niedziela, 16 maja 2010

Adana kebabs i cacik



Wiem,wiem.....ostatnio zagladam bardzo rzadko,ale juz niedlugo przeprowadzka i mysle,ze jak juz sie w koncu w naszym nowym gniazdku urzadzimy i codzienne zycie sie ustabilizuje to bede mogla regularnie bywac,pisywac i odwiedzac moich wszystkich blogowych sasiadow :)
Ale na razie jeszcze sporo pracy przed nami,bo maly remont w nowym mieszkaniu, no i przeprowadzka......

Dzis jednakze chcialabym Wam zaprezentowac nasz dzisiejszy obiad, rodem z poludnia Europy, jakos tak mnie spontanicznie wzielo na cos tureckiego....

Przepisy pochodza z ksiazki "Die türkische Küche" Sarah Woodward

Adana-Kebabs :
  • 675 g jagnieciny
  • 4 malutkie suszone straczki chili
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 1 lyzeczka swiezo mielonego pieprzu
  • 2 male czerwone cebule (obrac i pokroic na kawalki)
  • 3-4 zabki czosnku (obrac)
  • 2 garsci posiekanej natki pietruszki
  • 2 cytryny pokrojone w cwiartki (ja o nich zapomnialam niestety)
  • metalowe lub drewniane patyki do szaszlykow
Wszystkie przygotowane skladniki zmielic w maszynce, doprawic i odstawic na kilka godzin,by sie aromat rozwinal, nastepnie przygotowane patyczki owinac masa miesna i grilowac z kazdej strony 4-5 minut.Cwiartki cytryn serwowac do szaszlyczkow,zeby je skropic sokiem ,ponadto beda wspaniale smakowac z sosem cacik i pieczywem.




Cacik ( bez kropeczki nad "i")
to nic innego,jak wzbogacone mieta greckie tzatzyki
  • 400 g jogurtu
  • ok. 500 g ogorka
  • 2 zabki czosnku
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 1 duza szczypta cukru
  • 1 lyzeczka posiekanej miety
Ogorki obrac,wydrazyc srodki i posiekac w drobna kostke,posolic,pocukrzyc i odstawic na ok. 10 minut,nastepnie wylac powstala wode i lekko wycisnac ogorki reka i wymieszac z posiekana mieta,przecisnietym przez praske czosnkiem oraz jogurtem,podawac dobrze schlodzone.

Smacznego :)

26 komentarzy:

grazyna pisze...

Moja Droga, na taki obiad to mój syn by poleciał do Ciebie w te pędy ! Uwielbia zarówno kebab jak i caciki. Ja z resztą też... I jak to pysznie wygląda :)

dorota20w pisze...

Ale smakowitości - mniam !

Paula pisze...

co za obiad! bardzo apetyczny!

majka pisze...

Jestes Gosiu! Tak sie ciesze, ze znalazlas chwilke aby pokazac ten pyszny obiadek :) Az zaburczalo mi w brzuchu :))

P.S. Jak nowy aparat? Skusilas sie na jakis? :)

monika pisze...

O, bardzo lubię kebab :) U mnie zawsze z cynamonem :)

jukejka pisze...

no kochana, jak już wpadniesz to konkretnie :) uwielbiam egzotyczne smaki !
pozdrawiam cieplutko.

jukejka pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
majana pisze...

Nigdy nie jadłam jagnięciny, strasznie jestem ciekawa smaku:)
Danie wygląda bardzo apetycznie.

Pozdrówki serdeczne:**

atina pisze...

taki obiad do mnie przemawia:)

Trzymam kciuki za szybką przeprowadzkę:)

asieja pisze...

bądź jak najczęściej tu..
z tymi pysznościami :-)

Gosia pisze...

Grazynko bardzo byloby mi milo w takim towarzystwie obiadek spozywac :) :)

Dorota,Paula dziekuje slicznie :)

Majka dzis tak patrzac na niego to tez mi burczy,pyszny byl!!!! ,a aparacik bedzie mam nadzieje,ze w tym tygodniu-jeden z tych,o ktorych Ci pisalam :) na razie robie nadal kompakcikiem kupionym w prezencie dla corki :)

Monika z cynamonem powiadasz??? nastepnym razem musowo,bo na pewno bardzo ciekawy smak nada

Jukejko dzieki Kochana ,dzieki :) rowniez pozdrawiam :)

Majanko smakuje dosc specyficznie,niektorzy jej bardzo nie lubia,choc jagnieciny nie nalezy mylic z baranina,jak to niektorzy robia,polecam sprobowac przy okazji :)
Rowniez cieplutko pozdrawiam :)

Atinko nie dziekuje za kciuki,oby szybko i sprawnie.....

Asiejko postaram sie,postaram,jak juz odetchne,to na pewno.....

kass pisze...

Ależ to pysznie wygląda! a ja przed obiadem :(
Pozdrawiam.

lo pisze...

Gosiu, pyszny obiadek. Idealny przy takiej pogodzie. Życzę Ci szybkiej przeprowadzki i jak "najłagodniejszej". Te remonty potrafią dać w kość. Pozdrawiam

Ania vel Vespertine pisze...

A ja wczoraj tu zaglądałam i znów napotkałam ciszę, a tu proszę! Jesteś :) I to z taką dobrą rzeczą! Sama miesiąc temu podobne smakołyki robiłam :)

ilka_86 pisze...

mmm... ale pyszne jedzonko:)) kebaby uwielbiam:) miłego wieczorku:)

Dziwnograj pisze...

Ja co prawda jagnięciny ni ejadam ale taki kebab na patyku to ulubione i sztandarowe danie grillowe pośród moich rodziców i ich znajomych ;)
Nie moje smaki, ale wierzę że pyszne

gosiaa99 pisze...

O rany..zrobiłam się głodna... :) cudownie wyglada....apetycznie

anytsujx pisze...

Pyszne danie :)

Monika. L pisze...

Wygląda pysznie!
Sama bym takiego kebabika zjadła :)
Bardzo fajny przepis.
Pozdrawiam i życzę dużo energii do działania :)
M.

Beata pisze...

Pycha! jak ja lubię takie jedzenie!

macierzanka pisze...

A kiedy wracasz, no tak znaczy częściej coś bym zobaczyła, bo już ckni mi się jakoś bez Twoich przepisów! Zawsze tak tu jest smakowicie i zdjęcia takie apetyczne ...

Pinos pisze...

O, kebaby i w ogóle pieczona mielona jagnięcina to coś pysznego. Ja ostatnio do szaszłyków dodawałam pokrojone bardzo drobno papryki - czerwoną i zieloną...

buruuberii pisze...

Och Gosiu takie kebeby to czyje ze to jest COS na przeprowadzke, wygladaja jak wzorcowe izraelskie kebaby, choc wiem ze tureckie ;-)

Powodzenia z nowym mieszkaniem :*

Bea pisze...

Gosiu, mam nadzieje ze przeprowadzka i remont przebiegaja sprawnie?
Trzymam kciuki i przesylam moc fluidow! :)

Ivon pisze...

Smakowicie wyglądają !!!!

Retrose pisze...

Rety, zazdroszczę , że mieszkasz w Berlinie! Ja tak kocham kuchnię turecką a baranina czy jagnięcina w Łodzi jest niemal nie do dostania! Skandal, mamy już prawie wszystko, a jednak wciąż są takie nisze pokarmowe...
Wspaniałe te szaszłyki, jeśli moge tak nazwać;-)