czwartek, 12 sierpnia 2010

Nowojorski sernik z bazyliowym cukrem



Przepis na ten sernik wykorzystalam w ramach zaproszenia gosci na parapetowke, a jako,ze nie mialam dlugo netu-jak wiecie,to fotki i przepis czekaly sobie na opublikowanie az do dzisiaj.
Sernik jest bardzo kremowy i najlepszy w smaku i konsystencji byl po 2 dniach-tak...tak...jeszcze tak dlugo kawalek zostal.....

Jednakze mialam jeden punkt zastrzezenia co do niego,a mianowicie dodanie sporej ilosci soli (1 lyzeczka),przez to sernik byl wyraznie slonawy,ale z drugiej strony jesli sie go jadlo w polaczeniu z tym bazyliowym cukrem i truskawkami,to byl bardzo smaczny i ta slonosc sie jakby rozkladala.......no,nie wiem.....kazdy musi sam zobaczyc,jak mu bedzie smakowac.....




Skladniki na foremke o sr. 22 cm :

Spod:


  • 100 g herbatnikow
  • 50 g rozpuszczonego i lekko schlodzonego masla
  • 50 g cukru
Masa serowa:
  • 375 g serka typu Philadelfia
  • 110 g cukru pudru
  • 3 zoltka
  • 1 lyzeczka soli (mozna dac mniej)
  • 2 lyzeczki mazeiny
  • 250 g kwasnej smietany
  • srodek z 1/2 laski wanilii
  • skorka starta z 1 cytryny
Dekoracja:
  • 250 g truskawek
  • 1 peczek byzylii
  • 50 g cukru
Na spod pokruszyc herbatniki i wymieszac z rozpuszczonym maslem i cukrem i wysypac nimi wylozona papierem forme,lekko ugniesc,ufiormowac okolo 1 cm brzeg.
Wszystkie skladniki na mase serowa dokladnie wymieszac i wylac na przygotowany spod.Przykryc folia aluminiowa i tak piec ok. godziny w 150°.
Wyjac i najlepiej przez noc zostawic do ostygniecia.
Truskawki umyc.
Bazylie umyc,osuszyc i poodrywane listki utluc w mozdzierzu razem z cukrem (ja miksowalam i dlatego dosc plynny wyszedl).
Kawalki sernika przed podaniem udekorowac lyzka bazyliowego cukru i podawac z truskawkami.
Smacznego :)

Przepis pochodzi z ksiazki "Backschule Step by Step"

35 komentarzy:

kornik pisze...

Bazyliowy cukier brzmi intrygująco! a sernik pierwsza klasa:)

wiosenka27 pisze...

Wygląda wspaniale:)

gosiaa99 pisze...

Oj ciekawa jestem jak smakuje ten lukier!:)'
Jak mi bazylia troche podrosnie to sie skusze;)

Kaś pisze...

ostatnio się utwierdzam w przekonaniu, że większość serników jest najlepsza dopiero po dwóch dnia po upieczeniu
wygląda super!

joanna pisze...

Bardzo apetyczny. Zaciekawiłaś mnie bardzo tym lukrem. Pozdrawiam.

viridianka pisze...

bardzo ciekawy ten cukier bazyliowy (:
a o serniku wszyscy wypowiadają się w samych superlatywach, może się skuszę, hm hm (:

Komarka pisze...

Strasznie podoba mi się ten bazyliowy cukier :) Z sernikiem musi smakować obłędnie! Pozdrawiam :)

Oliwka pisze...

już próbowałam połączenia truskawek z bazylią, teraz dołączę do tego sernik i z pewnością wyjdzie cudeńko ;)

Ciastella pisze...

świetny pomysł na połączenie bazylii i sera;D wygląda znakomicie;)

Anonimowy pisze...

Bardzo, ale to bardzo intrygujący przepis. ;)

Pozdrawiam!

grazyna pisze...

Sernik sam w sobie pyszny, a dodatek cukru bazyliowego musi być bardzo ciekawy :)

Gosia pisze...

Korniku,Wiosenko dziekuje :)

Gosiu polecam,a jak smakuje??? jak bazylia z cukrem ;)fajne nowe doswiadczenie smakowe na pewno

Kas... do tego samego wniosku doszlam....

Joanno dziekuje i polecam wyprobowac :)

Viri polecam,tez wlasnie bylam go ciekawa...

Komarko....no,wlasnie...razem z tym cukrem smakowal super,bez niego byl mi jednak dziwny z tym slonym smakiem...

Olivio koniecznie daj znac,czy te trio posmakuje....

Ciastello dziekuje :)

Zaytoon dziekuje :)

Grazynko tak tez bylo,choc co niektorym tradycjonalistom nie smakowalo to absolutnie,ale coz....

Arvén pisze...

Muszę się zgodzić, że większość serników nabiera 'charakterku' dopiero po jakimś czasie.
Tylko sztuką zupełnie inną jest tak długo jakiś kawałek uchować...

buruuberii pisze...

O kurcze Gosiu, to zaszalalas z tym bazyliowym cukrem - brzmi zaskakujaco :-)

Beata pisze...

Wspaniały, zjadłabym taki serniczek!

Gosia pisze...

Arven tylko przypadkiem sie uchowal dzieki tradycjonalistom wlasnie.....

Basiu dziekuje :) tez mnie zaintrygowal .......

Beatko dziekuje i zapraszam ....

majka pisze...

Pyszny seniczek Gosiu. Widzialam ten przepis w gazecie i przyznaje, ze i mnie zaintygowal. Jednak ja nie odwazylam sie go przygotowac. Dobrze, ze Ty przetarlas szlaki :)

Szarlotek pisze...

Bazyliowy smak do sernika to moje smakowe klimaty :) Bardzo modelowy sernik i już mnie skręca za sernikiem, ale nie wiem czy brat sie ucieszy jak mu właśnie w takim smaku upiekę imieninowca ;D

Ivon pisze...

Ale smakowity !!!

Paula pisze...

bazyliowy cukier wygląda świetnie na tym serniku!

Gosia pisze...

Maju no,to polecam w takim badz razie,ja na pewno bede jeszcze go robic-mi bardzo smakowal,ale zmniejsze te ilosc soli jednak troche...

Szarlotku jesli brat woli tradycyjne,to raczej mu smakowac nie bedzie,moze przy innej okazji go przetestuj...

Ivon, Paula dziekuje slicznie :)

milk_chocolate84 pisze...

cukier bazyliowy..? A to ciekawe ;)

majka pisze...

Gosiu wybacz, co ja za bzdury wypisuje :) Oczywiscie widzialam ten sernik w tej wlasnie ksiazce a nie w gazecie (tez ja mam :)) Troche nieprzytomna czasami jestem :)

Nina pisze...

najlepsze na świecie serniki jadłam w USA, ich serniki są wspaniałe i muszę ze smutkiem stwierdzić, że z naszych składników wychodzą dużo inne niż tamte, które zapamiętałam

szukam i szukam oryginału, ale nie wiem czy przypadkiem nie muszę znowu odwiedzić Stanów w tymże celu

Asia pisze...

bazyliowy cukier! oo!

Ola pisze...

ten bazyliowy cukier mnie intryguje, ale nie wiem czy bym się odważyła :)

Beata pisze...

A to co za cudo? ten bazyliowy cukier to jak wisienka na torcie!!Sernik rewelacyjny!

macierzanka pisze...

Och jak cudownie, że tyle się tu u Ciebie dzieje. Ja po urlopie wróciłam, zaglądam a tu takie pyszności! Serniczek piękny.

kabamaiga pisze...

Przepiękny Gosiu, zjadłabym oj zjadła.

Pinos pisze...

Serniki to nie jest to, co tygryski... ale bazyliowy cukier intryguje, i kusi...

Monika. L pisze...

Piękny serniczek Gosiu;
Bardzo elegant :)

Pozdrawiam serdecznie
M.

Beata pisze...

Wygląda wspaniale.. i ten bazyliowy cukier...orginalnie:)

Majana pisze...

Jaki śliczny! Taki mokry, uwielbiam serniczki:)
Pozdrowienia:)

Majana pisze...

Świetny ten serniczek! Bardzo mi się podoba! A bazyliowy cukier ciekawostka :)
Pozdrawiam:0

Kuba pisze...

Sernik - pyszny - to niewątpliwe. Ale ten cukier - niezwykle intrygujący! Kocham bazylię, kocham truskawki, kocham (niestety) cukier, a więc ich połączenie musi być rewelacyjne. Koniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam!