niedziela, 13 maja 2012

Ucierane ciasto z rabarbarem i beza

Tydzien temu upieklam je po raz pierwszy, mialam smaka i rabarbar jeszcze pozostaly po kokosowym ciescie (klik).......te dwa fakty zmobilizowaly mnie do przewertowania czasopism w poszukiwaniu czegos latwego i smacznego do popoludniowej kawki, no i wiadomo- kto szuka-ten (przewaznie) znajduje ........

Wczoraj upieklam je wraz z cytrynowa tarta (klik) dla kolezanki, ktorej corcia idzie dzisiaj do Pierwszej Komunii Sw. -wszystkiego najlepszego Ashley :)

Ciasto robi sie naprawde szybko i nieskomplikowanie, polecam   na  taka niedziele, jak dzis.............w Niemczech  jest  Dzien Matki..........













Skladniki na blache o sr. 26 cm:

  • 400 g rabarbaru
  • 5 jajek
  • 125 g miekkiego masla
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru (mozna dac troche wiecej, ja zawsze daje go mniej niz podane w przepisach)
  • 250 g maki1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kwasnej smietany
  • 2 lyzeczki soku cytrynowego
  • 50 g siekanych migdalow lub orzechow
  • cukier puder do posypania


Rabarbar umyc i pokroic na kawalki, odstawic. 100 g cukru ubic na puszysta mase z maslem, cukrem waniliowym, sola, dodawac po jednym 3 cale jajka i 2 zoltka (2 bialka odstawic do lodowki) caly czas ubijajac, nastepnie wsypywac po troche make wymieszana z proszkiem do pieczenia i po 1-2 lyzki smietany. Ciasto wylozyc na natluszczona blache , wygladzic i poukladac pokrojony rabarbar, posypac migdalami/orzechami. Wstawic do nagrzanego uprzednio do 175° piekarnika i piec 25 minut, na 5 minut przed uplywem tego czasu ubic bialka z pozostalym cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto wyjac i nalozyc ubita piane, wygladzic i z powrotem wstawic do piekarnika na nastepne 15-20 minut.
Ciasto wyjac, ostudzic i przed podaniem opruszyc cukrem pudrem.



......Smacznego .....










Zrodlo: Laura Backen

14 komentarzy:

  1. Gosiu,
    idealne ciasto!
    Z bezą to pyszny duet.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Zjadłoby się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale! W sezonie rabarbarowym moglabym jesc smakolyki z tymi kwasnymi lodygami bez przerwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy zatem:)
    Gosiu, ciasto wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne. :)
    Ja dziś też robię z rabarbarem :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie te delikatnosc bezy na ciescie, nie dosc, ze pieknie wyglada, to jeszcze niebiansko smakuje! :)

    Pozdrawiam Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  6. po głowie mi ostatnio chodzi jakieś ciasto z rabarbarem i moze w weekend uda mi się je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozmyslam wlasnei Gosiu o rabarbarze, cos sama nei wiem czego chce i wlasnei znow przypomnialam sobei o moim kruszonkowym dylecmacie - nei masz ochoty sprobowac ze mna w weekend upiec? Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam gorąco :)
    Mój rabarbar dopiero rośnie w ogródku, ale przepis dodany do ulubionych i czeka na swój debiut w moich rękach ;p

    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, cudne ciasto! Tak mi się teraz marzy duża porcja na talerzu....
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rabarbar dziś za mną podąża :)
    ten u Ciebie budzi ogromną pokusę Gosiu!

    pozdrowienia najserdeczniejsze
    M.

    OdpowiedzUsuń
  11. i to jest to do czego wykorzystam mój rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że rabarbar króluje :) Ja dzisiaj też się pokusiłam o ciasto tyle, że kruche z rabarbarem i będzie na pewno moim przyjacielem przez długie dni :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. dziekuje i musze Wam powiedziec,ze dwa razy z rzedu pieklam je w przeciagu tygodnia.....pyszne jest....

    - Basiu- jasne,pieczemy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)