środa, 16 listopada 2011

Babka ziemniaczana



Juz w sumie od dosyc dawna mysli moje krazyly wokol babki ziemniaczanej i dzieki corocznej akcji "Gotujemy po polsku", ktorej patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl plan ten zostal wczoraj zrealizowany :)
Babka ziemniaczana wyszla pyszna, tym razem zrobilam ja dosc tradycyjnie :)
Dla przypomnienia- juz byly kiedys u mnie babeczki ziemniaczane z tymiankiem i szalwia w wersji mini - rowniez bardzo polecam :) (klik)
A tymczasem zapraszam na moja babke ziemniaczana :)




Skladniki na forme 25 x 12 x 8 cm:

  • 1,5 -1,7 kg ziemniakow
  • 2 spore cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 lyzki maki pszennej
  • ok. 250 g boczku wedzonego
  • 1 lyzeczka suszonego majeranku (chcialam dac swiezy,ale niestety nie dostalam :( )
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
Ziemniaki obrac i zetrzec na drobnej tarce, dosc dobrze odsaczyc.Cebule obrac i drobno pokroic, tak samo pokroic w kostke wedzony boczek.
Na patelni rozgrzac troche oleju, zeszklic na nim najpierw cebule i nastepnie dodac pokrojony boczek, doprawic sola i pieprzem, lekko przestudzic.
Wymieszac w misce mase ziemniaczana z jajkami, maka i przestudzona mieszanka boczkowo-cebulowa, dodac przecisniety przez praske czosnek, majeranek, ew. sos Worcester i mozna doprawic raz jeszcze pieprzem i sola.
Przelozyc cala mase do natluszczonej foremki i piec w nagrzanym do 160° piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Podawac gorace z surowkami. Podgrzewac mozna krojac ja na plastry i obsmazajac na rumiano na patelni.
My lubimy ja jadac z dodatkiem kwasnej smietany.



Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała babka. Uwielbiam ją, ale niestety rzadko ją robię. Za to jak wyjeżdżamy na Podlasie, to babka jest obowiązkowym składnikiem naszej diety. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszla ci taka foremna i rumiana, ze az milo na nia popatrzec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu , jaka baba ziemniaczana !!!
    Ja robię ciut inaczej (pomijam boczek ze względów ideologicznych:D a w to miejsce wstawiam wędzone tofu , masło z cebulką itd ),ale to mały drobiazg :D
    Piekę wielką babkę, a ona i tak znika w ciągu jednego popołudnia , nic a nic nie zostaje na drugi dzień:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się przymierzam do babki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam,jaka pyszna ta babka! Świetnie wygląda :)
    Pozdrawiam Gosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, gdybym miała wybrać moje ulubione danie z kuchni polskiej, byłaby to babka i placki ziemniaczane :) Twoja wygląda tak, jak ta mojej babci - czyli najlepsza na świecie! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. swietny przepis :)

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, wyobrażam sobie, jaka jest pyszna ! Muszę i ja zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale tu pyszności u Ciebie:D Planuję zrobić poprzednie gołąbki z kaszą gryczaną:D Ale to nie jutro... I chyba nie pojutrze... Dam znać jak wyszły:D A babkę też zaraz zapisuję i nie omieszkam n\kiedyś Jej zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śmiało mogę powiedzieć, ze poznałam ją niedawno, może 3 lata temu ... i od pierwszego kęsa pokochałam:) Uwielbiam, więc porcyjką się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Koniecznie ze szklanka zimnego mleka. Przypomnialas mi, ze dawno jej nie jadlam. A najlepsza robi moj tata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. -Panno Malwino- moje rowniez......lata zapomniane i ostatnio czasem odswiezane....

    -lo- na Podlasiu nigdy nie bylam,jak tez w kilku innych regionach naszego pieknego kraju :( ale babke uwielbiam.....

    -Maggie- dziekuje :)

    -margot- wedzone tofu powiadasz???uruchomilas moja wyobraznie....zrobie raz ,a co, najpierw moze w wrscji mini,ale moge sobie wyobrazic,ze pysznie tez tak smakuje.....dziekuje :)

    -Dus- nie przymierzaj sie,tylko rob :)

    -Majanko- dziekuje :)

    -Komarko- a wiesz, ze na mojej liscie ulubionych dan te tez sa baaaardzo wysoko :) a babka bedzie zawsze kojarzyc mi sie z moja Babcia.....jej babki byly inne,ale jeszcze dojde do tego....

    -pieczarkoMysiu- dziekuje :)

    -Grazynko- dziekuje i tylko polecic ja moge :)

    -Joasiuniu- dziekuje i czekam na relacje zatem :)

    -atinko- to sie ciesze,ze spodobal Ci sie jej smak, bo naprawde jest tego warta i czestuj sie naturalnie :)

    -Majeczko- oj tak.....ale nie mleka tylko maslanki/kefiru....ale mi smaka narobilas-hihi....musze ja znowu popelnic i wtedy wlasnie do niej cos takiego zaserwuje :)
    Najlepsze babke moja Babcia robila,jak bylam dzieckiem,jeszcze dojde do tego,jak ona to robila.....

    OdpowiedzUsuń
  14. A wiesz, że jadłam kiedyś ziemniaczaną z makiem? Zaskakująco dobra była...

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj Gosia, Gosia moskole, a teraz babka ziemniaczana - klasyczne smaki, tez sie im nei potrafie oprzec! Babka ziemniaczana to dla mnei bardzo polska potrawa, jak sama piszesz i do tego napewneo starsza niz schabowy :DDD Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  16. -Pinosku- no,to teraz mnie zaskoczylas.....z makiem???ciekawe.....znajac siebie,to bede miala na uwadze i raz kiedys wyprobuje :)

    -Basiu- oj, ja tez sie oprzec tej klasyce nie potrafie.....w sumie i dobrze,ze tylko od czasu do czasu gosci ta klasyka na moim stole,inaczej nie gwarantuje za swoj wyglad-hihi-
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)