sobota, 20 czerwca 2009

Rukola z orzechami,feta i chipsami truskawkowymi


Jak zwykle siedzac w poczekalni u lekarza i przegladajac czasopisma wpadlo mi cos ciekawego w rece,co musialam natychmiast wyprobowac.....no,coz...juz taka jestem.....niecierpliwa :)))
Przede wszystkim atrakcyjne w tej salatce bylo uzycie chipsow truskawkowych.

Skladniki na 4 porcje:
  • 250 g truskawek
  • 2 peczku rukoli
  • 100g orzechow wloskich
  • 150 g fety
Dressing:
  • 6 lyzek lagodnego octu (np. malinowego)
  • 6 lyzek oleju (np. z pestek winogron)
  • 150 g konfitury truskawkowej
  • 1 lyzka pieprzu zielonego z zalewy
  • morska sol
Skladniki na dressing dokladnie wymieszac i odstawic.
Truskawki oplukac,dokladnie osuszyc i pokroic na ok.3 mm plasterki,rozlozyc na papierze do pieczenia na blasze i suszyc przy uchylonych lekko drzwiach piekarnika ok.1-1,5 godziny przy temp. 80°C.
Na talerzach porozkladac umyta i osuszona rukole,truskawkowe chipsy,posypac orzechami i drobno pokrojona lub pokruszona feta,polac dressingiem.
Smacznego :)
* mozna uzyc oczywiscie swiezych truskawek :)


Salatka ta jest moja druga propozycja w Truskawkowej Akcji
Sezon Truskawkowy 2009

15 komentarzy:

  1. Gosia u Ciebie jak zwykle niebanalnie i oryginalnie :) Feta na pewno pasuje do truskawek, bo kiedyś jadłam ją w połaczeniu z arbuzem i było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie, kolorowo i tak pysznie! Uwielbiam rucolę, ciekawa jestem jak smakuje w połączeniu z truskawkami :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie a te czipsy mnie zaitrygowały;)

    OdpowiedzUsuń
  4. JAdłam kiedyś truskawkowe chipsy, były super!

    Powiedz, Gosiu, czy Twoje truskawki tez wyszły chrupkie?

    OdpowiedzUsuń
  5. - adda - dziekuje,ze tak uwazasz :))

    - Majanko- dzieki :) zareczam,ze pyszne jest,wczoraj do miesa zrobilam rukole ze swiezymi truskawkami i tym samym dressingiem i bylo rewelka :)

    - pinkcake - mnie rowniez,dlatego wyprobowalam :)

    - Aniu - raczej nie chrupkie,a takie miekkawe,jak suszone owoce maja konsystencje

    OdpowiedzUsuń
  6. Niecodzienne połączenie smaków, ale takie właśnie inspirują mnie najbardziej. Bardzo smakowicie wygląda, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatki z truskawkami od dłuzszego czasu mnie interesują. Mam jakąs zrobic ale jak zwykle mi nie moge znalezc czasu

    OdpowiedzUsuń
  8. hmmm.... czipsy truskawkowe? nigdy o takich nie slyszalam, ale juz mi podpowiada chrzesniak ze wie o jakie chodzi;) chociaz ja nigdy nie probowalam:) super taka salatka:))
    viridianka

    OdpowiedzUsuń
  9. hahaha teraz dopiero zauwazylam ze takie czipsy przygotowuje sie samemu:D
    viridianka

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł ciekawy, choć nie wiem czy osobiście zdobyłabym się na suszenie truskawek. :) Jakoś w duszy mi krzyczy, że truskawki najlepsze świeże. :) Chociaż kto wie... kto wie... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna propozycja:)Z tego co się orientuję, chipsy truskawkowe aby były chrupkie należy suszyć ok. 6-8 godzin .Doskonałe są do mieszanek musli.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. - Alicjo - dziekuje :)

    - Emmo - mnie rowniez w tym sezonie wlasnie salatki z truskawkami zaintrygowaly :)

    -Viridianko - dziekuje :)

    - Malgosiu - ja tez wole swieze,ale od czasu do czasu odrobina innosci nie zaszkodzi :))

    - Szarlotku - dobrze wiedziec ,ale nie wiem,czy wytrzymalabym tyle godzin,takie miekkawe swietnie smakowaly w tej salatce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietny przepis. Ja tez bardzo lubie rukole i probowalam ja juz w wielu zestawieniach ale w takim jeszcze nie jadlam. Narobilas mi apetytu na taka salatke :)

    OdpowiedzUsuń
  14. musialy byc bardzo smaczen, te chipsy i choc ja za chipsami w ogole nie przepadam, to takie chyba sobie zrobie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)