niedziela, 29 marca 2009

Parowkowe serduszko


Niedawno zobaczylam je na blogu Casi i stwierdzilam,ze raz kiedys uracze tym jakze prostym,a pieknym daniem rodzinke na niedzielne sniadanie,bo jest to jedyny dzien w tygodniu,kiedy siadamy razem do sniadania,mozecie sobie wyobrazic,jakie oczy wielkie zrobili,widzac te piekne serca na talerzu,juz dawno nic tak nie smakowalo mezowi i corce,jak to............................ :)

Skladniki:
  • ilosc parowek w zalezniosci od apetytu
  • po 1 jajku na parowke
  • olej do smazenia
  • wykalaczki
Parowke naciac wzdluz,ale nie do konca,ostroznie wygiac rozcieciem na zewnatrz formujac serce,spiac wykalaczka koncowke.
Na patelni rozgrzac olej,ulozyc nastepnie na patelni serca,wbic po 1 jajku w srodek,posolic jajko i jak sie zetnie,przewrocic ostroznie na druga strone i dosmazyc.
Smacznego :)

środa, 25 marca 2009

Zupa kukurydziano-kurczakowa


Kiedys moja siostra dala mi przepis na taka zupke,ktora gotowala i byla podobno pyszna,ja zapisalam skladniki i kartke tak schowalam,zeby pod reka byla......czyli nie ma szans na znalezienie jej w najblizszej pieciolatce,wczoraj w necie posiedzialam i poczytalam rozne przepisy na takowa zupe i w koncu stworzylam swoja wersje jej,wlasnie maz skonczyl wielka miske jesc i jeczy z przejedzenia ..................

Skladniki:
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 zolta papryka
  • 1 cebula
  • peczek dymki
  • 1 kostka rosolowa-drobiowa
  • 1 ziemniak
  • sol,pieprz,szczypta kurkumy,szczypta startej galki muszkatolowej,szczypta pieprzu cayenn
  • kawalek swiezego imbiru (2-3 cm)
  • 3/4 szkl. mleka kokosowego
  • 1 lyzeczka oleju sezamowego
  • 1-2 piersi z kurczaka
Mieso umyc,osuszyc i pokroic na male kawalki,przyprawic wg wlasnego smaku (ja wzielam troche delikaty do miesa,sol i pieprz),zostawic na godzine i potem usmazyc,odstawic na bok.

Nastawic wode na zupe,dac kostke bulionowa,pokrojona cebule,ziemniak,papryke,imbir,1 1/2 puszki kukurydzy (pol puszki zostawic do dekoracji zupy),pokrojona dymke (biale czesci-zielone zostawic do dekoracji zupy),przyprawy,olej sezamowy,gotowac do miekkosci,pod koniec dodac mleko kokosowe,chwile zagotowac,wylaczyc i zmiksowac zupe.
Podawac w miseczkach z lyzka ziaren kukurydzianych,miesem i pokrojona zielona czescia dymki.
Smacznego :)

wtorek, 24 marca 2009

Nalesniki z feta i szpinakiem


Wczoraj zrobilam na kolacje jeden z moich ulubionych zestawow,czyli feta i szpinak w polaczeniu z nalesnikami :)
Corka stwierdzila,ze to jest bleeeee (wszystko to przez szpinak,ktorego od kilku lat podobno nie lubi,wczesniej bardzo lubiala),ale nam i tak bardzo smakowalo :)

Skladniki:
  • 400 g mrozonego szpinaku (ja zawsze i do wszystkiego kupuje mlody szpinak siekany)
  • 200 g fety (drobno pokroic w kostke)
  • 1 cebula (obrac i drobno pokroic w kosteczke)
  • ok.150g tartego sera zoltego
  • 2-4 zabki czosnku
  • ok.2 kubkow (po 200ml) smietany-wymieszanej-gestej ze slodka
  • sol,pieprz,1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
Nalesniki,jak zwykle "na oko" robilam z 2 calych jajek,maki,czesci mleka i czesci gazowanej wody mineralnej i soli.Zmiksowalam to wszystko i odstawilam na godzinke,nastepnie usmazylam nalesniki.

Szpinak rozmrozic i podgrzac,uwazajac,zeby sie nie przypalil,dodac sol,pieprz,zmiazdzony czosnek i przysmazona cebulke,chwile poddusic,wylaczyc i dodac pokrojona fete,wymieszac i smarowac przygotowane wczesniej nalesniki,zwijac w rulon i ukladac w wysmarowanej maslem formie do zapiekania.
Smietane zmiksowac z przyprawami,zalac nalesniki,posypac zoltym serem i zapiekac ok.30 minut w piekarniku rozgrzanym do ok.180°C.
Smacznego :)

poniedziałek, 23 marca 2009

Sernikobrownie



Zapoczatkowala te smakowite szalenstwo z sernikobrownie Liska,a ostatnio natkelam sie na te ciasto odwiedzajac blog Agi i to juz bylo przepelnienie sie czary-postanowilam sama je wyprobowac :)
Wyszlo rewelacyjne,zachwalali je i domownicy i goscie,blaszka ciasta zniknela w czasie weekendu :);Nastepnym razem wyprobuje z malinami ...................

Skladniki na blaszke ok.20x30 cm:
  • 200 g gorzkiej czekolady (używam 70% Lindt)
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru (można dać mniej)
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g sera kremowego (dalam 250g Ricotta i 250g normalnego twarozku kremowego)
  • cukier waniliowy
  • 200 g drylowanych wiśni (ja mialam ze sloika)
Wykonanie ciasta skopiowalam od Liski
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszke wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekę 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Smacznego :)

środa, 18 marca 2009

Po prostu kielbasa......


Wczoraj sie nam zachcialo takiej normalnie smazonej kielbasy,obowiazkowo jakiejs polskiej :) i z duza iloscia cebuli.......tja-wiadomo.......zabojstwo dla figury i watroby ,ale co tam,nie jada sie tego na codzien,a takim bardzo prostym daniem przypomnielismy sobie smaczki z dawnych lat........
Do tego byla po prostu bagietka lub chleb.

Skladniki:
  • kielbasa (slaska,polska,grilowa.......obojetnie)
  • sporo cebuli
  • olej
Kielbase w calosci lub w kawalkach dobrze obsmazyc na oleju,dodac pokrojona w polkrazki cebulke i razem dalej smazyc,podawac z pieczywem.
Smacznego :)

poniedziałek, 16 marca 2009

Quiche z wedzonym lososiem i kozim serem


Niedawno na blogu Karolci czytalam bardzo apetyczny przepis na ten quiche,a ze takowego jeszcze nigdy nie robilam,to uraczylam wczoraj rodzinke na obiadek,wszystkim bardzo smakowalo,nawet nasza corka sie nie krzywila na dodatek koziego serka :)
Skladniki na forme o sr. 26 cm:
Ciasto:
  • 250g maki
  • 150g zimnego masla (pokrojonego w kawaleczki)
  • 4 lyzki lodowatej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 200g wedzonego lososia
  • 100g koziego twarozku
  • 1 por (biala czesc-pokrojona w plasterki)
  • 1 lyzka oliwy
  • 250ml mleka
  • 3 duze jajka
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 lyzka posiekanego szczypiorku
  • sol,pieprz
Skladniki na ciasto szybko zagniesc na jednolita mase,rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona forme do tarty (ja wzielam normalna tortownice,bo moja forma sie calkiem niedawno potlukla i nie zdazylam nowej zakupic :( ),przykryc papierem do pieczenia,wysypac suchym grochem lub fasola i wstawic na 30 minut do lodowki,nastepnie podpiec 15-20 minut w nagrzanym do 200° piekarniku,wyjac ,usunac papier i ziarna,odstawic.
Por podsmazyc na oliwie do miekkosci,wymieszac w miseczce z pokrojonym drobno lososiem i wylozyc to rownomiernie na podpieczone ciasto.
Jajka rozbeltac z mlekiem,dodac pokruszony serek,szczypiorek i przyprawy.
Zalac przygotowany quiche.
Piec ok.30 minut w 200°C.
Smacznego :)

wtorek, 10 marca 2009

Wegetarianska lasagne



Jako,ze nadal mamy naszych wegetarianskich gosci,to wczoraj na kolacje zaserwowalam im ,no i nam oczywiscie lasagne w wegetarianskim wydaniu.

Skladniki :
  • 3/4 paczki platow lasagne
  • 500g mrozonego siekanego szpinaku
  • 2 cukinie
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 1/3 kubka gestej smietany
  • 3-4 lyzki masla
  • pare lyzek oleju
  • sol,pieprz,ziola prowansalskie
  • 1 sloik sosu Barilla Ricotta (ale nie musi byc)
  • ok.200 ml sosu pomidorowego
Szpinak rozmrozic podgrzewajac go na malym ogniu w malej ilosci wody,nastepnie dodac zmiazdzony czosnek,1 lyzke masla,smietane,przyprawic sola i pieprzem,odstawic.
Cebule pokroic w kosteczke,zeszklic na lyzce oliwy,dodac oczyszczone i pokrojone w paseczki pieczarki,dodac troche masla,sol,pieprz i chwile poddusic.
Cukinie umyc,pokroic w polplasterki i wymieszac w misce z 2-3 szczyptami soli.
Sos Barilla podgrzac i wymieszac z naturalnym sosem pomidorowym,przyprawic ziolami i jesli potrzeba sola.
Na dno natluszczonej formy wylac troche sosu pomidorowego,polozyc surowe platki lasagne,na to wylozyc cukinie,nastepnie warstwe makaronu,sosu pomidorowego i rownomiernie rozlozyc podduszone pieczarki,na nie znowu makaron,sos i cieply jeszcze szpinak,przykryc to ostatnia warstwa platkow makaronowych i zalac reszta sosu pomidorowego.
Piec w nagrzanym do 200° piekarniku 30-35 minut.Ja zawsze w polowie pieczenia przykrywam lasagne folia aluminiowa,zeby wierzchnia warstwa makaronu nie wysychala.
Smacznego :)

niedziela, 8 marca 2009

Muffinki pomaranczowo-jablkowe


Znowu skusilam sie na upieczenie muffinek,bo mamy gosci przez pare dni,ktorym wyjatkowo one smakuja :) Tym razem mialy byc cytrynowo-jablkowe,mialam zamiar je zrobic,ale w ostatniej chwili zobaczylam brak cytryny w jakiejkolwiek postaci i wlaczylam pomarancze w tym momencie.

Skladniki na 12 sztuk :
  • 240g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 90g cukru
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/8 l mleka
  • 2 srednie jablka (obrac i pokroic dosc drobno)
  • 1-2 pomarancze (wycisnac sok)
Wymieszac suche i mokre skladniki osobno,nastepnie je szybko polaczyc,dodajac jablka,napelnic foremki i piec w nagrzanym do 180° piekarniku ok. 25 minut.

Smacznego :)

czwartek, 5 marca 2009

Muffinki bardzo owocowe



Jakos mnie na muffinki przedwczoraj natchnelo pod wplywem kolezanek,a ze rodzinka lubi i Mloda tez do szkoly jako dodatek do drugiego sniadania sobie zabiera,to stwierdzilam,czemu nie???w koncu to pare minut roboty tylko :)

Skladniki na 12 sztuk:
  • 1/2 szkl. oleju lub rozpuszczonego masla (ja dalam olej)
  • 3/4 szkl. bialego lub brazowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody
  • 1 3/4 szkl. maki
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 2 kiwi
  • 1 gruszka
  • 1 mala pomarancza (obrac i wyfiletowac)
Wymieszac osobno mokre i suche skladniki,nastepnie je szybko i dosc niedbale polaczyc,dodac obrane i pokrojone drobno owoce.Napelniac foremki do 3/4 wysokosci i piec w nagrzanym do 180° piekarniku 25 minut.
Smacznego :)

sobota, 28 lutego 2009

Flaczki z boczniakow


Kiedys....dawno dosc temu pracujac w hotelu jadalam na stolowce dosc czesto flaczki z boczniakow,a ze wczoraj byl piatek i maz przywiozl akurat sam od siebie z Polski boczniaki i to byla moja pierwsza mysl,zeby wlasnie zrobic te flaczki z nich,bo panierowane jako kotlety juz mi sie dosc przejadly i zachcialo mi sie czegos lzejszego po prostu i taka zupka byla naprawde strzalem w dziesiatke :)

Skladniki:
  • porcja/tacka boczniakow
  • 1-2 marchewki
  • kawalek selera
  • mala cebula
  • kostka rosolowa
  • sol,pieprz,maggie,kawalatek imbiru startego,lyzeczka majeranku,1-2 zabki czosnku,ziele angielskie i lisc laurowy
Cebule drobno pokroic i zeszklic na masle.Zagotowac wode z kostka rosolowa i startymi na grubej tarce warzywami,dodac przysmazona cebule i pokrojone w paski boczniaki oraz przyprawy,gotowac do miekkosci i podawac z bagietka.
Smacznego :)

czwartek, 26 lutego 2009

Kurczakowe placuszki


Ostatnio przypadkiem natknelam sie na stronie cincin na ten wlasnie przepis,od razu stwierdzilam,ze to pewny strzal w dziesiatke.
Tak tez bylo i te placuszki beda na pewno czestszym gosciem na naszym stole.
Podalam je z kaszka kuskus i marynowana papryka.Przepis troche zmodyfikowalam dodajac czosnek,cebule i szczypiorek.

Skladniki:
  • 200g platow z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 200g sera zoltego
  • 4 jajka
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sol,pieprz,ziola prowansalskie,1-2 zabki czosnku
  • 1 lyzka posiekanego szczypiorku
Mieso umyc,osuszyc i pokroic w mala kosteczke.Pieczarki oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach,tak samo ser.Wymieszac to wszystko w misce z jajkami,maka i przyprawami.
Smazyc na zloty kolor.
Smacznego :)

środa, 25 lutego 2009

Niespodzianka Alex :)


.......mamo????moge wam niespodzianke zrobic????

Takie pytanie przedwczoraj uslyszalam od swojej prawie 11-letniej corki,chwile sie zastanowilam i powiedzialam jej- "prosze nie spalic chalupy ,nie poparzyc sie i posprzatac po zrobieniu tej niespodzianki"-przytaknela i sie wylaczyla.
Bylam pewna,ze usmazy nam nalesniki,bo czesto to robi,ale wracam do domu,a cale mieszkanie pachnie pieczonym ciastem,zrobilam wielkie oczy,a tu w piekarniku siedzi i sie dopieka czekoladowe ciasto :)
Przewertowala moje czasopisma i znalazla cos dla siebie,wprawdzie skladniki dobrala odpowiednio,ale juz nie poczytala ,jak powinno sie to robic i po prostu wymiszala wszystko na raz mikserem w jednej misce :)

Skladniki:
  • 200g czekolady (roztopic nad wodna kapiela)
  • 200g masla
  • 80g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 80g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Maslo i cukier puder ubic na kremowa mase, nastepnie ubijajac dodawac po 1 jajku i rozpuszczona czekolade,na koncu domieszac make z proszkiem do pieczenia.
Do natluszczonej malej formy (24cm) wlac ciasto i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (180°) ok.25 minut.
Smacznego :)

środa, 18 lutego 2009

Szarlotka z budyniem


Na blogu Przysmaki Karolki znalazlam ostatnio super ciacho,wszystko,co dobre w nim bylo,czyli jablka i budyn,a to jest to,co maz-tygrys lubi najbardziej :) Zrobilam to ciasto w Walentynki,ale niestety ,nie wyszlo tak apetycznie,jak u Karolki,bo najpierw cos pochrzanilam z budyniem i byl za rzadki,musialam dodac trzeci,zeby zgestnial,no i w efekcie sie zrobilo za malo jablek :((
No,coz,wpadki sie kazdemu zdarzaja,czyz nie???? Ciasto smakowo smakowalo i na pewno raz jeszcze sprobuje je upiec :)

Skladniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • maly proszek do pieczenia
  • 2 budynie smietankowe (ja mialam tylko waniliowe)
  • 3/4 l mleka
  • 1 kg jablek
  • cynamon
Margaryne utrzec z 1 szklanka cukru i zoltkami,dodac obie maki i proszek do pieczenia,utrzec to,a na koncu dodac ubita piane z bialek,mieszamy delikatnie i nastepnie 3/4 ciasta wykladamy na natluszczona tortownice.

Na ciasto wykladamy obrane i starte na tarce o duzych oczkach jablka wymieszane z cynamonem.

Oba budynie gotujemy w 3/4 l mleka dodajac 1/2 szklanki cukru i cieply jeszcze budyn wykladamy na jablka przykrywajac reszta ciasta.
Piec w 180° ok.50 minut.
Smacznego :)

czwartek, 12 lutego 2009

Karmazyn z warzywami


przed upieczeniem

Wczoraj zachcialo mi sie dla odmiany znowu rybki,przejrzalam zamrazarke w poszukiwaniach i znalazlam karmazyny i zaraz mialam w glowie plan na zrobienie go.................bardzo lekkostrawnie pieczony w folii z warzywami :)
Skladniki na 3 porcje:
  • 3 karmazyny (wyczyscic i oskrobac z lusek)
  • 3 zabki czosnku
  • sol,pieprz
  • 1 lyzka delikaty do miesa
  • 2-3 lyzki oliwy
Z podanych skladnikow zrobic marynate i wlozyc do niej ryby na co najmniej 1 godzine,w miedzyczasie pokroic i wymieszac w misce pokrojone warzywa (ja mialam pieczarki,papryke,cukinie,marchewke,por-mozna np. jeszcze biala kapuste domieszac czy jeszcze inne),ktore nalezy lekko posolic.
3 kawalki folii aluminiowej posmarowac oliwa,rozlozyc czesc warzyw,na nie po jednej rybie i pozostala czesc warzyw,2-3 galazki pietruszki zielonej,zawinac folie i ulozyc na blasze,piec w 180° ok.40 minut.
Podawac z ziemniakami z wody.
Smacznego :)

Placek po wegiersku



Nie wiadomo,dlaczego ma taka nazwe,ale raczej niewiele wspolnego z Wegrami ma,podobnie,jak popularna ryba po grecku z Grecja :)

W kazdym badz razie,jak go zwal,tak go zwal,ale......................uwielbiam go i zawsze ,jak w Polsce jestem,to ide koniecznie do restauracji choc raz na placka,bo przewaznie jestem zbyt leniwa,zeby go sama robic,ale dosc dawno juz w Pl nie bylam,a straszna chetke na placka mialam,wiec nie bylo innej rady,jak zakasac samej rekawy i zrobic :))

Skladniki na 4 porcje:
  • 6-8 sporych ziemniakow
  • 1-2 cebule
  • 1 jajko
  • 2-4 lyzek maki pszennej
  • sol,pieprz
  • olej do smazenia
  • smietana kwasna
Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce ziemniaczanej lub w robocie kuchennym,cebule rowniez zetrzec razem z ziemniakami,dodac make,jajko,doprawic sola i pieprzem i usmazyc na oleju 4 duze palcki.
Wczesniej lub w miedzyczasie zrobic gulasz
Skladniki:
  • ok.600g wieprzowiny lub wolowiny (pokroic w kostke)
  • 1 spora cebula
  • 2-3 zabki czosnku
  • ziele angielskie
  • lisc laurowy
  • sol,pieprz
  • 1 lyzeczka pieprzu Cayenne
  • maka lub zageszczacz do zageszczenia (jesli jest taka potrzeba)
Mieso obsmazyc na tluszczu, przelozyc do garnka,dodac pokrojona i zeszklona na patelni cebule,zmiazdzone zabki czosnku,podlac woda,dodac przyprawy i dusic do miekkosci miesa.

Przelozyc placka gulaszem,zlozyc na pol,dac na wierzch kleks lub trzy smietany kwasnej i podawac z surowkami.
Ja podalam z surowka z kiszonej kapusty i papryka marynowana.
Smacznego :)

sobota, 31 stycznia 2009

Frykadelki rybne


Wczoraj tradycyjnie byl piatek,a co za tym idzie zdecydowanie rybny dzien,co prawda jadamy czesciej ryby,bo tez je lubimy,ale piatek jest zawsze tradycja :)
Jako,ze normalnie smazonych filetow mi sie nie chcialo,to zrobilam frykadelki rybne z serem.

Skladniki :

  • 1 kg fitelow rybnych (biala ryba)
  • ok.60 g tartego sera (moze byc Cheddar,Bergkäse,Ementaler)
  • 2-3 lyzki bulki tartej (zaleznie od konsystencji rybnej masy)
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
  • 2 lyzki posiekanego koperku
  • 4 posiekane dymki (ja ich nie mialam i dodalam drobno posiekana mala cebule)
  • 1 jajko
  • sol,pieprz
  • 1-2 lyki soku z cytryny
  • maka do obtaczania
Rybe osuszyc,pokroic na kawalki i zmielic,dodac pozostale skladniki,wyrobic na gladka mase,formowac frykadelki i wstawic je na ok.15 minut do lodowki,zeby masa troche stwardniala.
Na patelni rozgrzac olej i obtoczone w mace frykadelki smazyc z kazdej strony na zloty kolor.
Podawac z ziolowym dipem i salata.
Ziolowy dip:
  • 3 lyzki majonezu
  • 3-4 lyzki naturalnego jogurtu
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 lyzki posiekanego szczypiorku
  • 1 lyzeczka posiekanych drobno kaparow
  • 1 zabek czosnku
  • sol,pieprz
W misce wymieszac majonez z jogutem,dodac ziola,kapary i przecisniety przez praske czosnek,przyprawic i podawac z kotlecikami rybnymi i zielona salata.
Smacznego :)

czwartek, 22 stycznia 2009

Golonka duszona


Raz do roku jadamy golonke,jakos czesciej nie mamy na nia apetytu,pomijajac juz te tysiace kalorii wchlaniane na raz :/
Tym razem zrobilam najnormalniej,jak mozna bylo,czyli po prostu uduszona z przyprawami.Do tego byly bulki i kiszone ogorki,no i oczywiscie musztarda.

Skladniki:
  • nieduze golonki (po 1 na dorosla osobe)
  • lisc laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • sol
  • delikata do miesa (ok.2 lyzek)
Golonki umyc i wlozyc do garnka,zalac woda,dac przyprawy i gotowac do miekkosci.
Smacznego :)

wtorek, 20 stycznia 2009

Dyniowo-pieczarkowy krem


Jeszcze na ostatnia chwile udalo mi sie jeszcze jedna zupe dolaczyc do zabawy kulinarnej,moje dziecie zazyczylo sobie nagle dyniowej zupy,a ze juz dwie wersje mam tutaj zamieszczone,to wymyslilam zagladajac do lodowki trzecia :))- wersje z pieczarkami i koperkiem.
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Skladniki :
  • mala dynia Hokkaido
  • 200g pieczarek
  • 2-3 ziemniaki
  • duza cebula
  • pol peczka posiekanego koperku
  • grzanki z bulki lub tosta
  • sol,pieprz
  • 1 zabek czosnku
  • topiony serek ziolowy
  • smietana
  • 1 lyzka masla
Dynie umyc,przekroic,wydrazyc i bez obierania pokroic na kawalki,tak samo ziemniaki, zalac to woda,osolic i gotowac,w miedzyczasie pokroic cebule,pieczarki i na masle je podsmazyc,nastepnie dodac do gotujacej sie zupy,dodac serek,przyprawy,pokrojony czosnek.
Jak warzywa beda miekkie,zmiksowac zupe,dodac koperek i podajac udekorowac kleksem smietany i posypujac grzaneczkami.
Smacznego :)

poniedziałek, 19 stycznia 2009

Wojskowa grochowka


Wprawdzie w wojsku nie bylam i nigdy chyba takiej prawdziwej wojskowej grochowki nie jadlam,ale ta zupa sie automatycznie z tym kojarzy :) ,jak chyba kazdemu :)
Jest to idealna zupa na zimowe,mrozne popoludnia-tresciwa i rozgrzewajaca :)
Oparlam sie na przepisie pochodzacym z Kuchni Polskiej,ktora u nas w domu zajmuje dosc zaszczytne miejsce,bo jest to jedna z pierwszych naszych pozycji ksiazkowych w biblioteczce kuchennej,a wydanie jest dosc stare juz ,bo z 1982 roku,ale czesto zagladamy do niej szukajac bazowych podstaw.

Skladniki:
  • 300-400 g suchego grochu (calego)
  • ok.150 g wedzonego boczku
  • ok.150 g jakiejs kielbasy (typu chlopska czy biwakowa)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 zabki czosnku
  • sol,pieprz,1 lyzka Vegety
  • majeranek
Groch namoczyc na noc w zimnej,przegotowanej wodzie,rano ugotowac go w tej samej wodzie do miekkosci (1-1,5 godziny) ,dopiero potem posolic,dodac pokrojone w drobna kostke ziemniaki i marchewke,dodac przecisniety przez praske czosnek,przyprawic.
Cebule,boczek i kielbase pokroic w kostke i na patelni podsmazyc najpierw boczek,zeby sie tluszcz wytopil,nastepnie dodac cebule i kielbase i wszystko to dodac do gotujacej sie zupy,dodac dobra lyzke suszonego majeranku i ewentualnie,jesli potrzeba ,to jeszcze doprawic.
Smacznego :)
Jest to moja trzecia i zarazem ostatnia propozycja w tej zabawie :))
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

niedziela, 18 stycznia 2009

Kremowa zupa jarzynowa z imbirem


Nastepna zupka do Zimowego Festiwalu Zup bedzie wymyslona przeze mnie jarzynowa zupka-krem z dodatkiem imbiru
Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009


Skladniki:
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawalek selera
  • kawalek pora
  • 2-3 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 brukselki
  • 1-2 zabki czosnku
  • kostka rosolowa drobiowa
  • sol,pieprz
  • szczypta galki muszkatolowej
  • pol lyzeczki sproszkowanego imbiru
Wszystkie warzywa obrac,pokroic i ugotowac w wodzie z dodatkiem kostki rosolowej,nastepnie zmiksowac i doprawic.
Podawac z kleksem smietany.
Smacznego :)

piątek, 16 stycznia 2009

Aksamitna zupa grzybowa z szynka


Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Pela z blogu Zapiski kuchenne
urzadzila nastepna zabawe kulinarna pod tytulem Zimowy Festiwal Zupy - troche pozno odkrylam te zabawe,ale nie mniej ,mysle,ze lacznie przynajmniej ze 2 propozycje bede mogla przeslac. :)) i wczoraj ugotowalam rodzince nastepna zupke grzybowa,a jako ,ze lubimy wszystkie postacie grzybow,w tym roznorakie odmiany zupy,to wyprobowalam czesciowo przepis,ktory gdzies w gazecie zobaczylam,zmodyfikowalam go i tak powstala moja aksamitna (dzieki smietanie i serkom) zupa grzybowa :))

Skladniki :
  • garsc prawdziwkow suszonych
  • 150-200g pieczarek
  • 4-5 plasterkow szynki
  • 1/2 sporej cebuli
  • 2 lyzki masla
  • lyzka maki
  • 3-4 szklanki wody
  • bulion warzywny lub drobiowy (kostka)
  • ze 2 garsci mrozonego groszku
  • 2-3 topione serki
  • 1/2 kubeczka gestej smietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sol,pieprz
W garnku roztopic maslo,dodac make (zrobic zasmazke) ,podlac woda,dodac kostke rosolowa,pokrojona cebule,suszone prawdziwki (jesli jest czas-mozna je przedtem namoczyc-ja nie mialam go,wiec gotowalam od razu,ale akurat prawdziwki mozna i nie potrzebuja szczegolnie dlugo),gotowac ok. godziny,w miare uzupelniajac wode,nastepnie dodac serki,zeby sie rozpuscily i smietane,przyprawic do smaku,odstawic i zmiksowac.
W miedzyczasie nastawic niewielka ilosc wody i po zagotowaniu zblanszowac ok.4-5 minut zamrozony groszek,odcedzic.
Pieczarki pokroic w paski,szynke w paseczki lub kosteczke i obsmazyc to na lyzce masla.
Zupe nalewac do talerzy,dodac lyzke pieczarek z szynka,posypac groszkiem i natka pietruszki.
Smacznego :)

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Bagel



W sumie raczej nie pieke chleba czy bulek ,ale bajgle dlugo juz "chodzily" mi po glowie,a po przeczytaniu i obejrzeniu ich na blogu Liski
po prostu MUSIALAM je w koncu zrobic i to na pewno pierwszy,ale nie ostatni raz :))
Wyszly takie,jak sobie wyobrazalam-po prostu PYSZNE :)))

Robilam je scisle wg przepisu,ktory ona podala,czyli zaczelam w piatek zrobieniem zaczynu:
  • 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
  • 260g wody
  • 240g maki pszennej
Wszystkie skladniki dokladnie zmiksowac,przykryc folia i odstawic na 24 godziny,nastepnie dodac:
  • 180g maki pszennej
  • 1,5 lyzeczki cukru
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
Zagniesc ciasto-najlepiej mikserem,przykryc folia i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny,nastepnie wstawic ciasto na cala noc do lodowki.
Rano,po wyjeciu z lodowki,zostawiamy ciasto w temp. pokojowej na 30-60 minut,zeby sie ocieplilo.
Nastepnie dzielimy je na 10-12 czesci,z kazdej formujemy okragla buleczke,ktora splaszczamy i palcem robimy w srodku dziurke,odsuwajac ciasto na boki.
Tak uformowane obwarzanki ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia do wyrosnienia na 30 minut.
W duzym garnku zagotowujemy wode z dodatkiem:
  • 1 lyzeczki sody
  • 40g cukru
i do gotujacej sie wody wkladamy bajgle po 3-4 i gotujemy po 1 minucie z kazdej strony,wyjmujemy na talerz przykryty recznikiem papierowym dla osaczenia wody,nastepnie przekladamy je na blache do pieczenia,smarujemy bialkiem i posypujemy sola,makiem,ziarnami sezamu czy parmezanem z oregano.

Wkladamy do nagrzanego do 230° piekarnika,pieczemy 5 minut w tej tempereturze,zmniejszamy temp. do 210° i pieczemy dalsze ok. 15 minut.
Ostudzic i przyrzadzac pyszne kanapki ,np. z :)))
  1. kozi serek twarozkowy,wedzony losos,koperek
  2. mozarella,pesto,pomidor,bazylia
  3. salata zielona,camembert,konfitura morelowa
  4. salami,ogorek swiezy,galazka pietruszki zielonej
  5. suszone pomidory w oliwie,oliwki czarne,czerwona cebula,serek typu Filadelfia
Smacznego :))

wtorek, 6 stycznia 2009

Pieczony udziec z dzika



To juz moja naprawde ostatnia propozycja do Swiateczno-Noworocznego Wspolnego Gotowania :)
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Od tescia dostalismy prawie pol dzika przed swietami i na Sylwestra postanowilismy upiec sobie udziec,ale tak troche inaczej,bo w niskiej temperaturze,jest to dosc znana metoda pieczenia,ktora powoduje,ze mieso jest po upieczeniu jest dosc zbite, rozowe i soczyste.Piecze sie w temperaturze 80° przez kilka godzin-w zaleznosci od wagi kawalka miesa.Bardzo lubimy piec ta metoda,bo mieso ma zupelnie inny smak-naprawde warto sprobowac :))

Skladniki:
  • udziec dzika (nasz wazyl prawie 3 kg)
  • kilkanascie zabkow czosnku (obrac,pokroic na czastki)
  • ocet winny
  • marchewka,seler,por,korzen pietruszki (obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach)
  • sol,pieprz czarny w ziarnach,ziarna jalowca,ziele angielskie,lisc laurowy,troszke majeranku (wszystko to utrzec w mozdzierzu)
  • 2-3 lyzki delikaty do miesa
Przygotowac co najmniej dwa dni wczesniej (a najlepiej 3-4) marynate ,czyli wymieszac starte warzywa,przyprawy i ocet i oblozyc tym naszpikowane czosnkiem mieso,owinac to jakas bawelniana scierka,wlozyc do woreczka i do lodowki,marynowac mieso co najmniej 2 dni obracajac je,zeby marynata sie wszedzie dostala.
Przed pieczeniem usunac reka warzywa otaczajace mieso ,obsmazyc na oleju bardzo dobrze z kazdej strony na dobrze rozgrzanej patelni,przelozyc do jakiegos naczynia zaroodpornego,podlac woda i nie przykrywajac wlozyc do nagrzanego do 80° piekarnika( termoobieg) ,przy prawie 3 kg miesa potrzebowalismy dobre 7 godzin,aby bylo gotowe.
Mozna jesc je na zimno i na cieplo :)
Smacznego :)

piątek, 2 stycznia 2009

Scampi z czosnkiem....


Nasza napawde najbardziej ulubiona potrawa sa garnele....scampi czy krewetki.........jak je nie nazwal ;)
Od czasu do czasu kupujemy je sobie i delektujemy sie nimi w pelni :)) i na maxa :)))

Skladniki :))
  • 1kg garneli /scampi
  • peczek pietruszki zielonej
  • 3-6 zabkow czosnku (przecisnietych przez praske)
  • pare garsci roszponki
  • sol,pieprze,bagietka
Garnele przyprawic czosnkiem,sola i pieprzem -odstawic na pare godzin,w miedzyczasie przyprawic salate (ocet balsamiczny,syrop klonowy,sol,pieprz,czosnek).
Garnele smazyc w tluszczu-odsaczc........) podawac wszystko z satala i bagieta :)

Jest to moja jedenasta i chyba ostatnia propozycja w zabawie:
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Tartaletki z lososiem,porem i koperkiem



Jest to zarazem moja dziesiata propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna"
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Przepis wyczytalam na blogu Karolci - fantastyczny przepis-choc i tu nie bylabym soba,zeby czegos nie zmienic :)),nie dodalam kaparow,ktorych moja rodzinka nie jada w sumie,ale w zamian dodalam dobra garsc podsmazonych pieczarek.............
Skladniki na 6 tartaletek:

  • 125 g maki
  • 1 szczypta soli
  • 75 g zimnego masla (wiorki)
  • 2-3 lyzki bardzo zimnej wody
zagniesc szybko ciasto,odstawic do lodowki na 30 minut.

Farsz :
  • 120ml creme fraiche
  • 1 lyzeczka startego chrzanu
  • 1/2 lyzeczki soku z cytryny
  • sol,pieprz,3-4 zoltka
  • 1/2 pora (drobno pokrojonego)
  • 1-2 lyzki oliwy
  • 1 pomidor
  • 100g wedzonego lososia (pokrojonego na kawalki)
  • 150g drobno pokrojonych pieczarek
  • garsc posiekanego koperku
Foremki natluscic,wylozyc rozwalkowanym ciastem,ktore trzeba wylozyc papierem i wysypac fasolka lub grochem -podpiec ok 10 minut w ok 200°.Wyjac i usunac papier z grochem/fasolka.

W miedzyczasie na rozgrzanej patelni podsmazyc por do miekkosci,dodac pokrojony i obrany ze skorki pomidor,pokrojony wedzony losos,wczesniej podsmazone pieczarki,koperek -odstawic na bok.
Wymieszac w misce creme fraiche,chrzan,sok z cytryny,sol,pieprz,dodac 3-4 zoltka ,wymieszac,nastepnie dodac mieszanke z lososia,pora,pomodora i pieczarek.
Mase nakladac do podpieczonych tartaletek,piec ok.15 minut

Smacznego :)

wtorek, 30 grudnia 2008

Spagetti z sosem pieczarkowo-cukiniowym




Skladniki na 4 osoby:
  • 350 g spagetti (ugotowac w osolonej wodzie al dente)
  • 1 cukinia
  • 400g pieczarek
  • 1 por
  • 1 zabek czosnku
  • 2 serki topione (ziolowe najlepiej)
  • ok.3 lyzek gestej smietany
  • sol,pieprz,1/2 lyzeczki wloskich suszonych ziol,oliwa do smazenia,lyzka masla
  • swiezy tarty parmezan
Rozgrzac na patelni oliwe,wrzucic drobno pokrojone pieczarki,dobra chwile je posmazyc,dodac drobno pokrojony por,rowniez poddusic razem,zmiazdzony czosnek,nastepnie dodac pokrojona w kosteczke cukinie,serki,smietane,przyprawic do smaku.
Podawac z ugotowanym spagetti i swiezym parmezanem.
Smacznego :)

poniedziałek, 29 grudnia 2008

Schabowy kotlet z dzika



Jako,ze mam tescia,ktory poluje i raz na jakis czas obdarza nas pysznym mieskiem bedacym wynikiem tych polowan,to przewaznie w ramach jakichs swiat przyrzadzamy cos pysznego z dziczyzny.
Tym razem byly to kotlety ze schabu dzika............

Skladniki na 4 osoby:
  • 8 kotlecikow wycietych ze schabu (z koscia)
  • sol,pieprz,maka do obtaczania
  • 2 jajka (rozbeltac) ,bulka tarta (do panierowania)
  • olej i kawalek smalcu do smazenia
  • ok. 1 kg ziemniakow (obrac,ugotowac i przepuscic przez praske)
  • 1 jajko
  • maka ziemniaczana
  • sol
  • pol glowki czerwonej kapusty (drobno poszatkowac)
  • 1 cebula
  • ocet,olej,sol,pieprz,sok z cytryny,cukier
  • 500g pieczarek
  • kubek smietany
  • lisc laurowy,ziele angielskie,2 ziarna jalowca,lyzeczka suszonego rozmarynu,pieprz,sol,magie,maslo do smazenia
  • 1 cebula -drobno pokrojona
  • zasmazka z 1 lyzki maki ziemniaczanej i zimnej wody
Kotlety lekko rozbic tluczkiem,posolic,obtoczyc w mace,jajku i bulce,smazyc na oleju z dodatkiem smalcu-odlozyc w cieple miejsce.

Przedtem ugotowac ziemniaki, przepuscic je przez praske,wylozyc je do miski,wygladzic i wyjac 1/4 ziemniakow na bok,powstala luke wypelnic maka ziemniaczana,dodac wyjete ziemniaki,jajo,sol,dobrze wymieszac i formowac nieduze kluski z dziurka w srodku,gotowac w osolonej,wrzacej wodzie ok. 5-7 minut od wyplyniecia na wierzch.

Pieczarki pokroic na cwiartki,obsmazyc na masle,dodac cebule,przyprawy,dusic kilkanascie minut,w razie potrzeby podlewajac woda,nastepnie dodac smietane i zasmazke-odstawic.

Przygotowac kapuste w miedzyczasie-poszatkowana kapuste zblanszowac ok. 10 minut w osolonym wrzatku,odcedzic na sicie i natychmiast skropic octem-odstawic do wystygniecia.Nastepnie dodac drobno pokrojona cebule i przyprawic olejem,sola,pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem-kapusta nie moze byc zbyt kwasna.
Smacznego:)

Jest to moja dziewiata propozycja w ramach Zabawy Swiateczno-Noworocznej :)
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Salatka serowo-ananasowa


Czytajac jak co dzien blogi, natrafilam na wspaniala salatke na blogu Niebo w gebie ,ktora od razu przyrzadzilam na Wigilie i oczywiscie zrobila furore i bedzie na bank stalym gosciem na towarzyskich spotkaniach :))

Skladniki:
  • kawalek sera zoltego (startego na tarce z grubymi oczkami)
  • 1 puszka ananasa
  • 1-2 zabki czosnku (przecisniete przez praske)
  • pare lyzek majonezu
  • sol,pieprz
Wszystko wymieszac,odstawic na pare godzin.
Smacznego :)

Jest to zarazem moja osma propozycja w Swiateczno-Noworocznej Zabawie Kulinarnej :)
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Wigilijne sledzie z miodem


W zeszlym roku dostalam od kolezanki swietny przepis na sledzie wigilijne,w sumie na slodko,ale bez rodzynek,ktorych w sumie sporo osob nie jada w polaczeniu z tymi wspanialymi przepisami sledziowymi :)

Skladniki na 4 osoby:
  • paczka sledzi lub matjasow (pokroic na kawalki)
  • 2-3 srednie cebule (obrac i pokroic w polkrazki)
  • 2 lyzki miodu
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • 2 lyzki normalnego ketchupu
  • 1-2 lyzki oleju
Cebule podsmazyc na oleju,dodac koncentrat,ketchup i miod,odstawic do ostudzenia i nastepnie wymieszac z pokrojonymi sledziami i przed podaniem odstawic na 24 godziny.
Smacznego :)

Jest to nastepna moja propozycja w ramach Kuchni Swiateczno-Noworocznej :)
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Pierniczki Lilli



Przepis na te pierniczki robilam po raz pierwszy,ale na pewno nie ostatni :) Troche mnie zdziwilo,ze ciasto musi lezakowac co najmniej 4-5 tygodni,ale w przypadku piernikow,to wszystko jest mozliwe ;)
Skladniki na ok.100-120 ciastek
  • 0,5 kg maki
  • 1/4 l miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 torebki gotowej przyprawy do piernika
  • po szczypcie : imbiru,cynamonu,galki muszkatolowej,kardamonu,mielonych gozdzikow
W garnku na malym ogniu rozpuszczamy miod,smalec i cukier na jednolita mase ;kiedy ostygnie,dodajemy mieszajac i ugniatajac-make,jajka,sode rozpuszczona w chlodnym mleku oraz przyprawy,zagniesc na jednolita kule,owinac folia i odstawic w chlodne miejsce (lodowka,balkon) na 4-5 tygodni.
Przed swietymi walkowac ciasto na grubosc ok. 7 mm,wykrawac ciasteczka,ukladac na blasze wylozonej papierem i piec w temp. 180° ok.10-15 minut,wyjac,ostudzic i ozdabiac lukrami lub czekolada.
Ukladac w kartonie lub puszkach bardzo lekko skropione woda.
Smacznego :)

Jest to nastepna moja propozycja w ramach Kuchni Swiateczno-Noworocznej
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

wtorek, 23 grudnia 2008

WESOLYCH SWIAT!!!!!!!!!!!!



W tym miejscu pragne wszystkim czytajacym i odwiedzajacym naszego bloga zlozyc w swoim i Marleny imieniu zyczenia spokojnych ,zdrowych i smacznych Swiat Bozego Narodzenia oraz wszelkiej pomyslnosci w nadchodzacym Nowym Roku

Gosi@ i Marlen@ :))

Kutia



Kutia odkad pamietam zawsze goscila na naszym wigilijnym stole,ale przeszla tez mala przemiane,jak bylysmy z siostra jeszcze male,to zbytnio nam nie smakowala orginalna wersja z gotowana pszenica ,wiec nasza Mama zamiast pszenicy zaczela robic kutie na bazie ryzu i tak juz zostalo po dzien dzisiejszy,moze nie jest to juz orginalne danie,ale na pewno lubiane przez nas wszystkich :))

Skladniki:
  • 1 woreczek bialego ryzu (np.Basmati)
  • paczuszka gotowej mieszanki makowej do ciast
  • 3-5 lyzek miodu (zalezy,jak slodkie ma byc)
  • spora garsc rodzynek
  • spora garsc posiekanych orzechow wloskich
  • spora garsc posiekanych orzechow laskowych
  • ze 2 lyzki platkow migdalowych
Wymieszac wszystkie skladniki w misce najlepiej na dzien przed Wigilia i podawac schlodzona:
Smacznego :)

Jest to nastepna moja propozycja w ramach zabawy
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009