Skladniki na 4 osoby:
- 4 udka z czescia udowa
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- 2-4 papryczek chili (zalezy, jak ostre danie lubimy i mozna z nasionami lub bez uzywac)
- 2 lodygi trawy cytrynowej- lekko zmiazdzyc koncowki dla uzyskania lepszego aromatu)
- 5-6 lisci limety kafir
- kawalek swiezego imbiru (ok.4 cm-zetrzec na tarce)
- 2 gwiazdki anyzu
- 1 kawalek cynamonu (ok.6 cm)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 lyzka mielonej kurkumy
- olej do smazenia (roslinny, np. rzepakowy i sezamowy)
- 2 lyzeczki brazowego cukru
- 100 ml bulionu drobiowego
- sol, pieprz
- sos rybny (ok. 2-3 lyzki)
- cwiartki limety i gotowany ryz
Udka umyc, osuszyc, mozna przekroic i natrzec czosnkiem przecisnietym przez praske, troche sola i pieprzem, odstawic.
Cebule obrac, drobno pokroic w kostke, na patelni rozgrzac oba rodzaje oleju, zeszklic cebule, dodac wszystkie przyprawy (cynamon i anyzowe gwiazdki w calosci, chili posiekana).pare minut mieszajac podgrzewac.
Na osobnej patelni rozgrzac po troche oleju sezamowego i innego roslinnego, obsmazyc na zloto udka, przelozyc je nastepnie do patelni z cebula i przyprawami, podlac bulionem i dusic ok.30 minut, nastepnie dodac mleko kokosowe, przyprawic sosem rybnym i cukrem. Przed podaniem usunac z potrawy trawe cytrynowa, cynamon, anyz i liscie limety.
Podawac z ugotowanym ryzem i czastkami limetki.
Smacznego!
2 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie :)
nie dziwię się, sama bym od razu zrobiła, wygląda świetnie!
Prześlij komentarz