piątek, 23 maja 2008

Barszcz ukrainski


Przewaznie jesienia i zima gotuje te bardzo pozywna zupe,ale ostatnio rodzina wyrazila chec zjedzenia takiego barszczyku.
Ugotowalam go jak zawsze,ale bez dodatku miesa,bo to byloby juz zaaaaaaaaaa bardzo pozywne (normalnie gotuje go na kawalkach fajnej wolowinki)

Skladniki :
  • 1 kg burakow (ugotowac,obrac i zetrzec na grubej tarce)
  • 4 marchewki (obrac i pokroic w krazki)
  • 5 srednich ziemniakow (obrac i pokroic w kawalki)
  • 1/2 malej glowki bialej kapusty (pokroic na male kawalki)
  • 1 szklanka fasoli Jas (namoczona poprzedniego dnia)
  • 2 garscie suszonych grzybow (namoczyc poprzedniego dnia)

Fasole i grzyby osobno ugotowac nastepnego dnia rano,w miedzyczasie nastawic wode,wrzucic kostke rosolowa,ziele angielskie i lisc laurowy,pokrojona kapuste,pogotowac z 30 minut,wrzucic pokrojona marchewke,ziemniaki,a nastepnie ugotowana fasole i grzyby.
Przyprawic sola,pieprzem,magie.
Na talerz dac lyzke smietany.

Brak komentarzy: