sobota, 25 lipca 2009

Smazone boczniaki



Niedawno przywiozl moj maz z Polski boczniaki,ale nie byloby to nic nadzwyczajnego,gdyby nie byly to z domowej,a raczej piwnicznej hodowli u znajomych,swiezutenkie,po prostu marzenie,tak,ze nie wydziwialam,nie szukalam zadnego specjalnego przepisu,zeby je przyrzadzic,tylko po prostu je usmazylam tradycyjnie,tak jak to (mysle) wszyscy znaja.............

Skladniki :
  • boczniaki
  • 1-2 jajka
  • bulka tarta
  • sol,pieprz,olej do smazenia
Grzyby oczyscic szczoteczka z piasku czy resztek ziemi,poporcjowac odpowiednio.
Jajka porzadnie roztrzepac z sola i pieprzem,grzyby maczac w jajku,obtaczac w bulce i smazyc na zloto z obu stron na goracym tluszczu.
Podawac z pieczywem i salata czy surowka.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Wszyscy znają? Ja nie znam, chyba powinnam się wstydzić. Ale myślę, że pychotka, uwielbiam takie smaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. ja w tej postaci jadałam za młodu sowy (kanie), boczniaków nigdy nie miałam przyjemności jeść, no nie, raz na pizzy, ale to wiadomo... mało co czuć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam boczniaki. Szkoda tylko, ze tutaj sa takie drogie i tak malo ich w jednym opakowaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam wyglądają smakowicie :) uwielbiam smażone boczniaki i kanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No bardzo smieszne :P
    Skad ja niby boczniaki mam miec he? :D
    Pieczarki se usmaze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jakbym miała fajną piwnice to bym hodowała boczniaki bo to z kurkami moje ulubione grzyby
    Ja też tak najbardziej takie boczniaki tylko smażone

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladają jak smażone wachlarzyki:) Też bym zjadła takie...

    OdpowiedzUsuń
  9. - kb - sorki,naprawde myslalam,ze to wszyscy znaja,ale jak nie znasz,to polecam przy okazji :))

    - Aga - kanie tez tak jadamy,w sumie dosc podobnie smakuja :)

    - iss - ja tutaj tez rzadko kupuje,bo wlasnie tyle ich,co kot naplakal,a cene swoja maja..

    - Fiolunka - dzieki :)

    - Atinko - bo to ,co najprostrze,to najczesciej najsmaczniejsze :))

    - Poleczko - naprawde w tym waszym jukej nie ma boczniakow???oj nie wiedza,co dobre

    - Margot - i ja mylslam o ich hodowli,czasem nawet w sprzedazy sa takie pakiety do hodowli boczniakow i pieczarek,moze sprobuje :)

    - Ewenko - niooo,wygladaja fajnie :) i smakuja rowniez fajowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaaam ;)! Ależ pyszności! Uwielbiam wszelkie grzyby, a tym bardziej tak przyrządzone.

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)