Dzis wyladowal na talerzu zapiekany kalafior, przejrzalam lodowke, wyciagnelam papryke i kilka pieczarek i tym sposobem wyszlo bardzo pyszne danko, ktorym sie chetnie z Wami dziele.
Skladniki:
- 1 nieduzy kalafior
- ok. 10 sporych brazowych pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 czerwona papryka
Sos:
- 1 warzywna kostka rosolowa
- 1 szklanka goracej wody
- 1 lyzeczka pasty harissa
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
- sol, pieprz
- 1 lyzeczka curry
- 2 lyzki kwasnej smietany
- 1 lyzka listkow tymianku
Kalafior podzielic na rozyczki, chwile obgotowac je w osolonym wrzatku, wyjac do naczynia zaroodpornego.
Papryke umyc, pokroic w kostke, dodac do kalafiora.
Cebule pokroic w kosteczke, przysmazyc na lyzce klarowanego masla, dodac oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posolic i popieprzyc, chwile podsmazyc i nastepnie wylozyc na kalafiora.
Kostke rosolowa rozpuscic w goracej wodzie, dodac przyprawy, tymianek i smietane, razem wszystko zmiksowac, zalac kalafiora i zapiekac ok. 20 minut w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku.
Mozna podawac z pieczywem, kasza lub ryzem.
2 komentarze:
Kalafior zapiekany to ja bardzo chętnie , teraz kalafiory najsmaczniejsze sa , warto je piec i gotować , oj warto
takie dania są najlepsze; brzmi super!
Prześlij komentarz