niedziela, 9 sierpnia 2009

Tarta z cukinia i pomidorami



Szukalam pomyslu na wczorajszy obiad i przegladajac czasopisma (zeszloroczne lipcowe wydanie "Lisa-kochen & backen") trafilam na te tarte,spodobala mi sie,bo nigdy jeszcze tarty nie robilam na ciescie drozdzowym i te polaczenie pomidorow i cukinii............akurat super pasujace do akcji blogowych :) :) :)


Cukiniowy Sierpien
i
Pomidorowy Sezon


Skladniki na tortownice 28 cm:

  • 20 g drozdzy
  • 250 g maki pszennej
  • sol,pieprz
  • 6 lyzek oliwy
  • 750 g cukinii
  • 2-4 pomidory (zalezy od ich wielkosci)
  • 200 g serka ziolowego typu filadelfia
  • 2 jajka
  • 100 ml slodkiej smietanki lub mleka
  • 100 g tartego ementalera
  • 100 g drobno pokrojonej fety
  • 1 lyzeczka posiekanego tymianku (ja mialam niestety tylko suszony,ale ze swiezym na pewno lepsza bedzie)
  • 150 ml cieplej wody
Drozdze rozrobic w cieplej wodzie,dodac 1/2 lyzeczki soli,2 lyzki oliwy,make i zagniesc gladkie ciasto,ktore nalezy na godzine odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Piekarnik rozgrzac do 200°C (termoobieg do 180°C).
Serek zmiksowac ze smietanka (mlekiem),jajkami,serami,odstawic.
Cukinie i pomidory umyc,osuszyc i pokroic w plastry i cukinie podsmazyc na pozostalej oliwie.
Ciasto rozwalkowac,wylozyc nim natluszczona forme,wylac mase serowa,poukladac cukinie i pomidory,posolic,popieprzyc i posypac posiekanym (lub suszonym) tymiankiem.
W orginalnym przepisie jest tarta gouda i szynka,ja dalam ementaler i fete,a nie dalam szynki i dodalam tymianek.

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Jak to sie stalo, ze ja jeszcze do tej pory nie znalazlam tego przepisu? Mam tez te gazete :))

    Wspaniale sie prezentuje :) Musiala byc pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Majka- dzieki-byla pyszna,przepis jest na stronie 58 :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione polaczenie : cukinia i pomidory :) A na ciescie drozdzowym faktycznie musi ciekawie smakowac!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie Uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam mniam! ale mam ochote na taaaka tarte:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaaardzo lubię takie tarty, bardzo! I tylko mam takiego lenia olbrzyma i nie chce mi się jej zrobić, ale jakby mi ktoś tak zrobił, to byłoby fajnie... ech... ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak moje smaki. Jestem fanatyczką cukinii :)) I do racy dobre. Same plusy :)))))

    Pozdrawiam :)

    Polka

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepięknie! Prawdziwy artyzm kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. - Bea - fajnie smakowalo,tak inaczej,bo zawsze tarty robilam na roznych spodach,ale nigdy na drozdzowym :)

    - Beata - dzieki :)

    - Viridianko - zapraszam :)

    - Mafilko - ech...wiem,co to oznacza,taki len...tez mnie czesto dopada.....

    - Polko - fakt-do pracy tez super do zabrania -nie wpadlam na to-dzieki za przypomnienie :))

    - Pinkcake - dziekuje :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarty to jedne z moich ulubionych dań obiadowych! Takich ze świeżymi warzywami aż żal latem nie przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tarty, a ta wygląda pysznie:)

    Nominowałam Cie :) Szczegóły u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. - Agata -masz racje,latem smakuja super takie tarty ze swiezymi warzywkami :)

    - Atinko - dziekuje i dziekuje za nominacje :))

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie cudo! aż mi kichy skręca ;-) i dodaję bloga do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu to polaczenie smakow jest super. Ja jakos nie mam szczescie do pomidorow na tarcie, zawsze puszczaja mi duzo wody. Jak Ty to zrobilas, ze ta tarta Ci sie udala?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)