wtorek, 26 maja 2009

Szparagowa salatka na cieplo




Na zakonczenie Szparagowej Akcji i rozpoczecie akcji Bar Salatkowy przygotowalam pozywna salatke na cieplo.
Proporcje moga byc wieksze,jesli mialoby byc to daniem samodzielnym.

Skladniki na 4 osoby:
  • po 200 g szparagow bialych i zielonych (obrac i odciac ewentualnie zdrewniale koncowki)
  • garsc czarnych oliwek
  • 8 plasterkow bekonu lub jakiejs wedzonej szynki
  • ok.12 pomidorkow koktajlowych
  • 2 zabki czosnku
  • sol,pieprz,ok.1 lyzka miodu,ocet balsamiczny,oliwa do smazenia
Szparagi pokroic na skos w plastry ok.1 cm grubosci,wrzucic na rozgrzana oliwe,chwile podsmazyc,nastepnie dodac pokrojona wedzonke,pomidory,posiekany czosnek i na koncu oliwki,doprawic sola,pieprzem,miodem i octem balsamicznym,chwile posmazyc,zeby ocet wyparowal.
Podawac z bagietka.
Smacznego :)

4 komentarze:

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)