sobota, 22 sierpnia 2009

Cukiniowe trio

Juz dawno mnie roladki z cukinii kusily,bo w wielu czasopismach gdzies tam je od czasu do czasu widywalam i po kupnie ostatniego wydania "Lisa:kochen & backen" stwierdzilam,ze czas w koncu na nie :) tym bardziej,ze i sezon na cukinie jest i goraco bylo,to sie chcialo czegos lzejszego,no i chcialam tez zablysnac nimi przed Mama :) jednak to dekoracyjnie i apetycznie wyglada :))

Mama chciala mi pomoc przy tym,ale jej podziekowalam mowiac,ze pomocy nie potrzebuje,przeciez to 5 minut roboty,na to Ona-tak,tak,u ciebie wszystko zawsze 5 minut trwa :)) -zajelo mi to rzeczywiscie z 45 minut-przygotowanie i zrobienie.
Jak juz,to juz i zrobilam zaraz trzy wersje tych roladek-wszystkie trzy mojego autorstwa :)

Zglaszam te propozycje do akcji "Cukiniowy Sierpien" i "Say Cheese"

Roladki z cukinii z miesem
Skladniki na ok. 12 sztuk:
  • 1 cukinia dlugosci ok. 25 cm (umyc i pokroic delikatnie wzdluz na paski grubosci ok.2-3mm)
  • 300-350 g mielonego,mieszanego miesa
  • 1 nieduza cebula (obrac i drobno pokroic w kosteczke)
  • 2 zabki czosnku (obrac i przecisnac przez praske)
  • 5-7 sliwek suszonych bez pestek (w miare drobno pokroic)
  • sol,pieprz,chili lub pieprz cayenn
  • oliwa do smazenia
Na oliwie podsmazyc cebule z czosnkiem,dodac mieso,sliwki,przyprawy,chwilke poddusic (10-15 minut).
Pokrojone paski cukinii zblanszowac 1-2 minuty w osolonym wrzatku (przez to cukinia przy zawijaniu sie nie lamie) ,wyjac na talerz,zawijac w nie mase miesna,ukladac w naoliwionym naczyniu do zapiekania.
Zapiekac ok.15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku (180°)**




Roladki z cukinii z feta i oliwkami

Skladniki na ok. 12 sztuk:

  • 1 cukinia o dlugosci ok.25 cm (postepowac jak w poprzednim przepisie)
  • plaster fety ( 125 g)
  • 1 lyzka creme fraiche
  • garsc czarnych oliwek bez pestek
  • 1 lyzeczka posiekanych swiezych igielek rozmarynu
  • sol,pieprz
Fete rozdrobnic widelcem w miseczce i wymieszac z cremem fraiche (lub moze byc gesta smietana),posiekanymi oliwkami i rozmarynem,doprawic sola(tutaj uwazac,bo feta dosc slona jest) i pieprzem.
Zawijac po troche w paski zblanszowanej cukinii,ukladac w naczyniu do zapiekania i nastepnie zapiekac ok.15 minut w nagrzanym do 180° piekarniku.**




Roladki z cukinii z mozarella i suszonymi pomidorami

Skladniki na ok. 12 sztuk:

  • 1 cukinia ok. 25 cm dlugosci (postepowac z nia j.w.)
  • 1-2 kulki mozarelli (pokroic w plasterki)
  • kilka suszonych pomidorow w zalewie (osaczyc,pokroic na kawalki)
  • ok.12 listkow swiezej bazylii (po 1 na roladke)
  • sol,pieprz
W przygotowane paski cukinii zawijac po kawalku sera,pomidora i listku bazylii,posolic i popieprzyc.
Ulozyc w naoliwionym naczyniu zaroodpornym i zapiekac ok.15 minut w uprzednio nagrzanym do ok.180° piekarniku.**

** - ja lubie cukinie dosc twardawa i jak dla mnie lepiej krocej niz za dlugo,wiec krotko blanszowalam i krotko pieklam,ale ,jak ktos lubi,to mozna w piekarniku piec je 20-25 minut.

Podawalam wszystko z ryzem Basmati.

Smacznego :)

18 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Cukinia i feta to moje ulubione polaczenie

adda73 pisze...

No to Gosia zaszalała z cukinią, nie ma co :)) Wszystkie propozycje cudowne i jakie widowiskowe :)

szarlotek pisze...

Cudeńko! ale dla mnie poproszę te z oliwkami :)

viridianka pisze...

wyglądają jak kwiatuszki, bardzo smaczne kwiatuszki :))

Waniliowa Chmurka pisze...

To ja te z mięchem poproszę:)
Pozdrówka ciepłe

Majana pisze...

Wszystkie śliczne i bardzo pomysłowe!:))
Zjadłabym chętnie po jednej z każdego rodzaju :) Mogę?

Paulina pisze...

wow, jak się patrzy na te cukiniowe roladki, to aż zaczynam mieć ochotę je zjeść. Nie jestem wielką fanką cukinii, ale to takie apetyczne!

Gosia pisze...

Przytulanko oj i moje tez,bardzo czesto robie takie zestawienie :)
Adda jak juz,to z grubej rury :)) dzieki :)
Szarlotku dziekuje i podsylam pare z oliwkami,moga byc?? :))
Viridianko dziekuje slicznie :)
Olciaky alez prosze-poczestuj sie-zapraszam :) :)
Majanko alez naturalnie ,zapraszam-czym chata bogata :) :) i dziekuje :)
Paulinodziekuje bardzo,pewnie tak nie lubisz cukinii,jak ja baklazana,zjesc -nie zjem za bardzo,ale lubie popatrzec :)

Ewelina Majdak pisze...

Gosiu ale się napracowałaś! Podziwiam z całego serca. Wszystkie trzy rodzaje są śliczne! Skusiłabym się na każdy :) Tak po dwie :D
Miłej niedzieli Gosiu :*

Gosia pisze...

Dzieki Poleczko i zapraszam :) :)
Rowniez milej niedzielki zycze :)

Bea pisze...

Bardzo pomyslowe ruloniki :) Ja kiedys faszerowalam je salatka couscousowa, tez bylo dobre ;)

Pozdrawiam!

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

O, o, to z mozarellą najbarddziej mi się podobają Może dlatego, że takiego polączenia jeszcze nie jadłam :)

fellunia pisze...

No to teraz, Gosiu, roladki będą kusić mnie - są rewelacyjne, jak pięknie wyglądają, świetna sprawa na imprezy, Mama pewnie była zachwycona.

macierzanka pisze...

Gdyby nie fantastyczny weekend na Mazurach to żałowałabym, że nie zdążyłam już zrobić Twoich roladek. Muszą poczekać do następnej soboty. Wyglądają pyysznieeee !

Małgoś pisze...

Wszystkie mi się podobają! :) Każda super! :)

Gosia pisze...

Beo dzieki :) powiadasz- kuskusowa salatka???cos tez dla mnie,nastepnym razem sprobuje :)
Aniu mysle ,ze cukinia pasuje do wielu polaczen,z mozarella dosc delikatne byly w smaku :)
Felluniu dziekuje :) a mama byla zachwycona,przede wszystkim moim zapalem i szybkoscia,ze wracam o 19 z pracy i stoje i wyczarowuje rozne rzeczy w kuchni :)
Macierzanko dziekuje i polecam-swietne na lekka kolacyjke,no i mozna tworzyc rozne smakowe kombinacje wlasnie-wedlug wlasnego smaku :)
Malgosiu dziekuje bardzo :))

karolka pisze...

Kiedys sama robilam roladki z cukini i fety, bardzo sa smaczne.
Mi bardzo spodobaly sie te roladki z cukini i miesa. Moze jeszcze zdolam w tym sezonie je wyprobowac.
pozdrawiam

Aga z Zapiecka pisze...

Bardzo sympatyczne te roladki, mi równiez wpadła w oko ta z mięsem mielonym. A Tobie która najbardziej smakowała? ;)
Pozdrawiam wieczorowa pora