W tym roku dlugo sie glowilam nad wyborem mazurka, w sumie mialam ochote ponownie na rozany (klik), bo ten zeszloroczny byl wyborny- polecam, ale moja Corcia nie lubi rozanych smakow.
Nastepnie juz sie prawie zdecydowalam na orzechowy, gdy wpadla mi do glowy pewna mysl....polaczenie migdalow i rabarbaru. Stwierdzilam, ze bedzie smakowac extra- ta kwaskowa nutka rabarbaru, na ktory to wlasnie zaczyna sie powoli sezon, slodycz kruchego ciasta i delikatnej bezy....
Skladniki :
- 200 g maki pszennej
- 150 g mielonych migdalow
- 200 g zimnego masla
- 50 g drobnego cukru
- 2 zoltka
- 1 lyzka kwasnej smietany
- 1 op. cukru waniliowego
Ponadto:
- 450 g rabarbaru
- skorka otarta z 1 niepryskanej cytryny
- 4 lyzki brazowego cukru
- 50 g platkow migdalowych
- 2 bialka plus 1/2 szkl. cukru pudru *
Skladniki ciasta zagniesc w misce, owinac folia spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.
W miedzyczasie rabarbar umyc i nie obierajac pokroic na kawalki, zasypac w nieduzym garnku cukrem i chwile odstawic. Nastepnie na malym ogniu ugotowac do miekkosci,dodac skorke z cytryny, zmiksowac i odstawic do lekkiego ostygniecia.
Forme 24x30 cm lub inna (u mnie prostokatna forma do tarty plus dwie male okragle do tartaletek) wylozyc papierem do pieczenia i rozwalkowanym ciastem, dookola uformowac wyzsze boki i ponakluwac widelcem (procz bokow), polozyc kawalek papieru do pieczenia, wysypac fasola i podpiec 20 minut w uprzednio nagrzanym do 190° piekarniku, wyjac i zmniejszyc temperature do 120°.
Do masy rabarbarowej domieszac platki migdalow i rozsmarowac po podpieczonym ciescie.
Bialka ubic na sztywna piane, dodawac po troche cukier puder caly czas miksujac. Przelozyc mase bezowa do cukierniczego rekawa i dowolnie dekorowac przygotowane mazurki. Ponownie wstawic do piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach dopiekac, zeby beza stwardniala- ok.45 minut.
*Ja sie ograniczylam do malych rozetek i tym samym zostalo mi troche masy, z ktorej zrobilam dodatkowo prawie cala blaszke malych bezikow, ale mozna z bezy zrobic na mazurkach np. kratke i tym samym wykorzystamy cala mase.
Smacznego!
Smacznego!
W tym miejscu pragne zlozyc wszystkim zyczenia zdrowych, radosnych i smakowitych Swiat Wielkanocnych :)
6 komentarzy:
Pyszny mazurek Gosiu. Ja w tym roku nie pieklam, za duzo mialam przygotowan na glowie :)
Spokojnych i cieplych Swiat Ci zycze!
Piękny:)Wesołych Świąt!
Małgoś, wielkanocnego odrodzenia!
Ależ wspaniały mazurek Gosiu! Ja mam rabarbar i żaluję, że nie pomyślałam o rabarbarowym mazurku. A tu takie cudo u Ciebie.
Wesołych Świąt Kochana :)
Wesołych i Spokojnych Świat Gosiu :)
Gosiu ale fajny ten twój mazur
Wesołych Świąt Życzę *
Prześlij komentarz