piątek, 22 lutego 2013

Schwarzwälder Kirschtorte

Torcik szwarzwaldzki pieklam w listopadzie ubieglego roku, jakos sie nie ulozylo z opublikowaniem, wiec teraz to robie, tym bardziej, ze mamy Czekoladowy weekend :) :), do ktorego zawsze sie z checia dolaczam.



Torcik pieklam w wersji mini, czyli w formie 20-sto centymetrowej.

Skladniki:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g maki pszennej
  • 20 g skrobi
  • 25 g prawdziwego kakao
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 250 g wisni ze sloika
  • 2-3 lyzeczki skrobi
  • 75 ml soku z wisni + dodatkowo 3 lyzki do nasaczenia biszkoptu*
  • 3-4 lyzki cukru
  • 400 ml  dobrze schlodzonej smietanki kremowki
  • 20 g gorzkiej czekolady (70%)


Wylozyc papierem forme do pieczenia.
Bialka ubic z sola na sztywna piane.Zoltka ubic na kremowo z 2 lyzkami goracej wody i cukrem, dodac do ubitych bialek i delikatnie wymieszac dodajac  make, skrobie i kakao.
Wylozyc ciasto do foremki i piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku ok. 30 minut. Wyjac i calkowicie zostawic do wystudzenia.
Wisnie dobrze osaczyc, odlozyc kilka do dekoracji, reszte wypestkowac ewentualnie. Wymieszac skrobie z 2 lyzkami soku wisniowego. Reszte soku zagotowac z 2 lazkami cukru, dodac wisnie i wymieszana ze skrobia reszte soku, wymieszac i odstawic do ostudzenia. Smietane ubic z reszta cukru.
Biszkopt jesli jest to mozliwe przeciac dwa razy. Smietana napelnic rekaw cukierniczy i na blatach ciasta (dolnym i srodkowym), uprzednio pokropionych sokiem wisniowym zrobic po trzy kregi, przestrzenie miedzy kregami smietany wypelnic zagotowanymi wisniami. Uformowac torcik, posmarowac go dookola reszta smietany, udekorowac wisniami i tarta czekolada.
Torcik przed podaniem schlodzic minimum 2 godziny.

* naturalnie zamiast soku wisniowego do nasaczenia mozna uzyc wisniowki lub innego alkoholu.

*** Ten widoczny na zdjeciu pieklam z podwojnej porcji skladnikow, inaczej nie wychodzi az tak wysoki***





Zrodlo: ksiazka "Kleine Kuchen"

14 komentarzy:

  1. Rety, jaki on piękny!!!
    Boski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione smaki ! I jaki piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny Gosiu!
    Marzy mi się...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ten tort. Twój wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piękny! :) Zapisuję do wykorzystania przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu torcik wygląda absolutnie bosko! Uwielbiam go:) Bardzo się cieszę, ze przyłączyłaś się do Czekoweekendu :) Częstuję się kawałeczkiem i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu,rewelacja!
    Ja piekłam ten tort na urodziny synka, na początku lutego. Był przepyszny i już należy do moich ulubionych. Niestety nie dałam rady zrobić zdjęć.
    Koniecznie upiekę ponownie.
    Pięknie u Ciebie wygląda.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ piękny i wykwintny tort. Uwielbiam smak czekolady i wiśni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)