czwartek, 18 czerwca 2009

Kurczak z ananasem i orzechami cashew







Od wczoraj "chodzilo" za mna cos azjatyckiego i znalazlam fajny przepis,ktory dzis po drobnych zakupach urzeczywistnilam w kuchni :))

Skladniki na 4 osoby:
  • 400 g piersi z kurczaka (umyc i pokroic w spora kostke)
  • 1 papryka zielona ( jak wyzej)
  • 1 papryka czerwona (j.w.)
  • ok. 300 g pokrojonego w kostke swiezego ananasa
  • ok.30 g makaronu sojowego
  • garsc grzybow shitake (jesli sa suszone,to trzeba je na ok.20 minut namoczyc)
  • 1 cebula (obrana i pokrojona w kostke)
  • 4 zabki czosnku (drobniutko posiekac)
  • 1 lyzeczka posiekanej chili (bez pestek)
  • 1/2 filizanki orzechow cashew (uprazyc na patelni)
  • ok.3 lyzki posiekanej zielonej czesci dymki
  • 3 lyzki sosu ostrygowego
  • 2 lyzki sosu rybnego
  • 2 lyzeczki tajskiego czerwonego curry w proszku
  • ewent. sol,pieprz do dosmakowania
  • olej do smazenia
Na jednej patelni rozgrzac olej i podsmazyc pokrojone grzyby,nastepnie dodac cebule,czosnek,obie papryki i ananas,nie powinno sie zbyt dlugo smazyc warzyw,papryka powinna byc chrupiaca-odstawic na bok.
Makaron sojowy wrzucic na wrzatek i gotowac ok.15 minut,odcedzic i pociac nozyczkami i wrzucic do warzyw.
Na drugiej patelni rozgrzac olej i podsmazyc mieso dodajac wszystkie przyprawy i na koncu wymieszac je z warzywami i orzechami nerkowca,przed podaniem posypac posiekana dymka,podawac z ryzem.
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. To nie możliwe, a jednak! O tej porze zrobiłam się głodna. Oto efekty przeglądania takich smakowitych zdjęć. Papryka, ananasy, orzeszki, grzybki i kurczak ... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam, jak widzę nerkowce to mam ślinotok

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Jak to pyszniutko wygląda!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. cashew - nerkowiec, mamy swoją nazwę dla tych orzechów, pysznych przy okazji

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie dania. szczególnie ze jest z kurczakiem

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kurczaka i ananasa :)
    wyglada baaaardzo zachecajaco i juz mi slinka leci jak sobie pomysle o curry ktore niedawno robilam, a moze z Twojego przepisu nastepnym razem zrobie :)))
    viridianka

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie i jakie kolorowe :) Uwielbiam wszystko w azjatyckim stylu, te przyprawy i aromaty są niezastąpione.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie i ślicznie jest podane!

    OdpowiedzUsuń
  9. - Macierzanka - i co??zjadlas cos pyszengo???

    - Aga - ja tez je uwielbiam :)

    - Majanko - dziekuje :)

    - Rogatku - ja wiem :)) ale chcialam nazwe troszke egzotyczniej zrobic :)

    - Emma - no,to polecam :))

    - Viridianko - dziekuje :)

    - Adda - dzieki :)

    - Alicjo - dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O! To to mi się bardzo podoba! :) Dalekowschodnie klimaty kulinarne zawsze i wszędzie z ochotą zjadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam,wyszlo przepyszne,wszystkim bardzo smakowalo.Bede wracac do tego dania,dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)