piątek, 30 grudnia 2011

Noworoczne zyczenia i makowiec


.......Swieta........swieta ......i po swietach......
Czemu zawsze to tak szybko mija???? tyle czekania, szykowania i przygotowan, a mina nie wiadomo kiedy..... jutro Sylwester........pare godzin pozniej przywitamy rok 2012......Pamietam, jak kiedys myslalam, ze w 2000 roku, to bedziemy na wakacje na Marsa latac- hihihi, a tu mamy juz praktycznie 2012, a Mars nadal jak byl odlegly, tak i jest :) ........



Na Swieta upieklam po raz pierwszy makowiec, taki prawdziwy......zawijany.....wyszedl moze niezbyt idealny, ale w smaku genialny byl.....Skorzystalam z przepisu na strucle z ciasta krucho-drozdzowego zamieszczonego niedawno przez Komarke



Skladniki na 1 strucle:
  • 250 g maki pszennej
  • 25 g swiezych drozdzy
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g zimnego masla
  • 1 jajko
  • 2 zoltka
  • 1/4 szkl. kwasnej smietany
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 1 lyzeczka skorki startej z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 woreczki gotowej masy makowej (najlepiej oczywiscie samemu zrobic, ale jesli nie ma czasu lub ochoty, to mozna wykorzystac-jak ja gotowy produkt)
  • 1/2 op. rodzynek
  • 1/2 szkl. posiekanych mieszanych orzechow (laskowe, wloskie,migdaly)
  • 2 lyzki posiekanej skorki pomaranczowej
  • kilka kropel aromatu migdalowego (opcjonalnie)
Ja kupuje mase makowa, ktora poza tym, ze jest slodka nie zawiera w sobie zadnych bakalii, dlatego zawsze mieszam ja z orzechami,rodzynkami i skorka pomaranczowa.
Na ciasto mieszamy przesiana make z sola i siekamy razem z maslem. Drozdze rozetrzec z lyzka cukru i dodac je do maki razem z zoltkami, jakiem, smietana, cukrem waniliowym i skorka cytrynowa. Wszystkie skladniki szybko zagniesc razem na gladkie ciasto. Jesli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, to nalezy dodac troche wiecej maki, jesli zbyt geste- nalezy dodac odrobine smietany.
Uformowac z ciasta kule, owinaj w folie spozywcza i wlozyc na 30 minut do lodowki.
Nastepnie ciasto rozwalkowac na lekko opruszonej maka stolnicy na ksztalt prostokata (ok.30x40 cm) lub kwadratu (ok. 30x30 cm). Ciasto posmarowac roztrzepanym bialkiem i nalozyc mase makowa zostawiajac ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach, zwinac luzno ciasto w rulon, podwijajac brzegi do srodka.
Forme wylozyc papierem do pieczenia, wlozyc uformowana strucle i zostawic do wyrosniecia, nastepnie posmarowac wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i wlozyc do uprzednio nagrzanego do 180° piekarnika na ok. 50 minut (piec do suchego patyczka).
Wyjac, ostudzic i polukrowac lukrem zrobionym z cukru pudru z dodatkiem odrobiny soku cytrynowego. Posypac suchym makiem lub orzechami czy platkami migdalow.



Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Cudowne ciasto! U mnie też był makowiec, ale z innego przepisu. Twój wygląda przeeepysznie Gosiu. Uwielbiamy.

    Dziękuję za życzenia i również życzę Ci Kochana wspaniałego Nowego Roku, wszystkiego co najlepsze, brak trosk, a dużo radości !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. makowiec wygląda przecudnie! ja też w tym roku piekłam swój pierwszy makowiec i też pyszny był:)

    Szczęśliwego Nowego Roku Gosiu!!

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak makowiec przepiękny , oj piękny
    a na Marsa chcesz Gosiu lecieć w tym roku?to niech się spełni *
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna strucla no i posiadasz taką samą paterę jak Ja;)

    Ps: Gosiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny makowiec! :)

    Wszystkiego naj w Nowym Roku ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu! U mnie też będzie za chwilę strucla, ale orzechowa:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Serdecznie Cię pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu to życzyć Ci tego Marsa w takim razie? Dobrego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  9. Mimo że objadłam się swoim makowcem (wczoraj skończyliśmy) to ten działa na moje zmysły... zjadłabym:))
    Gosiu, Tobie i Twojej Rodzinie życzę szczęścia, zdrowia i wszelkiej pomyślności:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wystarczy obejrzeć Odyseję Kosmiczną;)
    Mnie koło 2000 najbardziej uderzyło, że będę człowiekiem z poprzedniego wieku :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moze na Marsa leciec nie chcialam i nie chce,ale to mi tak do glowy przyszlo,jak pomysle, co sie wowczas myslalo.....

    Dziekuje za przemile zyczenia :) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak się ogląda filmy z lat 80. to czasami jest pokazany świat 'przyszłości' w 2012... od tego Marsa ciekawsze są latające samochody ;)
    Szczęśliwego i smacznego nowego roku! Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietny makowiec Gosiu. Jak bym byla twoim gosciem to od razu zjadlabym polowe :))

    Wszystkiego co najlepsze i najpiekniejsze w Nowym Roku!

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  14. taaaak...latajace samochody tez byly-fakt -hihi

    dziekuje za zyczenia i Majeczko-na makowca zapraszam-mam jeszcze calego z innego przepisu :) :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szczęścia i spełnienia marzeń w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  16. A niech będzie odległy :)
    Obyś Ty była blisko nas :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Gosiu! Dużo radości z gotowania i pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Makowiec jak makowiec, zawsze najlepszy na święta a Twój prezentuje się wybornie :) Wszystkiego dobrego Nowym Roku, niech spełni wszystkie marzenia, wnosząc radość w każdy nowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wygląda ten makowiec
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też piekłam na tegoroczne święta struclę z najnowszego przepisu Komarki...tyle, ze drozdzową :) Fajny blog Gosiu... już mam ochotę wyprobowac kilka z Twoich przepisow. Pozdrawiam ze Szczecina :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Halo Gosiu! A gdzie to Pani zniknela? :) Wracaj natychmiast! :)))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  22. dziekuje raz jeszcze i przepraszam,ze "chwilke" mnie nie bylo......ot...takie rozleniwienie poswiateczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)