czwartek, 5 listopada 2009

Babka z buraczkami


Przedwczoraj u siebie na blogu Liska przedstawila te ciasto z dodatkiem startych buraczkow.Osobiscie lubie takie nowinki,tym bardziej,ze nie od dzis wiadomo,ze ciasta z dodatkiem marchewki czy cukinii sa pyszne po prostu,wiec dlaczego by z buraczkami mialoby byc inaczej????........
Akurat niedawno tesc przywiozl mi z Polski troche burakow takich prosto z pola,z czego sie bardzo ucieszylam,bo Niemcy sa dziwnym troche narodem i za burakami nie przepadaja,a co za tym idzie dosc ciezko czasem kupic je w sklepach :( ,no i akurat mialam je ugotowane i gotowe do dalszej obrobki (obieranie,tarcie i mrozenie) i ten przepis moglam natychmiast,ze tak powiem wyprobowac :)
Ciasto jest przepyszne,wilgotne,a buraczkow nie wyczuwa sie w ogole,kolor i smak przypomina mi troche piernikowe ciasta i w kazdym badz razie polecam goraco :)
Dzieki Lisko :) :)

Skladniki na forme keksowa 14x24 cm:
  • 200 g startych na drobnej tarce surowych buraczkow (ja mialam ugotowane wszystkie,wiec takich uzylam,nastepnym razem zrobie wlasciwie i bede miala porownanie)
  • 225 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 1/2 lyzeczki sproszkowanego imbiru
  • 180 g masla (roztopic i przestudzic)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • ok.100 g dowolnych bakalii (opcjonalnie-ja mialam w domu tylko platki migdalowe i je dodalam)
W misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia,soda,cynamonem i imbirem.
Przestudzone maslo utrzec z cukrem i caly czas ucierajac dodawac po 1 zoltku,nastepnie buraczki i make z dodatkami i bakalie.Na koncu dodac ubita z 3 bialek piane,delikatnie wymieszac i wylac ciasto do natluszczonej i wysypanej bulka tarta foremki.
Piec ok. 50 minut w nagrzanym uprzednio do 180° piekarniku.

Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda Twoje ciasto! :) Bardzo lubię takie ciasta , może kiedyś spróbuje buraczkowego :)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię buraczki, ale do ciasta ich jeszcze nie wykorzystywałam. Muszę spróbować, jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu wspaniale ta babka wygląda. Ma piękny kolor. A skoro jadłam już ciasta i z marchewka i z cukinią, to czemu miałabym nie zjeść z buraczkami? :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż czuję aromat przez monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, ale Ty jestes szybka :) Sliczne ciacho. Ja tez sie do niego przymierzam :))

    A buraczki czerwone ja zawsze kupuje w Realu (sa albo juz ugotowane zamkniete hermetycznie w torebkach albo swieze) :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna baba:))
    Piekłam kiedyś ciasto z marchewki i buraków, to było najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam w życiu, właśnie dzięki buraczkom:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łaa.. też bardzo lubie takie "nowinki" Ciasto baardzo interesujące:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jak ładnie! NA stronie :) I zdjęcie nowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. o dodawaniu buraków do ciasta jeszcze nie słyszałam, ale fajnie wygląda ta babka :)
    Chyba kiedyś spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna i zaskakująca propozycja:)Jak kupię mniejszą formę babkową, to sobie upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu :)
    Nadal pod wrażeniem zmian. Pęknie tu.
    A ciacho, ach aż ściska z głodu na sam widok.
    Cudnie musiało pachnieć :)

    Jaka fotka cudna :)))
    Buziak
    M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm... Piekłam ciasto z dynią. To może i ciasto z buraczkami ;))?
    Pysznie wygląda :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie również zaintrygował przepis Liski i zamierzam go wypróbować jakoś niedłuego;)

    U Ciebie wygląda nie mniej ciekawie;)

    Dziękuję za przepis na babeczki czekoladowe w WC ;) Pyyyyszne!;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ups,
    miało być babeczki gruszkowe;)))

    OdpowiedzUsuń
  15. -Majanko- dzieki i polecam sprobowac,bo jest przepyszne i wilgotne,wiec powinno Ci do gustu przypasc :)

    -Grazynko- jakbys nie dodawala sama,to w zyciu bys nie wyczula ich w tym ciescie,az mi sie nie chcialo wierzyc,ze tam sa :)

    -Kasiu- dziekuje :)

    -Wegetarianko- oj,pachnialo przepysznie......

    -Maju- tym razem z przypadku bylam szybka,bo buraczki starte juz prawie byly :)
    Real mam niestety daleko :(,ale u Turkow zawsze sa,jak potrzebuje :)

    -Andziu- powiadasz i z marchewka i buraczkami???oj,to pycha musialo byc rzeczywiscie :)

    -Kredko- polecam,polecam.....

    -Aniu- dziekuje slicznie :) dojrzalam do pewnych zmian i jak juz sie odwazylam,to na pewno nie bedzie to koniec ich :)

    -Edysiu- ja rowniez nie,dlatego szybciutko chcialam sprobowac i naprawde warto :) :)

    -Szarlotku- oj,upiecz sobie,nie bedziesz zalowala :) :)

    -Moniko- slicznie dziekuje :) :)

    -Olalala- ja rowniez juz i z dynia i marchewka pieklam ,teraz z buraczkami,jeszcze te z cukinia w kolejce czeka :)

    -Aga- dzieki :)

    -Gos- dziekuje za odwiedzinki i zapraszam czesciej :) no i ciesze sie,ze babeczki czekoladowe z gruszkami Ci posmakowaly :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)