piątek, 29 sierpnia 2008

Caprese -czyli mozarella z pomidorem


Jako,ze mialam wczoraj chandre,to zrobilam nietypowo na sniadanie ten wloski specialitet :)
Jest to typowa wloska przekaska czy np. lekka kolacja,do tego bagietka i nie ma nic lepszego :)

Skladniki na 2 osoby:
  • 1 kulka mozarelli (najlepsza pod sloncem jest Büffelmozzarella-czyli mozarella z bawolu)
  • 1-2 dojrzale pomidory
  • peczek bazylii
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sol i pieprz bialy (najlepiej swiezo mielony)
Mozarelle pokroic w plastry i tak samo pomidory,ulozyc naprzemiennie dekoracyjnie na talerzu,posolic,popieprzyc,skropic troche octem balsamicznym i oliwa, udekorowac bazylia i podawac z bagietka.

Propozycja: mozna to rowniez podawac z zielonym pesto-smakuje wybornie :))

Smacznego :)

Brak komentarzy: