sobota, 17 października 2009

Losos na cytrynowym ryzu





Dzis jest szczegolna data......17 pazdziernika jest Miedzynarodowym Dniem Walki z Rakiem Piersi,ten dzien jest symbolem.....jest przypomnieniem i przestroga.........w tym dniu,ale nie tylko - kazda kobieta powinna pomyslec,czy naprawde wszystko zrobila i robi,aby spac naprawde spokojnie???? Dla kazdego z nas powinno byc jasne,jak wazna jest profilaktyka przy zachorowaniach nowotworowych i ze wczesne wykrycie zmian rakowych w organizmie nie musi byc wyrokiem skazujacym...................
Szarlotek zainicjowala przepiekna akcje majaca na celu przypominanie i wspomaganie walki z choroba nowotworowa i ja rowniez pragne dolaczyc do tej akcji ze swoja malenka "Rozowa Wstazeczka"..........

Skladniki na 4 osoby:
  • 4 kawalki filetu z lososia bez skory
  • 250 g ryzu dlugoziarnistego
  • 2 listki laurowe
  • 30 g masla
  • 40 g masla ziolowego
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1 niepryskana cytryna
  • sol,pieprz
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 1 peczek dymki
  • 200 g pomidorkow koktajlowych
  • 1-2 galazki tymianku cytrynowego
Z cytryny zetrzec skorke,maslo rozgrzac w garnku,wsypac ryz razem ze skorka cytryny,liscmi laurowymi,chwile podsmazac mieszajac,nastepnie dodac kurkume,sol,pieprz,podlac goraca woda i dusic pod przykryciem ok. 20 minut mieszajac od czasu do czasu,aby sie nie przypalil.
Lososia umyc,osuszyc i przyprawic sola,pieprzem i sokiem z cytryny,nastepnie ulozyc go na blasze wylozonej papierem (lub w formie zaroodpornej) ,dodac pokrojona na kawalki dymke i cale pomidorki koktajlowe,raz jeszcze przyprawic sola i pieprzem,dodac tymianek i wiorki masla ziolowego , piec ok. 15 minut w temp.200° (termoobieg nie jest polecany).
Lososia podawac z ugotowanym ryzem i pomidorkami z dymka.

Smacznego:)
Przepis pochodzi z czasopisma "Essen und trinken"

18 komentarzy:

  1. Pyszne i bardzo aperyczne danie z łososia! Zjadłabym, nawet teraz!
    A ta akcja rzeczywiście jest wspaniałą sprawą, może komuś to da do myślenia, że jednak warto się badać. Ja chodzę "na przegląd" co roku w styczniu, choć nie jestem w grupie ryzyka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna rybka z pięknej okazji :)
    Gosiu - bardzo mi się podoba przepis, Twoja kluchnia działa na mnie jak magnez...
    Bardzo apetyczne,
    życzę Ci spokojnej nocki
    M.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ładny kawałek rybki i bardzo intrygujący dodatek. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łososia lubię w każdej postaci a Twoja propozycja zapowiada coś bardzo smacznego. Dziękuję za przyłączenie się do Różowego tygodnia.Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. akcja piękna

    a Twoje danie
    cudnie podane

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności Gosiu zrobiłaś! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejkuuuu...ślinka mi cieknie! Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny ten łosoś i przypomniał mi, że już od dawna mam na taką rybkę ochote.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ladne danie , ladne zdjecie, ladna okazja hawk!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam, uwielbiam lososia!!!
    a tu jeszcze szczytny kontekst :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu! Ten łosoś będzie mnie teraz prześladował! To moja absolutnie ulubiona ryba i za każdym razem, gdy widzę u kogoś zdjęcia z jego udziałem - to mi taka ślinka leci! No cudowności!

    OdpowiedzUsuń
  12. -Kasiu- ja lososia moge codziennie nawet :)

    -Moniko- bardzo mi milo :)pozdrawiam :)

    -Grumko- dodatek polecam,bo rybki pewnie nie musze,bo wiadomo,ze pyszna :)

    -Szarlotku- do takiej szczytnej akcji-zawsze!!!!

    -Asiejko- dziekuje :)

    -Grazynko- dziekuje slicznie :)

    -Mietowko- oj smakowalo,delikatne,lekkie....

    -Majanko- dzieki :) :)

    -Atinko- dziekuje slicznie :)

    -KaroLino- i co??zrobilas???

    -Arku- dziekuje :)

    -Gocha- imienniczko dziekuje :)

    -Malgosiu- druga imienniczko:) rowniez dziekuje i mam podobnie,bo losos zawsze i wszedzie przyprywia mnie o slinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm wspaniała propozycja. A wygląda jak z najlepszej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oOOOO, ja tez niedawno sobie łososiowałam :) Bardzo fajnie podałas tę rybę.

    OdpowiedzUsuń
  15. -Kasiu- dziekuje slicznie :)
    -Aniu- no to musisz polososiowac,co??? Dzieki :) :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam łososia :) A z cytrynką szczególnie:) Świetny pomysł z tym ryżem

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)