piątek, 8 lipca 2011

Smazone kwiaty cukinii




Dzis przedstawiam kolejna propozycje z kwiatami cukinii, tym razem smazone w glebokim tluszczu. Teraz musze poczekac na nastepne kwiaty jakis czas, bo sie skonczyly i musze wysiac kolejna porcje :) Tak ze poznym latem znowu cos Wam zaproponuje :)




Skladniki na 1 porcje:

  • 125 g koziego twarozku
  • 3-4 listki miety
  • 3-4 listki bazylii
  • 2 polowki suszonych pomidorow z oleju
  • sol,pieprz
  • 4-5 kwiatow cukinii
Ciasto-podaje tak na oko:
  • 1 jajko
  • kilka lyzek mleka
  • 1-2 lyzki maki
  • 1 lyzka drobno startego parmezanu
  • sol
  • olej do smazenia
Pomidory osaczyc,ale nie musi byc zbyt dokladnie,drobno je pokroic i wymieszac z posiekanymi listkami miety i bazyli i twarozkiem, doprawic i napelniac przygotowane wczesniej kwiaty cukinii (czyli musza byc delikatnie oplukane i osuszone i wyciete preciki ze srodka) , zawinac delikatnie gore kwiata wraz z farszem.

Skladniki ciasta zmiksowac i odstawic,ciasto powinno miec konsystencje gestszego ciasta nalesnikowego.

Przygotowane kwiaty dobrze otoczyc w ciescie i smazyc w glebokim tluszczu ok. 5-6 minut ,w trakcie smazenia obrocic je delikatnie widelcem .

Podawac z zielona salata i bagietka lub jako dodatek do grilowanego kawalka miesa.



Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Oh yeah! Co za delicje.Raz w tym sezonie udało mi się je usmażyć.Może znowu się uda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńka! Ja smażyłam po raz pierwszy na słodko, ale to już nie to... Z nadzieniem twarożkowym są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia , to ja poproszę adres:DDD znów te pyszne kwiaty ach

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jeszcze nie jadlam, ale chetnie bym sie skusila:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie probowalam, ale zaintrygowalas mnie tym przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. smażone kwiaty cukinii chodzą za mną od dłuzszego czasu, teraz już musze je gdzieś znaleźć i spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, jeszcze nigdy nie próbowałam kwiatów cukinii, ostatnio jak patrzyłam na mamine, to szkoda mi było, bo niewiele wzeszło i zdecydowałam, że poczekam na owoce, ale może kiedyś przyjdzie taki czas, że będę ich mogła posmakować:)
    Pozdrawiam Cie gorąco i schönes Wochenende życzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. To wspaniałe jest! Choc nigdy jeszcze nie jadłam,wiem,ze by mi smakowało, bo tak wygląda,ze palce licać. Slinka cieknie Gosiu.
    Super :)
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. poznałam ich smak rok temu :) są absolutnie fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. musze w końcu kiedys sprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mi mama wczoraj powiedziała że posadziła cukinię...gdybym wiedziała, to bez kwiatów bym jej do domu nie wpuściła ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie miałam jeszcze przyjemności z kwiatami cukinii, a po takich wpisach jak Twój bardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kwiaty cukinii do dostania w Gdyni, to marzenie ściętej głowy, ale podsunęłaś mi pomysł - też zasieję na balkonie :) Bo u mnie na balkonie cukinie zawiązują kwiaty, ale nie chcą owocować (mimo zapylania pędzelkiem). Spróbuję! I wtedy zrobię takie kwiaty z Twojego przepisu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne te kwiaty:) Ja niestety z powodu pracy nad różami musiałam przełożyć zabawę z tym rarytasem..

    OdpowiedzUsuń
  16. Delicje! Delicje! Delicje! Ale mam ochotę na takie cudeńka, może uda mi się przygotować w tym roku coś takiego, zobaczymy jak będą kwitły. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. zabieram tego pierwszego z prawej:)
    dziękuję za życzenia!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Słyszałam o tym, ale nigdy nie udało mi się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. od jakiegoś czasu przymierzam się do nich.. może w przyszłym roku, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dziekuje za odwiedziny i pozostawione przemile komentarze :)

    Tych,ktorzy juz kwiatow cukinii sprobowali,to nie musze ponownie namawiac,a tych ,ktorzy jeszcze nie mieli okazji,to naprawde zachecam do tej malej i bardzo malo wymagajacej uprawy doniczkowej,bo warto :) ,sa delikatne,fajne w smaku i atrakcyjnie wygladaja.

    Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. możesz napisać kilka rad siania cukinii na balkonie? w skrzynkach tak normalnie? można teraz zasiać? zawsze chciałam spróbować kwiaty, ale niestety nie miałam mozliwości. Mam nadzieję, że jeszcze w lipcu uda mi się spróbować we Włoszech.
    te Twoje wygladaja pysznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam kwiaty cukinie! Pieczone w głębokim tłuszczu lub w risotto :)
    Do nadzienia dodeję anchois i mozzarellę. Hmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowne, zajadałam sie nimi ostatnio we Włoszech, musze koiecznie zrobić sama!

    OdpowiedzUsuń
  24. Agato tak,wsadzam tak normalnie do ziemi do podluznej doniczki typu korytko,teraz tez wsadzilam pare ziarenek i mam nadzieje na wczesnojesienne plony kwiatowe :)

    Anoushka ...anchois i mozarelle powiadasz??? nie omieszkam sprobowac....uwielbiam anchois :)

    Beatko dzieki :) ja nie mialam nigdzie wczesniej okazji ich sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)