poniedziałek, 19 listopada 2012

Bialo-brazowe ciasto z jablkami

Ciasto na niedziele.......czasem mam ochote na takie......robione bez pospiechu o niedzielnym poranku....Dwa spojrzenia....jedno na tace z owocami, drugie do lodowki....co jest, na co mozemy sobie pozwolic, zeby "zaszalec", co moze z tego wyjsc pysznego do popoludniowej kawy....
Tym razem wzrok padl na swiezo kupiony 2,5 kg worek jablek i miseczke ze zrobiona pozostala  od ostatniego razu kruszonka, gdy wyszlo jej za duzo.....i juz powstal obraz ciasta.....





Skladniki na blache o sr. 26 cm:

  • 200 g miekkiego masla
  • 160 g drobnego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 280 g maki pszennej
  • 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata lyzka kakao
  • 3 jajka
  • 100 ml soku z pomaranczy
  • 2 lyzki posiekanych migdalow
  • garsc rodzynek
  • 5-7 kwaskowych  jablek (dalam 5,ale spokojnie mogloby byc wiecej-stad te 7)
  • sok z polowy cytryny
kruszonka- (ja mialam juz w lodowce gotowa pozostala z ostatniego wypieku,ale podaje przepis z netu dla orientacji)
  • 250 g maki
  • 190 g masla
  • 100 g cukru
wszystko razem dobrze wymieszac,odstawic.

Maslo utrzec na kremowo z cukrem, dodawac po jednym jajku ucierajac kazde ok. 1 minuty, nastepnie wsypywac po troche make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, dodac cukier waniliowy i sok z pomaranczy, na koncu dosypac migdaly.
Wylac ciasto na natluszczona i wysypana bulka tarta blache, wygladzic.
Jablka obrac, wykroic gniazda nasienne i pokroic w plastry, polac sokiem z cytryny, zeby nie ciemnialy. 

Posypac powierzchnie rodzynkami i poukladac plastry jablek. Posypac kruszonka i piec ok. 60 minut (do suchego patyczka) w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku.



11 komentarzy:

  1. niedzielne nieśpieszne poranki i domowe ciasto - to się idealnie komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda:)
    wspaniałe ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i kruszonka - nic więcej do szczęścia mi nie trzeba:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada tak... Domowo. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne to ciacho. Fantastycznie wygląda. Aż mam chęć sięgnąć po kawałek.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciasto. Idealne do kawy. Tez bym tak chciala Gosiu..jedne rzut okiem i juz wiem na co mam przygotowac. U mnie zawsze trwa to zdecydowanie zbyt dlugo :)) Chyba mam zbyt duzy wybor ... :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, zapraszam Cię do zabawy:
    http://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html

    Całuski:*

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, bardzo ładnie się prezentuje :) Właściwie nigdy nie próbowałam połączenia jabłek z kakaem, trzeba sprawdzić!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak z innej beczki, nominowałem Cię do nagrody Liebster Blog Award.

    pozdrawiam
    Marcin

    http://coollinaria.com/2012/11/29/nominacje-do-liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie ciacha:)
    Zapraszam do zabawy, jeśli tylko masz ochotę :) Szczegóły u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziekuje slicznie :) i dziekuje za nominacje ,przepraszam, ze tak pozno,ale z ta moja szkola mialam sporo pracy i nauki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)