sobota, 30 maja 2009

Taboulè



Moja druga i zarazem ostatnia propozycja w kulinarnej zabawie "Bar Salatkowy" organizowanym przez Pele jest bardzo przez nas lubiana pochodzaca z Libanu salatka Taboulè .
Przepis na nia wykorzystuje zawsze z ksiazki "Mediterran kochen".



Skladniki:
  • 200 g kaszki bulgur (moze byc kuskus)
  • 4 pomidory (sparzyc,obrac ze skorki,pokroic drobno)
  • 4 dymki ( w calosci-biala i zielona czesc-pokroic w plasterki)
  • 1 ogorek (obrac,wypestkowac i drobno pokroic)
  • 1/2 zoltej papryki (umyc,osuszyc i pokroic w kosteczke)
  • peczek natki pietruszki
  • 1/2 peczka miety
  • sol,pieprz
  • 40 ml soku z cytryny
  • 40 ml oliwy
Bulgur gotowac ok.15 minut w ok. 1 l posolonej wody,nastepnie odcedzic i wycisnac w scierce,dac do miski,dodac pokrojone warzywa oraz umyte,osuszone i posiekane ziola.
Na dressing wymieszac dobrze sok z cytryny, oliwe oraz sol i pieprz,wymieszac z salatka,przykryc folia i wstawic na godzine do lodowki.Po wyjeciu ponownie wymieszac i ewentualnie raz jeszcze przyprawic.
Smacznego :)

6 komentarzy:

Ania pisze...

Slicznie wyglada i pewnie swietnie smakuje!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

Bardzo lubię Taboule, ale niestety jadłam go tylko z naszym polskim błyskawicznym kuskusem

Majana pisze...

Wygląda tak pysznie! :)) Mam ochotę kiedyś zrobić , mniam:)

adda73 pisze...

Robię identyczną sałatkę, ale zawsze z kuskusem, bo bulguru nigdzie nie ma. Lubię jeść tą sałatkę z dobrą pieczoną rybą. Mniam :)

Gosia pisze...

- Aniu - dzieki :)
- aga - z kuskusem tez czasem robie-smakuje podobnie :)
-Majanko - polecam :)
- adda - z ryba-powiadasz??? u nas bedzie z pieczonym miesem,ale rybke zapamietam :)

ugotujmnie pisze...

ja mam pilne pytanko - ile tej sałatki wychodzi?
Robię jutro na grilla rodzinnego, a nie wiem czy muszę zwiększać ilość składników.