piątek, 19 grudnia 2008

Talarki z dzika roza




Przepis pochodzi z jednego z czasopism,spodobal mi sie,bo jest prosty ,a nadzienie z konfitury jest ladnym i smacznym uzupelnieniem ciasteczek :)

Skladniki na ok. 60 sztuk:

  • 280g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdalow
  • 150g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150g masla
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego imbiru
  • cukier puder do posypania
  • 50g konfitury z dzikiej rozy
Wszystkie skladniki (poza dwoma ostatnimi pozycjami) zagniesc na gladkie ciasto.owinac w folie i wlozyc na godzine do lodowki.
Nastepnie rekami oproszonymi maka formowac kulki wielkosci orzecha laskowego (moje byly pomiedzy laskowym a wloskim ;)), ukladac na blasze wylozonej papierem lekko splaszczajac i w srodku koncem drewnianej lyzki zrobic dolek,piec w nagrzanym do 200° piekarniku ok.10-15 minut.W polowie pieczenia mozna poprawic wglebienia w ciasteczkach.
Wyjac je,ostudzic i opruszyc cukrem pudrem,a na koncu napelniac ciasteczka podgrzana konfitura.
Smacznego :)

Jest to nastepna propozycja w zabawie
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Brak komentarzy: