środa, 9 maja 2012

Risotto z zielonymi szparagami

Mamy szparagowy sezon, z czego bardzo skrupulatnie korzystam :)
Tym razem szparagi skonczyly w pysznym zielonym risotto......







Skladniki:
  • 500 g ryzu do risotto
  • 500 g zielonych szparagow
  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • kilka listkow niedzwiedziego czosnku (opcjonalnie)
  • 2-3 cebulki dymki (zielona czesc)
  • 1/2 cebuli
  • sol, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 80 g startego parmezanu
Cebule pokroic w kosteczke i troche zeszklic na oleju w garnku, dodac ryz i mieszajac przez pare minut razem przesmazac. Nastepnie caly czas mieszajac dolewac warzywny bulion, pod koniec dodajac posiekane listki czosnku niedzwiedziego, umyte i pokrojone szparagi i pokrojona dymke.Wlac sok cytrynowy, przyprawic sola i pieprzem i na koncu wmieszac straty parmezan.







Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. Przepysznie Gosiu!!!
    Ja też pełnymi garściami korzystam ze szparagowego sezonu.
    A Twoje risotto jadłabym bez końca...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, ach jak pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spieszmy sie kochac szparagi, tak szybko odchodza :) Piekne to twoje risotto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytasz w moich myślach, właśnie na takie mam ochotę :) Dziś chyba nie da rady, bo zaczynamy remont, ale za kilka dni na pewno...:)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała, wiosenna propozycja. bardzo lubię szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nigdy szparagow nie jadlam (wstydze sie),ale to danie mnie mobilizuje do ich sprobowania.
    Pozdrawiam Aga:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam szparagi w risotto:)
    pięknie danie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zielone lubię szczególnie, bardzo apetyczne danie, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, cudowne risotto!
    Zielone szparagi sa takie pyszne! Musze je koniecznie kupić:)
    Pozdrowienia śle cieplutkie.:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Risotto ze szparagami gości na moim stole w sezonie szparagowym przynajmniej kilka razy - to moje ulubione danie z tym warzywem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietnie sie prezentuje. Wielka szkoda, ze nie lubie szparagow... Ale kiedy tak patrze na te zdjecia to moze jednak sie skusze...? :))

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Co roku czekam z utęsknieniem na szparagi a zielone są takie pyszne....Risotto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziekuje :)

    -Aga- polecam-naprawde....nie bedziesz zalowac :)

    -Majeczko- nawet sie nie pytam,czemu ich nie lubisz ;)ja sobie nie wyobrazam bez szparagow wiosny...

    OdpowiedzUsuń
  14. O, ja tez bardzo lubie polaczenie szparagow i niedzwiedziego czosnku! W risotto tym bardziej :)

    Pozdrawiam Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  15. ja chcę, ja chce trochę, muszę w końcu znaleźć czas na risotto! będzie ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm, chyba bym mnei nie naszla ona takie polaczenie, a jak pomysle to przeciez ryz i szparagi to musi byc cos! Usciski Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dziekuje :)

    Basiu-zareczam,ze risotto bylo absolutnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)