czwartek, 12 sierpnia 2010

Nowojorski sernik z bazyliowym cukrem



Przepis na ten sernik wykorzystalam w ramach zaproszenia gosci na parapetowke, a jako,ze nie mialam dlugo netu-jak wiecie,to fotki i przepis czekaly sobie na opublikowanie az do dzisiaj.
Sernik jest bardzo kremowy i najlepszy w smaku i konsystencji byl po 2 dniach-tak...tak...jeszcze tak dlugo kawalek zostal.....

Jednakze mialam jeden punkt zastrzezenia co do niego,a mianowicie dodanie sporej ilosci soli (1 lyzeczka),przez to sernik byl wyraznie slonawy,ale z drugiej strony jesli sie go jadlo w polaczeniu z tym bazyliowym cukrem i truskawkami,to byl bardzo smaczny i ta slonosc sie jakby rozkladala.......no,nie wiem.....kazdy musi sam zobaczyc,jak mu bedzie smakowac.....




Skladniki na foremke o sr. 22 cm :

Spod:


  • 100 g herbatnikow
  • 50 g rozpuszczonego i lekko schlodzonego masla
  • 50 g cukru
Masa serowa:
  • 375 g serka typu Philadelfia
  • 110 g cukru pudru
  • 3 zoltka
  • 1 lyzeczka soli (mozna dac mniej)
  • 2 lyzeczki mazeiny
  • 250 g kwasnej smietany
  • srodek z 1/2 laski wanilii
  • skorka starta z 1 cytryny
Dekoracja:
  • 250 g truskawek
  • 1 peczek byzylii
  • 50 g cukru
Na spod pokruszyc herbatniki i wymieszac z rozpuszczonym maslem i cukrem i wysypac nimi wylozona papierem forme,lekko ugniesc,ufiormowac okolo 1 cm brzeg.
Wszystkie skladniki na mase serowa dokladnie wymieszac i wylac na przygotowany spod.Przykryc folia aluminiowa i tak piec ok. godziny w 150°.
Wyjac i najlepiej przez noc zostawic do ostygniecia.
Truskawki umyc.
Bazylie umyc,osuszyc i poodrywane listki utluc w mozdzierzu razem z cukrem (ja miksowalam i dlatego dosc plynny wyszedl).
Kawalki sernika przed podaniem udekorowac lyzka bazyliowego cukru i podawac z truskawkami.
Smacznego :)

Przepis pochodzi z ksiazki "Backschule Step by Step"

35 komentarzy:

  1. Bazyliowy cukier brzmi intrygująco! a sernik pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ciekawa jestem jak smakuje ten lukier!:)'
    Jak mi bazylia troche podrosnie to sie skusze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio się utwierdzam w przekonaniu, że większość serników jest najlepsza dopiero po dwóch dnia po upieczeniu
    wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny. Zaciekawiłaś mnie bardzo tym lukrem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy ten cukier bazyliowy (:
    a o serniku wszyscy wypowiadają się w samych superlatywach, może się skuszę, hm hm (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie podoba mi się ten bazyliowy cukier :) Z sernikiem musi smakować obłędnie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. już próbowałam połączenia truskawek z bazylią, teraz dołączę do tego sernik i z pewnością wyjdzie cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na połączenie bazylii i sera;D wygląda znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo, ale to bardzo intrygujący przepis. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik sam w sobie pyszny, a dodatek cukru bazyliowego musi być bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Korniku,Wiosenko dziekuje :)

    Gosiu polecam,a jak smakuje??? jak bazylia z cukrem ;)fajne nowe doswiadczenie smakowe na pewno

    Kas... do tego samego wniosku doszlam....

    Joanno dziekuje i polecam wyprobowac :)

    Viri polecam,tez wlasnie bylam go ciekawa...

    Komarko....no,wlasnie...razem z tym cukrem smakowal super,bez niego byl mi jednak dziwny z tym slonym smakiem...

    Olivio koniecznie daj znac,czy te trio posmakuje....

    Ciastello dziekuje :)

    Zaytoon dziekuje :)

    Grazynko tak tez bylo,choc co niektorym tradycjonalistom nie smakowalo to absolutnie,ale coz....

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę się zgodzić, że większość serników nabiera 'charakterku' dopiero po jakimś czasie.
    Tylko sztuką zupełnie inną jest tak długo jakiś kawałek uchować...

    OdpowiedzUsuń
  13. O kurcze Gosiu, to zaszalalas z tym bazyliowym cukrem - brzmi zaskakujaco :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały, zjadłabym taki serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  15. Arven tylko przypadkiem sie uchowal dzieki tradycjonalistom wlasnie.....

    Basiu dziekuje :) tez mnie zaintrygowal .......

    Beatko dziekuje i zapraszam ....

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny seniczek Gosiu. Widzialam ten przepis w gazecie i przyznaje, ze i mnie zaintygowal. Jednak ja nie odwazylam sie go przygotowac. Dobrze, ze Ty przetarlas szlaki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bazyliowy smak do sernika to moje smakowe klimaty :) Bardzo modelowy sernik i już mnie skręca za sernikiem, ale nie wiem czy brat sie ucieszy jak mu właśnie w takim smaku upiekę imieninowca ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. bazyliowy cukier wygląda świetnie na tym serniku!

    OdpowiedzUsuń
  19. Maju no,to polecam w takim badz razie,ja na pewno bede jeszcze go robic-mi bardzo smakowal,ale zmniejsze te ilosc soli jednak troche...

    Szarlotku jesli brat woli tradycyjne,to raczej mu smakowac nie bedzie,moze przy innej okazji go przetestuj...

    Ivon, Paula dziekuje slicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. cukier bazyliowy..? A to ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gosiu wybacz, co ja za bzdury wypisuje :) Oczywiscie widzialam ten sernik w tej wlasnie ksiazce a nie w gazecie (tez ja mam :)) Troche nieprzytomna czasami jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. najlepsze na świecie serniki jadłam w USA, ich serniki są wspaniałe i muszę ze smutkiem stwierdzić, że z naszych składników wychodzą dużo inne niż tamte, które zapamiętałam

    szukam i szukam oryginału, ale nie wiem czy przypadkiem nie muszę znowu odwiedzić Stanów w tymże celu

    OdpowiedzUsuń
  23. ten bazyliowy cukier mnie intryguje, ale nie wiem czy bym się odważyła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. A to co za cudo? ten bazyliowy cukier to jak wisienka na torcie!!Sernik rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  25. Och jak cudownie, że tyle się tu u Ciebie dzieje. Ja po urlopie wróciłam, zaglądam a tu takie pyszności! Serniczek piękny.

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepiękny Gosiu, zjadłabym oj zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  27. Serniki to nie jest to, co tygryski... ale bazyliowy cukier intryguje, i kusi...

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękny serniczek Gosiu;
    Bardzo elegant :)

    Pozdrawiam serdecznie
    M.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda wspaniale.. i ten bazyliowy cukier...orginalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jaki śliczny! Taki mokry, uwielbiam serniczki:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny ten serniczek! Bardzo mi się podoba! A bazyliowy cukier ciekawostka :)
    Pozdrawiam:0

    OdpowiedzUsuń
  32. Sernik - pyszny - to niewątpliwe. Ale ten cukier - niezwykle intrygujący! Kocham bazylię, kocham truskawki, kocham (niestety) cukier, a więc ich połączenie musi być rewelacyjne. Koniecznie muszę spróbować.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)