wtorek, 23 listopada 2010

Cytrynowy kurczak z ziemniakami i rozmarynem

Po przepysznym Orzechowym Tygodniu czas na niemniej pyszniutki i orzezwiajacy Cytrusowy Tydzien organizowany przez Tatter i tak przegladajac i porzadkujac przed Adwentem moje czasopisma kulinarne trafilam na swietny przepis na lekkiego i pachnacego kurczaka i tak jak go sobie wyobrazilam,tak tez smakowal i pachnial i na pewno czesciej bede wracac do tego przepisu




Skladniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak ok. 1,2 kg (ja mialam 4 spore udka)
  • 750 g malych ziemniaczkow
  • 3 cytryny
  • peczek dymki
  • 2 galazki rozmarynu
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku ( dalam 4)
  • 4 lyzki oliwy
  • sol,pieprz
  • papryka w proszku (ja dalam po 1/2 lyzeczki slodkiej i slodkiej wedzonej i spora szczypte ostrej)
Kurczaka umyc i osuszyc,nastepnie natrzec sola,pieprzem i papryka.Ziemniaki obrac i umyc,piekarnik rozgrzac do 200°C.W brytfannie rozgrzac 3 lyzki oliwy,obsmazyc na nim kurczaka ze wszystkich stron na zloty kolor.Wyjac,a na tym samym tluszczu zeszklic cebule z czosnkiem.Dodac rozmaryn,reszte oliwy i ziemniaki,krotko smazyc,doprawic sola i pieprzem i razem z kurczakiem piec w piekarniku ok. 45-50 minut.
Dymke oczyscic i pokroic na kawalki,cytryny sparzyc i pokroic na cwiartki.Oba sskladniki dodac do piekacego sie kurczaka na ok. 20 minut przed koncem pieczenia.


Przepis pochodzi z listopadowego (2006) wydania "Sol i pieprz"

20 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś kurczaka z cytryną według Jamiego. Twój przepis chyba nieco łatwiejszy, a wygląda bardzo obiecująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow! Alez on pyszny musi być! Extra wygląda Gosiu!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mięsa nie jem, ale takie ziemniaczki Gosiu uwielbiam! Z rozmarynem i solą. A z cytryną samych ziemniaków nie próbowałam, ale teraz mi przyszło do głowy, że to jest fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczak cytrusowy... zapach powala, oj, powala ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wyglada apetycznie:) taki rumiany kurczaczek i ziemniaczki i aromat cytryny... pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, lubię kurczaka z cytryną, nadaje mu bardzo lekkiego smaku. Użyłaś też mojej przyprawy nr 1: słodkiej wędzonej papryki! Danie więc wielo-poziomowo zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aromatycznie bardzo
    te ziemniaki zjadłabym najchętniej.

    OdpowiedzUsuń
  8. kabamaiga no,to musze poszukac tego przepisu i sobie porownac :)

    Majanko dziekuje :) i rzeczywiscie jest pyszny,taki lekki i orzezwiajacy,mojej corce strasznie posmakowal :)

    Kuchareczko te ziemniaki tez swietnie smakowaly,tylko jesli same,to moze tej cytryny dalabym mniej

    Karmel-itko :) :) nastepnym razem pomarancze w ten sposob wyprobuje :)

    aga dzieki i polecam :)

    nobleva dziekuje :)no,wlasnie,bylam pozytywnie zaskoczona lekkoscia tego dania (w koncu miesnego),a papryczki wedzonej odkad ja w koncu zdobylam,to tez lubie uzywac,na razie ostroznie,bo jej nie znalam wczesniej:)

    asiejko dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm...Gosiu :) Pysznego kurczaczka przygotowalas. Strasznie mi sie podoba ten przepis. I bardzo podobny do przepisu Jamiego Olivera, ktory juz wyprobowalam. Na pewno Twoj kurczaczek tez by mi smakowal :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och jakie to apetyczne! A ja niedawno robiłam kurczaka bardzo podobnego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Te smaki do mnie mówią - zjedz mnie :) I nic dziwnego - cytryna i rozmaryn z kurczakiem i ziemniaczkami mmmm bajka :) Ja bym jeszcze poeksperymentowała po marokańsku z dodatkiem kiszonych cytryn - muszę je szybko ukisić, bo ostatni słoik zniknął już dawno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z dodatkiem rozmarynu z pewnością zachwyca swoim obłędnym smakiem

    OdpowiedzUsuń
  13. taki kurczak mnie przekonuje, mocno mnie przekonuje :)

    i jakoś tak krzyczy do mnie "zjedz mnie"!

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię ten sposób na kurczaka, chętnie skorzystam z takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, przez pomylke usunelam Twoj ostatni komentarz (razem z postem zreszta) na moim blogu :( Wybacz Kochana :))

    OdpowiedzUsuń
  16. O wytrawna cytrynka :) Takie połączenie zawsze mnie interesuje.
    Dobra pora na takie jedzonko :)

    Pozdrawiam Gosiu!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny musi być ten kurczak, ale szczególnie podoba mi się, że razem z nim pieką się ziemniaki i też przesiąkają smakiem rozmarynu i cytryn.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, wygląda tak smakowicie,że jeść przez ekran by się bardzo chciało...Oj smaczny, bardzo smaczny kurczak!

    OdpowiedzUsuń
  19. Majeczko az musze poszperac za tym kurczakiem Jamiego,chetnie bym go dla porowniania wyprobowala :)
    Dziekuje :)i wybaczylam juz dawno :)

    Beatko dziekuje :)

    Tili dzieki :) a te kiszone cytryny tez mi chodza po glowie gdzies od dwoch lata,odkad kupilam ksiazke z kuchnia marokanska,musze koniecznie wyprobowac :)

    Paula, Eve, Magda polecam,naprawde polecam,bo pyszny jest :)

    Moniczko pora na dobre jedzonko jest zawsze :)ech...czemu ja tak lubie jesc....
    Dzieki :)

    karoLina pyszny-naprawde i masz racje,przez to ziemniaki tez przesiakaja aromatem cytrynek i rozmarynu...

    Amber dziekuje slicznie :)

    aga alez prosze :) :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)