wtorek, 17 lipca 2012

Lekko......halloumi i tabbouleh

Obiad z cyklu  szybkich, ktore sie przyrzadza w 20 minut pod warunkiem, ze nie musimy wyjsc na zakupy. Do tego jest lekki i dzieki sporemu dodatkowi miety do tabbouleh orzezwiajaco letni pomimo braku lata za oknami......
Tabbouleh bardzo lubie i dosyc czesto przyrzadzam, ale tym razem jest bez ogorka i papryki (klik)






Skladniki  na 1 duza porcje lub 2 male:

  • kostka sera Halloumi (u mnie bylo 225g)
  • 1 spora cukinia
  • 100 g bulgur
  • 1 spory pomidor
  • 2 cebulki dymki
  • garsc posiekanej natki pietruszki
  • garsc posiekanej miety
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz


Bulgur przyrzadzic wedlug przepisu na opakowaniu, wystudzic. 
Pomidor sparzyc, zdjac skorke i pokroic na male kawalki, dymke umyc i wraz z zielona czescia pokroic w krazki, dodac posiekana miete i pietruszke, doprawic sokiem z cytryny, sola i pieprzem, odstawic.
Ser pokroic w 1 cm plastry i obsmazyc na patelni grilowej  na odrobinie oleju z obu stron na zloto.
Cukinie umyc, osuszyc i pokroic wzdluz na cienkie plastry, krotko obsmazyc z obu stron na grilowej patelni. 
Zarowno ser, jak i cukinie popieprzyc. Soli nie uzywalam, bo ser jest dosc slony.
Podawac z salatka.





13 komentarzy:

  1. Super! Podoba mi się ten zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda! Palce lizać :)
    Uściski Gosiu:*

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda i pięknie podałaś! Elegancja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam te smaki i je uwielbiam!

    Wspaniale Gosiu u Ciebie się prezentują :)

    pozdrowienia najcieplejsze
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na tym talerzu jest to co uwielbiam, więc porywam cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu! To coś, co po prostu uwielbiam! Zjadam oczami:D
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie jadłam sera halloumi, uwielbiam jego słonawy smak i chrupiącą skórke po podsmażeniu, muszę chyba iść na zakupy

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas tez dzis bylo z halloumi, tylko salatka inna :) ale tabbouleh tez robie regularnie - nie ma nic lepszego na upalne lato :)

    Pozdrawiam serdecznie Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Droga Gosiu!
    W podziękowaniu za liczne i pyszne inspiracje postanowiłam wyróżnić Ciebie i Twojego bloga za pomocą Versatile Blogger Award.

    Szczegóły tu: http://centka.wordpress.com/?p=2547&preview=true

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis!!! Wielkie dzięki! :) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy ze świeżego selera można to zrobić?

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)