piątek, 19 grudnia 2008

Czekoladowe ciasteczka z chili



Te ciastka tez po raz pierwszy robilam w tym roku,ale zapewne nie ostatni,bo za slodkosciami nie przepadam,a zaintygowal mnie dodatek chili do tych ciastek i musze przyznac,ze wyszly dosc interesujaco :) Na probe robilam tylko z polowy porcji,bo tylko raczej ja sama bede je jadla :)

Skladniki na ok. 40 sztuk
  • 125g masla
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skorka z 1/2 pomaranczy
  • 1 1/2 lyzeczki chili w proszku
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 zoltko
  • 275g maki
  • 1g proszku do pieczenia
  • 200g gorzkiej czekolady (min.70%)
Maslo z cukrem,cukrem waniliowym,sola i 1 lyzeczka chili zmiksowac na kremowo,nastepnie dodac 1 jajko i zoltko,make,proszek do pieczenia,zagniesc gladkie ciasto,owianac w folie i i przez 1 godzine schladzac je w lodowce.
Ciasto partiami rozwalkowywac miedza dwoma matami sylikonowymi lub 2 warstwami folii spozywczej na grubosc ok.1 cm i kroic na ciastka wielkosci 1x7 cm,ukladac na wylozonej papierem blasze i posmarowac rozmaconym jajkiem,piec w nagrzanym do temp. 160° piekarniku ok. 20 minut.,wyjac,ostudzic.
Czekolade rozpuscic w malym garnku ustawionym w wiekszym z goraca woda,domieszac reszte chili i smarowac ciastka lub je maczac dluzsza strona,zostawic do stezenia,dodatkowo mozna opruszyc proszkiem chili juz gotowe ciasteczka.
Smacznego :)

I mamy nastepne ciasteczka do e-ksiazki :)
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Brak komentarzy: