wtorek, 17 lipca 2012

Lekko......halloumi i tabbouleh

Obiad z cyklu  szybkich, ktore sie przyrzadza w 20 minut pod warunkiem, ze nie musimy wyjsc na zakupy. Do tego jest lekki i dzieki sporemu dodatkowi miety do tabbouleh orzezwiajaco letni pomimo braku lata za oknami......
Tabbouleh bardzo lubie i dosyc czesto przyrzadzam, ale tym razem jest bez ogorka i papryki (klik)






Skladniki  na 1 duza porcje lub 2 male:

  • kostka sera Halloumi (u mnie bylo 225g)
  • 1 spora cukinia
  • 100 g bulgur
  • 1 spory pomidor
  • 2 cebulki dymki
  • garsc posiekanej natki pietruszki
  • garsc posiekanej miety
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz


Bulgur przyrzadzic wedlug przepisu na opakowaniu, wystudzic. 
Pomidor sparzyc, zdjac skorke i pokroic na male kawalki, dymke umyc i wraz z zielona czescia pokroic w krazki, dodac posiekana miete i pietruszke, doprawic sokiem z cytryny, sola i pieprzem, odstawic.
Ser pokroic w 1 cm plastry i obsmazyc na patelni grilowej  na odrobinie oleju z obu stron na zloto.
Cukinie umyc, osuszyc i pokroic wzdluz na cienkie plastry, krotko obsmazyc z obu stron na grilowej patelni. 
Zarowno ser, jak i cukinie popieprzyc. Soli nie uzywalam, bo ser jest dosc slony.
Podawac z salatka.





13 komentarzy:

Hania-Kasia pisze...

Super! Podoba mi się ten zestaw.

Majana pisze...

Bardzo smacznie wygląda! Palce lizać :)
Uściski Gosiu:*

Antenka pisze...

smakowicie wygląda i pięknie podałaś! Elegancja:)

Monika. L pisze...

Znam te smaki i je uwielbiam!

Wspaniale Gosiu u Ciebie się prezentują :)

pozdrowienia najcieplejsze
M.

atina pisze...

Na tym talerzu jest to co uwielbiam, więc porywam cały talerz :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Gosiu! To coś, co po prostu uwielbiam! Zjadam oczami:D
Pozdrowienia!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

dawno nie jadłam sera halloumi, uwielbiam jego słonawy smak i chrupiącą skórke po podsmażeniu, muszę chyba iść na zakupy

Bea pisze...

U nas tez dzis bylo z halloumi, tylko salatka inna :) ale tabbouleh tez robie regularnie - nie ma nic lepszego na upalne lato :)

Pozdrawiam serdecznie Gosiu!

Izaa pisze...

ale pyszności u Ciebie

Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

Halumi cudnie smakuje podsmażane :)

Anonimowy pisze...

Droga Gosiu!
W podziękowaniu za liczne i pyszne inspiracje postanowiłam wyróżnić Ciebie i Twojego bloga za pomocą Versatile Blogger Award.

Szczegóły tu: http://centka.wordpress.com/?p=2547&preview=true

Przepisy dla studenta pisze...

Świetny przepis!!! Wielkie dzięki! :) zapraszam do mnie :)

wątroby pisze...

czy ze świeżego selera można to zrobić?