środa, 15 września 2010

Bawarski placek sliwkowy


Po tych wszystkich grzybowych daniach,o ktorych jeszcze napisze w najblizszych dniach,zaczelo mnie wczoraj nosic za czyms slodkim.Tym bardziej,ze pogoda za oknem od trzech dni jest zdecydowanie sprzyjajaca do umoszczenia sie z kocem i ksiazka w fotelu w towarzystwie kota, filizanki herbaty i kawalka dobrego ciasta.



Przypomnialo mi sie od razu zaproszenie Carmelliny do upieczenia Bawarskiego placka z wegierkami we wrzesniowym wydaniu Weekendowej Cukierni.
Mieszkam juz tyle lat w Niemczech i od dawna obiecuje sobie upiec go wlasnie,taki najzwyklejszy i najbardziej tu popularny Zwetschgendatschi i jakos do tej pory zawsze kusily mnie inne przepisy,ale teraz nadarzyla sie okazja,z ktorej jakze skwapliwie skorzystalam :)
Ciasto jest pyszne,mocno sliwkowe,nie za slodkie-po prostu idealne..... zdecydowanie polecam :)

Skladniki na duza blache:
  • 20 g drozdzy
  • 75 g roztopionego masla
  • 200 ml letniego mleka
  • 400 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g cukru + 1 lyzka
  • 1250 g sliwek
  • 50 g posiekanych migdalow
  • 1/2 lyzeczki cynamonu
Drozdze zasypac lyzka cukru, rozrobic mlekiem i odstawic na 15 minut,zeby zaczyn zaczal pracowac.Nastepnie dosypac do zaczynu polowe maki,dodac jajko,roztopione maslo,sol,75 g cukru i wyrabiajac dosypywac reszte maki.Ciasto powinno odchodzic od brzegow miski,jesli sie klei-dosypac jeszcze troszke maki-odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut.
Sliwki umyc,wypestkowac,pokroic na cwiartki.
Ciasto zagniesc energicznie w celu odpowietrzenia go,rozwalkowac na blache wysmarowana maslem,poukladac na nim sliwki nacieciem do gory,posypac migdalami i piec ok. 30 minut na dolnym poziomie w uprzednio nagrzanym do 220° piekarniku.
Reszte cukru wymieszac z cynamonem i posypac jeszcze cieple ciasto zaraz po wyjeciu z pieca.



Smacznego :)

Polecam rowniez pieczone przeze mnie do tej pory inne ciasta ze sliwkami :
- Odwrocony placek sliwkowy
- Ciasto ze sliwkami i kremem kawowo-twarozkowym
- Ciasto sliwkowo-kokosowe
- Czekoladowe ciasto sliwkowe
- Francuskie ciasto ze sliwkami

23 komentarze:

  1. Pysznie wyglada. To byloby "nietaktem" gdybys Gosiu nie upiekla tego ciasta :))) Ja tez mam zamiar sie na nie skusic tylko nie wiem, kto to pozniej bedzie u mnie jadl :)) Podejrzewam, ze jak zwykle ja sama bede musiala oproznic cala blaszke. Juz sie zaczynam martwic o moje biodra :))

    Milego dnia Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. majko, zawsze możesz część ciast zamrozić albo oddać sąsiadom, ucieszą się :)

    a Ty Gosiu chyba jesteś pierwsza w cukierni

    OdpowiedzUsuń
  3. o takie ciasto to ja lubię najbardziej , kupie śliwki i upike na weekend
    bardzo piękne to twoje , takie domowe eleganckie ciasto , takie najukochańsze

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaki fajny placek, domowy, takie sa najlepsze :) I kasztan! ja jeszcze kasztana w tym roku nie zdobyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym teraz kawałeczek tego ciasta, ze śliwkami to na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię połączenie śliwek i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba mnie zjadło, tzn. komentarz :)

    A pisałam, że takiego placuszka to strasznie mi się dzisiaj chce.
    Piękny.

    serdeczności
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu wspaniały. Muszę i ja go zrobić we wrześniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta ze śliwkami to chyba jedne z najsmaczniejszych owocowych wypieków jak dla mnie :) No , jeszcze jabłkowe mogą się z nimi równać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny placek i moze nawet uda mi sie w weekend upiec, bo szef mnie obdarowal soczystymi sliwkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mocno owocowe, moja Babcia piecze podobne więc z chęcią bym się na takie skusiła (:
    i w końcu coś więcej niemieckiej kuchni bym zasmakowała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja siĘ przymierzam do niego w weekend, bo tak samej całą blaszkę opchnąc to grozi niestrawnością ;D A tak będzie razniej:)* Czuję się skuszona!
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  13. No to Gosiu 'rodziewiczyłaś' wrześniowe wydanie WC :)

    Zdecydowanie piękny placek, bardzo się cieszę, że się udał :*

    Pozdrawiam Carmellina

    OdpowiedzUsuń
  14. Maju o biodra tez sie martwie,ale zaczelam regularnie chodzic na sport,wiec juz mniejszy strach pozostal....
    No i w koncu mialam okazje ten typowy niemiecki placek sliwkowy upiec,bo rzeczywiscie wstyd ;)

    Nina no wiesz.....ktos musi byc pierwszy ;) ciesze sie,ze tym razem trafilo na mnie ;)

    Margot takie wlasnie jest....takie domowe...dziekuje :)

    Kuchareczko dzieki :) a kaszatnow tutaj zatrzesienie jest,tylko zbierac....

    eweno zapraszam i polecam :)

    Paula oj...ja rowniez....i jeszcze koniecznie do jablek cynamon...

    Monis no,to zapraszam na kawalek :)
    buzka**

    Kabamaiga dziekuje i polecam....polecam....pycha jest :)

    abbra ja chyba wszelkie wypieki z owocami lubie i te letnie i te jesienne......

    Karolina no kochana...to tylko korzystac z tego daru :) :)

    Viri dzieki i naprawde polecam,przez ten cienki placek jest bardzo mocno sliwkowe wlasnie :)

    Szarlotku noooo,po calej blasze to pewnie by sie niestrawnosci dostalo (hihi),tzeba bliznich poczestowac :)

    Carmellina no,to sie ciesze,ze choc raz mi sie to udalo :D :D dziekuje i sie rowniez ciesze,ze w koncu sie na niego skusilam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O już zrobiłaś! Ale fajnie!:))
    Ślicznie Ci wyszło , wygląda baaaardzo smaczniutko!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha i cudnie wygląda ! Też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliwkowe na drożdżowym cieście. Pyszne są takie ciasta. A jaki zapach roznosi się po domy przy pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham ciasta śliwkowe, pysznie wygląda to bawarskie!

    OdpowiedzUsuń
  19. cisto wyglada bardzo smakowicie:) drozdzowe i ze sliwkami, ach jakie musi byc pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. jak na drożdżowym spodzie to wchodzę w to :)bardzo ciekawy przepis - pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie Ci się upiekł!
    Ja się przymierzam.Boję się jedynie,że zjem sama....

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu tym razem wyprzedziłaś nawet Alcię :))
    A to się nieczęsto zdarza!
    Wspaniałe ciasto. Ja się przymierzam na niedzielę i 3/4 od razy wyniosę do pracy a co! :D
    Nie będę sama jadła niech inni też mają odrobinę przyjemności :)

    Dziękuję i buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  23. Och Gosiu, no ktoz inny jak Ty powinien tym plackiem zaczac wrzesniowa WC? :)

    Az troche zaluje, ze ostatnio mam ochote tylko na kruche ze sliwkami...

    Pozdrowienia sle :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny, zapraszam ponownie i serdecznie pozdrawiam :)