No,wiec nadchodzi.....olbrzymimi krokami zbliza sie najpiekniejszy dzien w roku......Wigilia.....
Niezaleznie od tego, gdzie i z kim ja do tej pory spedzalam -zawsze pelna uroku i zawsze tradycyjna.......
W zeszlym roku nie przygotowywalam praktycznie nic, bo bylam w Polsce u Mamy, wiec pewnie dlatego wzielo mnie podwojnie w tym roku....zadnego pojscia na latwizne.....po raz pierwszy w zyciu nastawilam zakwas buraczany na barszczyk wigilijny....... po raz pierwszy robilam sama strucle z makiem- troche popekala, ale co tam.....smak rewelacyjny........po raz pierwszy skupilam sie na robieniu uszek i wyszly w koncu malutkie, a nie jak to kiedys bywalo-wielkosci pierogow......po raz pierwszy tez zrobilam sama karpia w galarecie i musze przyznac, ze strach ma wielkie oczy, bo bardziej skomplikowanie wyobrazalam sobie te klarowanie galarety- nie bylo tak zle....moze byc lepiej i pewnie z czasem dopracuje ten proces, ale jak na pierwszy raz jestem usatysfakcjonowana :)
Skladniki na ok. 2 litry galarety
- oczyszczone glowy karpia ( u mnie bylo to 5 sztuk)
- 4 marchewki
- 1/2 selera
- 1-2 korzenie pietruszki
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 3-4 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sol, pieprz,ew. sok z cytryny,odrobina cukru
- 24 platki zelatyny (w op. jest 12 sztuk i jest to ilosc na 1 l plynu)
- 2 lyzki 3% octu
- 3 bialka
- przygotowane dzwonka karpia
- gotowane jajka, pietruszka zielona do dekoracji
Wloszczyzne umyc, oczyscic i razem z glowami karpia , lisciem laurowym, zielem angielskim gotowac ok. 45 minut, nastepnie zmniejszyc temperature, wlozyc dzwonka ryby i gotowac na malutkim ogniu ok. 25 minut, wyjac je delikatnie na polmisek i odstawic. Wywar przecedzic przez sitko, przy czym zachowac 1 marchewke do dekoracji.
Wywar ostudzic, do chlodnego wywaru wlac bialka, wymieszac je porzadnie rozga, dodac ocet i powoli podgrzewac az prawie do zagotowania sie, do cieplego wywaru dodac uprzednio namoczona i rozpuszczona zelatyne, wymieszac i zdjac z ognia, w tym momencie powinno sie sciac bialko, ktore czesciowo mozna wyjac lyzka cedzakowa, ale ja za rada osoby, ktora czesciej to robila, przecedzalam powolutku przez podwojnie zlozona pieluche tetrowa, wywar wyszedl jak najbardziej klarowny.
Doprawic ewentualnie jeszcze sola, cukrem lub/i sokiem z cytryny.
Dzwonka ryby udekorowac np. pokrojona marchewka, gotowanymi jajkami, pietruszka zielona i zalac do polowy wywarem, pozwolic stezec galarecie i nastepnie wylac reszte.
Dzwonka ryby udekorowac np. pokrojona marchewka, gotowanymi jajkami, pietruszka zielona i zalac do polowy wywarem, pozwolic stezec galarecie i nastepnie wylac reszte.
W tym miejscu pragne zlozyc wszystkim osobom odwiedzajacym mojego bloga zyczenia zdrowych i spokojnych Swiat Bozego Narodzenia.....
bardzo ladnie wyglada Twoj karp....;))) Wesolych świat!!!!
OdpowiedzUsuńKarpia nie jadamy, ale wygląda ładnie Gosiu:).
OdpowiedzUsuńŻyczę Tobie i Twoim najblizszym zdrowych, pełnych ciepła rodzinnego Świąt Bożego Narodzenia:)
Karp wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWspaniałych świąt Gosiu:)
Nie umiem robić karpia w galarecie, więc schylam głowę mocno.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Gosiu.
Karp wygląda pierwszorzędnie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ciepłych, leniwych, rodzinnych i Wesołych Świąt Ci życzę:)
Radosnych, spokojnych i smakowitych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich:)
OdpowiedzUsuńkarp zapowiada sie smakowicie:)
Gosiu wesołych świąt życzę
OdpowiedzUsuńTobie też wszystkiego najlepszego, niech się spełnią marzenia!
OdpowiedzUsuńSlicznie dziekuje za zyczenia i odwzajemniam z calego serca :) :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla Ciebie i Twoich bliskich!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńTakiego karpia jadam tylko raz w roku i w tym wlasnie swoj urok. Wesolych i pogodnych Swiat!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Kochana! :)*
OdpowiedzUsuńKochana, zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i Rodzinki! :)
OdpowiedzUsuńI tobie wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńWesołych, zdrowych Świąt!
OdpowiedzUsuńGosiu, wszystkiego pięknego na te Święta! samych pyszności:)
OdpowiedzUsuńZdrowych, rodzinnych i pysznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńGosiu ,ciepłych i pysznych świąt!
OdpowiedzUsuńKarp wspaniały.Uwielbiam.
Rodzinnych Świąt dla całej Twojej Rodziny!!!
OdpowiedzUsuńslicznie dziekuje za wszystkie przemile zyczenia :)
OdpowiedzUsuńWspaniałych Świąt! Niech pachną najpiękniej i przyniosą radość!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Golym okiem widac ze dalas rade z tym karpiem! Zdrowych, radosnych i tak udanych jak ten karp:)! No i odpoczynku po przedswiatecznym wyscigu z czasem!
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych Świąt Gosiu!
OdpowiedzUsuńKarp jak dla mnie wygląda perfekcyjnie! A wiesz ja w tym roku też po raz pierwszy robiła strucle makową .. it też mi pękła;)
I u mnie Wigilia jest zawsze bardzo tradycyjna, smaki dziecinstwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie serdecznie Gosiu zyczac Ci milego swietowania w rodzinnym gronie oraz wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok!
PS. Sliczne zdjecie w profilu! :)
Gosiu, dziekuję za życzenia u siebie! Tobie również wsztskiego dobrego, świątecznei i noworocznie! Spieszę też donieść, że już kończę wcinać cynamonowe gwiazdki :-)
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję Ci za życzenia :* ja również życzę Ci wesołych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w te Święta!!!
OdpowiedzUsuńKarp wspaniały !
OdpowiedzUsuńDziękuję za zyczenia i nawzajem :)
Zdrowych i Wesołych Świąt!:-)
OdpowiedzUsuńKarp zawsze obowiązkowo na naszym stole gości, ale nie w takim wydaniu. Bardzo mi sie podoba, chętnie wypróbuję:)
Z ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego 2012 Roku ! :)
dziekuje serdecznie za wszystki przemile zyczenia :) :)
OdpowiedzUsuńNie lubię karpia:( taka dziecięca trauma, ale twoja prezentacja jest niezwykle apetyczna i gdyby ktoś mi podał go w takim wydaniu, to kto wie czy bym się nie skusiła na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i zapewniam Cie,ze posmakowalby Ci......moze troszke ;)
OdpowiedzUsuńPo co sie meczyc z tym bialkiem do klarowania! Wystarczy wlac dwie lyzki octu do galarety i bedzie przezroczysta!
OdpowiedzUsuń