sobota, 15 sierpnia 2009

Sernik intensywnie jagodowy z biala czekolada



Juz jakis czas temu na CinCinie widzialam ten przepis Krystyny i wyprobowalam go tez,ale efekt mi sie nie podobal,bo zamiast ladnego fioletu wyszlo cos w rodzaju splesnialej stracciatelli,jak to moj maz stwierdzil,wiec odlozylam zamieszczenie go na blogu do nastepnej proby,ktora byla akurat wczoraj,wyszedl mniej wiecej taki,jaki powinien byl wyjsc :)) no i smakowal oczywiscie rowniez :))

Skladniki :
Spod:

* 225 g ciastek digestive lub maslanych (pokruszyc)
* 50-70 g masla (rozpuscic i ostudzic))

Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym maslem i wylepic nimi dno tortownicy ( u mnie byla to 26 cm) zachodzac troche na boki, wstawic do lodowki na ok. 30 minut.

Masa serowo-jagodowa:
* 700 g sera smietankowego (ja mialam Philadelfie)
* 3 jajka
* 200 g bialej czekolady
* 2 lyzki maki (plaskie)
* 2 cukry wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 400-500 ml jagod (ja mialam mrozone-rozmrozilam na sicie)

Polewa:

* 300 g gestej smietany
* 2 lyzki (plaskie) cukru pudru
* 1,5 lyzeczki ekstraktu waniliowego


Jagody zmiksowac. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej z dodatkiem 2 lyzek wody. Do miski wlozyc ser, wbic jajka, wsypac make i cukier wanilinowy,zmiksowac krotko do polaczenia sie skladnikow . Dodac rozpuszczona i przestudzona biala czekolade - na 2-3 tury, po kazdej krotko zmiksowac.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą. Piekarnik nagrzac do 160 stopni.
Do tortownicy wlac mase serowo-jagodowa i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut.
Przygotowac polewe -smietane wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjac z piekarnika ( piekarnik podkrecic do 180 stopni -w termoobiegu do 160 stopni), delikatnie wylac mase smietanowa.
Calosc ponownie wstawic do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, nastepnie wystudzic na kratce.
Po wystudzeniu wstawiamy sernik do lodowki na kilka (co najmniej 6-8) godzin ( im dluzej- tym lepiej smakuje sernik).

Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Oj, jaki piękny! Tez robiłam jagodowy sernik całkiem niedawno z przepisu Dorotus . Wspaniały był, więc jestem przekonana,ze Twój jest również przepyszny! Wspaniałe są takie serniki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepieknie. Z dodatkiem bialej czekolady musi oblednie samkowac :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jagódki bardzo lubię, białą czekoladę też :) więc...

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu wygląda cudownie :) To jest ulubiony sernik mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedyny sernik, którego jeszcze nie zrobiłam :( A, wygląda tak super :) Oj, muszę się poprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. -Majanko - dzieki :) widzialam tez Twoj-przepiekny rowniez byl!!

    -Majka - dzieki :))

    - Aga - ....wiec .... :) :)nic na przeszkodzie nie stoi,zeby wyprobowac :)

    -Atinko - dziekuje :)

    -Kasiu - dziekuje :) mojemu rowniez bardzuchno smakuje :)

    -Szarlotku - az prawie niemozliwe,bo robisz tak wspaniale i roznorodne pysznosci,ze bylabym pewna,ze tenh tez juz wyprobowalas :) i dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeny jak ja już dawno nie jadłam sernika. Juz sie stęskniłam za nim ;)
    Chociaż jagodowego jeszcze nigdy nie jadłam ale z pewnoscia lubie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj jakie pyszności widzę u Ciebie Gosiu :) Sernik prezentuje się wyśmienicie, a połączenie jagód z białą czekolada musi być przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. przecudowny jest! ale mis ie marzy taki serniczek, ale borowek juz u mnie niesttey nie ma... a zjadlabym takiego z wielką chęcią :))

    OdpowiedzUsuń
  10. -Emma - to polecam,jesli jeszcze nie jadlas :)

    - Adda - dziekuje i naprawde pyszny jest :))

    - Viridianko - dzieki :) ja z mrozonych robilam

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmmmm, rozpływam się w zachwycie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik intensywnie przyciągający wzrok :)
    O rany ale on musi być dobry!
    Jagody + biała czekolada... hmhm
    No dobrze wracam do rzeczywistości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, jaki on potężny, jak się pręży na tych zdjeciach! Na żywo musi być jeszcze lepszy...

    OdpowiedzUsuń
  14. ale kolory
    ale zdjęcia
    już mm na niego ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale się ten sernik prezentuje. Serek philadelphia jest wymarzony do takich wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  16. - Tilinaro - dziekuje :))
    - Polko - dzieki :)-toz to rzeczywistosc-moze nie codziennosc,ale....
    - Aniu - dziekuje i jest rzeczywiscie pyszny :)
    - Asiejko - dzieki :) w koncu wyszlo,bo poprzednim razem byl z borowek amerykanskich,ale one nie maja takiego kolorku,jak te lesne :)
    - Alicjo- dziekuje :) wlasnie czesto do wypiekow uzywam tego serka,super jest :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepięknie i bardzo apetycznie:) takiego z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. przegladam sobie Gosia Twoje wpisy i ten to sernik zjadlabym caly, WOW!
    :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)