wtorek, 8 września 2009

Cukiniowy chlebek z paprykowa pasta




Chlebek cukiniowy pieklam w weekend (podejrzany na forum CinCin),a wczoraj inspirowana przepisem na blogu Bei stwierdzilam,ze zaprezentowana przez nia paprykowa pasta bedzie idealnie pasowala do tego chlebka i mialam racje :)
Chlebek sam w sobie jest fajny ,wilgotny i taki pomiedzy chlebem a wytrawnym ciastem,ale jedlismy go zarowno na sniadanie ,jak i dodatek obiadowy do miesa,mozna jesc go samego lub z dodatkami wedliny czy pomidora.

Jesli chodzi o paste,to najbardziej obawialam sie,ze moje dziecie nie bedzie jej chciala jesc,a ona ku mojemu zdziwieniu najchetniej lyzka i bez zadnych dodatkow by ja jadla........... :) :)Musialam w przygotowaniu pasty wprowadzic pewne zmiany,bo nie posiadalam pewnych dodatkow.
Tutaj jest przepis orginalny ,a ja podaje ze swoimi zmianami.

Chlebek z cukinii:
  • 300 g cukinii
  • 1 srednia marchewka (ja dalam 2)
  • 150 g sera zoltego
  • 5 jajek
  • 50 g pestek dyniowych uprazonych na patelni (ja mialam tylko slonecznikowe)
  • 300 g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka soli
  • 100 ml oleju
Cukinie,marchewke i ser zetrzec na tarce (cukinie odcisnac).Bialka ubic na sztywna piane nastepnie dodawac powoli zoltka z olejem,wymieszac to z maka,sola i proszkiem,na koncu wmieszac starte warzywa,ser,pestki.
Wlac ciasto do natluszczonej i wysypanej bulka tarta keksowki,piec w ok.200° 60 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 175 ° i piec dalsze 20 minut.


Pasta paprykowa:
  • 1 duza swieza czerwona papryka
  • 200 g serka ziolowego (Philadelfia)-mozna koziego uzyc,ale tez wyobrazam sobie,ze z feta bylaby tez super
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
  • 1 lyzka soku z limonki (u mnie chyba przez wieksza ilosc soku wyszla konsystencja dipu raczej)
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sol,pieprz do smaku
Papryke w calosci ugrilowac w piekarniku(ok.200°) lub na grilu 20-25 minut (do momentu,jak sie czarne plamy na skorze pokaza),nastepnie wlozyc do zamknietego naczynia,zeby ostygla,wowczas bedzie latwiej sciagnac skorke,obrac ze skorki,wyczyscic z pestek i blonek,zmiksowac z serkiem i przyprawami.

Smacznego :)


Jest to propozycja zarazem do zabawy miedzyblogowej "Say cheese"

25 komentarzy:

  1. Nie wiem co ciekawsze - chlebek cukiniowy czy pasta :) Chyba masz rację Gosiu, że najlepiej wyprodukować je w komplecie, bo czuję że pasują do siebie świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy ten chlebek, pasta również i w połaczeniu i same na pewno smakują świetnie :))
    Pozdrawiam serdeczie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wolałabym chlebek :) e, po namyśle jednak takiego zestawu nie powinno się rozdzielać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za mna tez chodzi taki chlebek cukiniowy :)) Twoj wyglada bardzo apetycznie. Ta marchewka sprawila, ze wyglada jakby mial piegi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ten chlebek pysznie wygląda! Może spróbuję go zrobić... A pasta do niego - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie mi się ten chlebek podoba w przekroju. Konsystencja i kolory są ekstra! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. -Komarko- kazde z osobna tez jest rewelacyjne :) :)

    -Majanko- dziekuje :)

    -Szarlotku- polecam i razem i osobno :)

    -Majko- dziekuje i masz racje,wyglada,jak piegusek :)

    -Grazynko- moge tylko polecic :)

    -Grumko- dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. juz chwaliłam chleb ,ale zasługuje i na drugie pochwały
    Bardzo smakowicie wygląda i jeszcze ta pasta na dokładkę ,mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. robilam, robilam tą pastę, w 3 kolorach z zoltej czerownej i zielonej papryki, potwierdzam jest ekstra
    a chlebek cudowny, marzy mi sie jakis cukiniowy

    OdpowiedzUsuń
  10. mnie ta pasta też kusi, mówisz ze warto?

    OdpowiedzUsuń
  11. -Margot- dziekuje podwojnie :) :)

    -Viridianko- mowisz...w 3 kolorach-interesujace :)

    -Aga- warto,warto-pycha jest :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, ten chlebek swietnie brzmi! I pysznie wyglada :)
    Ciesze sie, ze pasta smakowala!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gosiu, bardzo pyszne połączenie. A jaki śliczny ten chlebek. Ja też chyba go zrobię.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  14. a wiesz co, podobno paprykę wędzoną w proszku można kupic w carrefurze

    OdpowiedzUsuń
  15. -Bea- dziekuje i pasta jest naprawde rewelka!!!!

    -Monika- dziekuje :) :)

    -Aga- jeszcze ta wedzona to pol biedy byloby,choc Carrtfoura tez tutaj niet,ale ta papryczka z Espelette,patrzylam za takowa,ale nigdzie jej tu nie ma ....

    OdpowiedzUsuń
  16. O jaaa! fajowy chlebas ;) Też mi się upiecze - zdaje mi się ;))

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  17. Najpierw zobaczyłam chleb i zwariowałam, później pastę i... kompletnie zwariowałam! Bo to są dokładnie moje smaki ;)! Jeszcze trochę szynki do chleba, tam do środka i już niczego więcej mi nie trzeba :).
    A i się rymuje :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny zestawik:) Oj chętnie bym i u siebie taki widziała:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek śmieszny, rzeczywiście wygląda jak ciasto :) Ciekawa jestem jak smakuje cukiniowy chleb?
    A tam bede sie zastanawiac, moze lepiej sie poczestuje? ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Gosiu przepraszam że tak późno! Ale dotarłam :)
    Chleb mi się niezmiernie podoba! Jest cudny. O paście z papryki mogę sobie tylko pomarzyć... Tzn oczywiście mogę ją zjeść ale później będę przez trzy dni umierać na brzuch :))))

    Buuuuuuuuziaki :**

    Jak Twoja Córa?

    OdpowiedzUsuń
  21. -Zemfiroczka- :) :) dziekuje :)

    -Olalala- a wiesz,ze tez myslalam o szynce do srodka :) :)

    -Atinko- dzieki :) :)

    -Zapiecku- czestuj sie czestuj,smakuje fajnie,choc moja corka w odroznieniu do pasty paprykowej jakos nie chciala sie do niego przekonac....

    -Poleczko- nie masz za co przepraszac :) corcia zdrowa,jak rydz-na szczescie,a Ty???
    Nawet po grilowanej papryce bez skorki bys chorowala???? :( :(
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny chlebek, fajny. :) Taki ciut podobny do tego, który kiedyś w ramach Weekendowej Piekarni robiliśmy, ale tylko ciut, bo tam chyba cukinii nie było. :)
    A ja lubie takie wypieki, bo one uniwersalne są. I na piknik dobre, i do pracy czy szkoły, i do podgryzania w domu tez. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. -Malgosiu- no,to musze poszukac,co piekliscie :) a ten rzeczywiscie praktyczny do wszystkiego prawie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam dziś rano zupełnie przypadkiem trafiłam na tą stronkę i ją z miejsca pokochałam, zrobiłam chlebek z cukinią, właśnie się studzi wygląda cudnie i tak apetycznie, nie mogę się doczekać aż wystygnie i będę mogła poznać jego walory smakowe . Bardzo dziękuję za przepis. Wprowadziłam małe modyfikacje, zamiast oleju dałam 8 łyżeczek oliwy, i pestki z dyni (trochę więcej wiec u mnie w nazwie mogłoby być dyniowo-cukiniowy. Mam pytanie ile dni chlebek zachowuje swoją świeżość? Iza

    OdpowiedzUsuń
  25. To jeszcze raz ja :D w końcu dopadłam :D do chlebka, który jest niesamowity w smaku :P poezja. Nie raz jeszcze go upiekę. We wtorek u babci a co :D. Nie wyszedł mi tak puszysty, ale mam nadzieję że to wina mojego średniowiecznego piekarnika. Dzięki za przepis :D. Pozdrawiam serdecznie Iza

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)