Witam Was w nowym roku, czas bylby wrocic do normalnosci i blogowania, jakos przedluzyla mi sie przerwa swiateczno-noworoczna, co nie znaczy, ze w tym czasie nie gotowalam....
Zapraszam na jedno z moich absolutnie ulubionych dan, czyli carpaccio. Pewnie robilabym je czesciej, gdyby nie ceny poledwicy wolowej, ale moze wowczas przestaloby byc tak interesujace ;)
Przewaznie przyrzadzam je tak samo, ale tym razem pokusilam sie o wyprobowanie czegos innego, stad tytul posta, bo chcialam skosztowac rozne kombinacje, wszystkie trzy wyszly interesujace, choc chyba najmniej smakowala mi wersja z kaparami.
Ogolnie na 4 talerze potrzebowalam ok. 500 g poledwicy wolowej, ktora lekko zmrozilam i Ktos
pieknie ja pokroil na swojej maszynce do krojenia, ktorej nie posiadam i nozem pewnie tak cieniutko bym nie pokroila....Nie bylo potrzeby rozbijania jej, jak to czasem moze byc w przypadku grubszych plastrow, ale lepiej naprawde postarac sie pokroic tak cieniutko, zeby nie bylo takiej potrzeby.
Przepisy na sosy podaje kazdy na 4 porcje, ja robilam z mniejszych ilosci, jako, ze tylko potrzebowalam sosu kazdorazowo na 1 talerz.
Carpaccio z kaparami:
Carpaccio z kaparami:
- 40 g kaparow
- 40 g zielonych oliwek (bez pestek)
- 6 lyzek oliwy
- 2 lyzki soku z cytryny
- sol gruboziarnista, swiezo mielony pieprz
- 40 g parmezanu
Cieniutko pokrojona poledwice rozlozyc rownomiernie na talerzu.
Kapary i oliwki drobno posiekac, wymieszac z sokiem i oliwa , polac rownomiernie mieso,
popieprzyc i posypac lekko gruboziarnista sola (nalezy pamietac, ze kapary i oliwki sa juz slone, wiec nalezy tu z sola uwazac).
Podawac dobrze schlodzone posypane tartym serem i z bagietka.
- 150 g rukoli
- 50 g parmezanu
- 5-6 lyzek oliwy
- 2-3 lyzki bialego octu balsamicznego z miodem (mozna tez dac sok z cytryny i kapke miodu)
- gruboziarnista sol i swiezo mielony czarny pieprz
Cieniutko pokrojona i dobrze schlodzona poledwice rozlozyc na talerzach.
Wymieszac oliwe z octem balsamicznym i polac mieso,posolic i popieprzyc.
- 150 g pieczarek
- 1-2 szalotki
- 1 zabek czosnku
- 40 g parmezanu
- 6 lyzek oliwy plus troszke oleju do smazenia
- 3 lyzki bialego octu balsamicznego lub soku z cytryny
- na czubek lyzeczki musztardy
- gruboziarnista sol, swiezo mielony pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki zielonej
Szalotki obrac i drobno pokroic, pieczarki oczyscic i pokroic na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac tluszcz i podsmazyc cebulke, przecisniety przez praske czosnek i pieczarki. Posolic lekko i popieprzyc.
Zmiksowac oliwe, ocet balsamiczny i musztarde.
Cieniutko pokrojona i dobrze schlodzona poledwice rozlozyc na talerzach, polac sosem, posolic i popieprzyc, rozlozyc podsmazone grzyby z cebulka i posypac platkami parmezanu.
Smacznego :)
Czesciowe zrodlo: "Essen und trinken"
11 komentarzy:
Jak ja uwielbiam carpaccio...A Ty kusisz i kusisz tymi przybraniami. Najchętniej bym spróbowałam tego z kaparami i z rukolą..ach... :)
Gosiu,dołączam do fanek carpaccio.
Pyszne wszystkie wersje.
Chyba mnie zmobilizowałaś i w weekend będzie też u mnie.
Smacznego!
to z rukolą i kaparami najbardziej mi odpowiada.
ależ mi narobiłaś smaku
Gosiu, jak sie ciesze, ze jestes :) Juz sie o Ciebie martwilam :)) Carpaccio jeszcze w zyciu nie jadlam ale patrzac na te apetyczne zdjecia czuje, ze by mi posmakowalo :)
Usciski.
Gosiu, jak się cieszę,że jesteś:)
A carpaccio wygląda naprawdę smakowicie:)
Pozdrawiam ciepło:*
Ja poproszę o talerzyk z rukolą. Jeszcze nie jadłam carpacio, ale nabrałam ochoty.
Uwielbiam! Dla mnie może być tylko z oliwą, solą i pieprzem i już jestem szczęśliwa. Ale i dodatkami nie pogardzę :-)
No ja to jeszcze nigdy nie jadłam tego dania: )Ale ta wersja z pieczarkami bardzo mi się podoba:)
o rany.. jak ja dawno nie jadłam... Pieknie sie u Ciebie prezentują... :)
Wersja z rukola jest chyba moja ulubiona.
zachecam do probowania i smakowania....wiadomo, surowe mieso smakuje szczegolnie,ale mysle, ze wiekszosc nieznajacych polubi je na pewno....Nalezy jedynie pamietac, ze poledwica musi byc bardzo swieza.
Dziekuje :)
Prześlij komentarz