środa, 28 października 2009

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem




Juz z rok czasu mialam ochote na babke ziemniaczana,ale jakos nigdy nie umialam sie zmobilizowac,zeby ja zrobic,az do wczoraj.......nagle ja "zobaczylam"...... w kokilkach ,wlasnie takie mini-babki,a nie jedna babke,jaka zawsze moja mama robila.Jak wymyslilam ,tak zrobilam........

Skladniki:
  • ok.1 kg ziemniakow (obrac i zetrzec na drobnej tarce)
  • 250 g pieczarek
  • 3-4 dymki (biala i zielona czesc)
  • 1 duza cebula
  • 2 jajka
  • ok.150 g maki pszennej
  • 150 g wedzonego boczku pokrojonego w kosteczke
  • dodatkowo kilka plasterkow bekonu na wylozenie dna formy czy foremek
  • 1 lyzeczka posiekanego tymianku
  • sol,pieprz,sos Worchester
  • 1 lyzka masla
  • olej do smazenia
  • dodatkowo maslo do wysmarowania foremek
Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki,dymki rowniez.Na patelni rozgrzac odrobine oleju i podsmazyc najpierw pokrojony boczek ,nastepnie dodac pieczarki,lyzke masla i razem chwile poddusic.
Starte ziemniaki lekko odsaczyc,ale nie wyciskac,dodac jajka,pokrojona drobniutko cebule,podsmazony boczek z pieczarkami,pokrojona dymke,make,tymianek i przyprawic do smaku sola,pieprzem i sosem Worchester.
Na dno formy czy foremek wylozyc plasterki bekonu (ew. boczku czy innej wedzonki) i wylac mase ziemniaczana (u mnie dodatkowo do dekoracji posluzyly listki szalwii).
Piec w nagrzanym do 200° piekarniku 30-40 minut.
Podawac gorace ze smietana i salata zielona.

Jest to moja druga propozycja w ramach Ziemniaczanego Sezonu

Smacznego :)

20 komentarzy:

magda k. pisze...

jak to pysznie wygląda, a ten boczek na górze mniam :)

cudawianki pisze...

co za swietny pomysl! pewnie spapuguje przy najblizszej okazji, jesli mozna? :-)

wiosenka27 pisze...

Super pomysł! Do wypróbowania:)

Majana pisze...

Jak smakowicie się prezentują te babeczki! Miałaś świetny pomysł :)

Gosia pisze...

- Magda- dzieki :)

--Cudawianki- alez naturalnie,ze mozna,bardzo polecam :)

-Wiosenko- dziekuje :)

_majanko- dziekuje slicznie i pozdrawiam :)

arek pisze...

Super , wlasnie o to mi chodzilo kiedy mowilem o "swoich" babkach z jajem. To co dobrze znamy, ale na nowo:)
Napewno pycha! Pozdrawiam

Edyta pisze...

Podobają mi się i to bardzo!
Zrobiłam kiedyś babkę ziemniaczaną i było jej dla nas za dużo, a teraz kupiłam kokilki i czekam aż do mnie dotrą i wypróbuję Twój przepis. Zrobię z połowy składników.

Gosia pisze...

-Arku- dzieki :) i pycha bylo,a nawet jeszcze jest :)

-Edysiu- dziekuje :)
wlasnie u mojej mamy babka byla bardzo dobra,ale zawsze jej jakby za duzo bylo....mi wyszlo 6 kokilek dokladnie-obiad na 2 dni dla nas :)

Beata pisze...

Gosiu, ja też wczoraj robiłam te babke W jednej formie i bez pieczarek, ale nie wygladala tak ladnie jak u Ciebie

Szarlotek pisze...

Bardzo lubię wszystko co jest wyporcjowane i tak podana babka ziemniaczana bardzo do mnie przemawia :)

majka pisze...

Swietny pomysl Gosiu. Calej blaszki babki ziemniaczanej bym nie zjadla ale taka mala porcyjke to bardzo chetnie :) Wygladaja przepysznie :))

adda73 pisze...

Wyglądają jak z najlepszej francuskiej restauracji :)

ilka_86 pisze...

ale fajne babeczki:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

za mna babka też chodzi od dawna ale ja jeszcze sie za nią nie zabrałam :P

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Kuuuurczę, ślicznie je przystroiłaś! WYglądają jak z restauracji, jestem naprawdę pena podziwu dla Twego kunsztu. No i to musi być pyszne...

Monika. L pisze...

Ależ apetyczne jedzonko. Pycha! Rzeczywiście małe cudeńka - takie są najfajniejsze.

A ziemniaczki i tymianek - to super połączenie. Musiały być pyszne.
Pozdrawiam
M.

Gosia pisze...

-Beatko- dziekuje :) najwazniejsze,ze smakowala :)

-Szarlotku- Twoje wyporcjonowane cudenka tez zawsze do mnie bardzo mocno przemawiaja :)

-Maju- dziekuje :)

-Adda- wow! dziekuje :)az sie zarumienilam :)

-Ilka- dziekuje :)

-Aga- znam ten "bol" tego chodzenia czegos .... :)

-Aniu- slicznie dziekuje :)

-Monika- dziekuje :) pyszne byly rzeczywiscie-polecam :)

Małgoś pisze...

Oooo, fajne... :) One trochę takie jak babka ziemniaczana, choć bardziej "wypasiona". :)

fellunia pisze...

Śliczne, bardzo eleganckie babeczki. Dodatek tymianku niezwykle trafny.

Gosia pisze...

-Malgosiu- nooo,to sa wypasione babki ziemniaczane (hihihi)
-Felluniu- dziekuje :)