sobota, 16 sierpnia 2008
Ciasto ze sliwkami i kremem kawowo-twarozkowym
Upieklam dzis po raz pierwszy wg nowego przepisu,wyszlo superanckie-polecam z calego serca :))
Ciasto:
- 250g maki
- 80g mielonych migdalow
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 60g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 125g masla
wymieszac wszystkie suche skladniki,dodac jajka,wiorki masla,zagniesc ciasto,owinac w folie,wstawic do lodowki na 30-40 minut.
W miedzyczasie umyc,osuszyc,przepolowic i wypestkowac 800g sliwek i przygotowac krem:
- 4 lyzki proszku Cappuccino rozpuscic w 3 lyzkach goracej wody-ostudzic
- 3 jajka
- 50g cukru
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 750g chudego twarozku
- 150ml slodkiej smietanki (dobrze schlodzic)
Ubic jajka,make ziemniaczana,cukier na gladka mase,dodac twarozek i ostudzona kawe,dodac ubita smietane.wymieszac.
Piekarnik rozgrzac na 200°,ciasto rozwalkowac na prostokatna blache,wyciagnac brzegi,cala powierzchnie ponakluwac widelcem,wylac na ciasto mase twarozkowa,wyrownac,poukladac sliwki nacieciem do dolu.
Ciasto piec ok 45-55 minut.
Po osudzeniu i pokrojeniu posypac cukrem pudrem i mozna podac dodatkowo z bita smietana.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz