je przez 2 minuty, wyjac ostroznie lyzka cedzakowa.
Na dressing wymieszac oliwe z octem malinowym, miodem,1-2 lyzkami zimnej wody, przyprawic lekko sola i pieprzem (naprawde lekko, bo pamietajmy, ze mamy dodatkowo rozowy pieprz i czarna sol ).
Na talerzach rozlozyc rukole, szparagi, usmazony bekon, maliny i po 1 jajku (mozna oczywiscie jajek wiecej ugotowac), polac salatke dressingiem, posypac calosc ziarnami rozowego pieprzu i czarna sola.
Smacznego :)
Gosiu,
OdpowiedzUsuńprzede wszystkim podziwiam Twój pyszny talerz!
Wspaniała kompozycja smaków i kolorów.
Lubię różne rozdaje soli.Nadają potrawom szczególnego wyrazu.
Jeżeli chodzi o czarną to używam cypryjską.
Pysznie się sprawdza.
Miłej niedzieli!
Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńGosiu, cudowna ta sałatka! Pełnia zieleni i pyszności. Ślicznie pokazałaś ją na zdjęciach, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńA czarna sól to bardzo egzotyczny dodatek, nie słyszałam nigdy o takiej soli.
Uściski Kochana :*
ależ ciekawe, a jak wygląda
OdpowiedzUsuńpiękna sałatka! wspaniałe kolory, cudowne połączenia smakowe! ideał!
OdpowiedzUsuńciekawa sałatka :) a sól faktycznie - nietypowa :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńWspaniale skomponowana sałatka, taka sól podkreśla smak :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRóżowa sól??? Nie widziałam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńSałatka prezentuje się pysznie, pewnie kiedyś popełnię podobną.
czarna sól... widzisz Gosiu jak dobrze jest czytać Twojego bloga :) można się dowiedzieć o bardzo ciekawych rzeczach :)))
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie słyszałam o czarnej soli, ale skoro taka zdrowa, to poszukam, warto.
OdpowiedzUsuńCiekawa rzecz, ta czarna sol! Chyba bede musiala sie rozejrzec, bo lubie wyprobowywac nowe smaki.
OdpowiedzUsuńI ja zaczynam się rozglądać. Różową na pewno mamy w sklepach, ale czy czarną? Śliczna jest!
OdpowiedzUsuńPierwsze co mi przychodzi na myśl to:piękne zdjęcia! A sałatka wygląda apetycznie i musi być pyszna. O takim rodzaju soli jeszcze nie słyszałam, póki co, stosowałam tylko tą normalną. Pozdrawiam i zapraszam na swojego bloga :) czarywkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCiekawa ta sól ! Pyszną sałatkę z nią zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńdziekuje wszystkim za mile komentarze :)
OdpowiedzUsuń-Amber- no wlasnie,ja dopiero "raczkuje" w solach,ale podoba mi sie....
-Monis- sa i rozowe :) jest tez rozowa himalajska,hawajska,peruwianska,australijska....sporo tego,jak sie czlowiek zaglebi....
-Beciu- dziekuje za odwiedziny i zaproszenie, na pewno nie omieszkam zagladac do Ciebie :)
Maliny ze szparagami, to bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrzesmaczne fotki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie