wtorek, 29 marca 2011

Lemony Surf 'n' Turf - Jamie Oliver


Przed paroma dniami stojac do kasy po zakupach w sklepie spozywczym wzrok moj jak zwykle bladzil po regalach z czasopismami i nagle........az niemozliwe........ czyzbym miala jakies omamy wzrokowe????? ale nie............................!!!!!!!!!!! Super !!!!!!!!!!!!!



Pierwsze wydanie czasopisma JAMIE -Jamiego Olivera w jezyku niemieckim. Bedzie sie ukazywalo jako dwumiesiecznik na tutejszym rynku, z czego niezmiernie sie ciesze :)
W magazynie jest sporo fajnych przepisow, zdjec i artykulow, do ktorych nie omieszkam czesciej zagladac.


Jeszcze nie przeczytalam calego, ale juz kilkakrotnie sobie przejrzalam ,no i oczywiscie nie omieszkalam zaraz-natychmiast "ochrzcic" go, gotujac cos dobrego. Wybor moj padl spontanicznie na danie typu rustykalnego, jakie bardzo lubimy i czesto robie w roznych kombinacjach.



W orginalnym przepisie, ktory tutaj podaje uzyte sa ostre wloskie kielbaski, ale ja nie szukalam ich, bo czasu nie mialam i tym razem sobie darowalam zapamietujac jednak na drugi raz ich kupno i zastosowanie, no i poza tym Ktos-Kto-Nie-Lubi-Skrzydelek-A-Lubi-Piersi-Z-Kurczaka poprosil o dodanie ich do potrawy....... oczywiscie nie umialam odmowic ...... :) :) - to byly dwa odstepstwa od przepisu.




Skladniki na 6 porcji:
  • 4 pikantne kielbaski wloskie (u mnie nie bylo)
  • 12 skrzydelek z kurczaka ( u mnie bylo 7 sztuk i dodatkowo 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w duza kostke)
  • 18 duzych krewetek w pancerzach
  • 3 polowki cytryn ekologicznych
  • 1 galazka pomidorkow koktajlowych
  • maly peczek tymianku
Marynata cytrynowa:
  • starta skorka i wycisniety sok z 1 bio-cytryny
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 4 sredniej wielkosci pomidory
  • 1 mala cebula-obrana i przepolowiona
  • 8 zabkow czosnku
  • 1 czerwona chili (jesli chcemy danie ostrzejsze,to zostawiamy pestki ,jesli ma byc troche lagodniejsza potrawa,to dodajemy chili bez pesteczek)
  • po malym peczku bazyli i oregano
Moja uwaga: w przepisie nic nie ma na temat soli, niewatpliwie te kielbaski ja zawieraja i moze to akurat wystarcza,nastepnym razem sie przekonam,a poki co,to uzylam do marynaty ok. 1 lyzki soli.


Wszystkie skladniki marynaty zmiksowac na gesta paste (mi akurat dosc rzadka wyszla,ale moze mialam za duze i moze zbyt wodniste pomidory), odstawic na bok.

Kielbaski ponacinac, sciagnac skorke i naoliwionymi dlonmi uformowac z mieska ok. 12 kulek, wymieszac je w formie zaroodpornej ze skrzydelkami, polowkami cytryn i pomidorkami. Dodac marynate i dobrze wymieszac. Piec 30 minut w nagrzanym uprzednio do 180° piekarniku mieszajac co jakis czas. Nastepnie dac krewetki ( i w moim przypadku pokrojona piers kurczaka) i wycisnac sok z upieczonych cytryn po calym miesie, kulkach miesnych i krewetkach, dodac galazki tymianku i piec dalsze 10 minut tak,zeby marynata kleila sie na miesie i krewetkach (u mnie bylo wiecej marynaty niz powinno,wiec niezbyt sie kleila, ale byla i tak pyszna :))
Danie serwowac zaraz po wyjeciu z piekarnika z zielona salata ( i bagietka - u mnie).




Smacznego :)

19 komentarzy:

majka pisze...

No nie Gosiu!! Tez masz te gazete? Wkrotce mialam o niej pisac :) Zakupilam ja jakis tydzien temu i juz wyprobowalam dwa dania. Jedno tez na kurczaka (tego z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami) a drugie na krokiety z kalafiora. Obydwa dania rewelacyjne :)) Tego kurczaka, co zrobilas mialam wlasnie w planach zrobic wkrotce. Pysznie sie u Ciebie prezentuje wiec na pewno i ja go przyrzadze :))

Pozdrawiam wiosennie :)

magda k. pisze...

miałam okazję, dzięki uprzejmości znajomego z UK poczytać tą gazetę i byłam zachwycona, ciekawe kiedy doczekamy się jej w Polce.
Twoje danie cudnie kolorowe i niezwykle apetyczne.

grazyna pisze...

Bardzo lubię kuchnię Jamiego i załuję, że nie ma tego pisma w Polsce...
Danie pyszne, moje smaki :)
Pozdrawiam cieplutko !

Amber pisze...

Gosiu,jak Ci zazdroszczę czasopisma z przepisami Jamie'go!
Mam nadzieję,że nasi wydawcy wkrótce dogonią niemiecki rynek.Wszak kulinaria to chwytliwy temat.
A danie, wspaniałe i już!

Gosia pisze...

Majeczko hihi-wiedzialam,ze i Ty jako wielbicielka Jamiego nie omieszkasz jej zakupic :)pisz,pisz,chetnie poczytam i dalej bede probowac danka z tej gazetki :)
Dziekuje :)

Magda dzieki i tez Wam zycze,zeby w Pl zostala wydana,bo rzeczywiscie swietna jest :)

Grazynko dziekuje :)

Amber dzieki-polecam,bo pyszne,jak zreszta wiekszosc propozycji Jamiego :)

Majana pisze...

Danie wygląda pysznie :-))
Ja mam jedną książkę Jamiego i na razie robiłam z niej tylko jedną pozycję ;)
Jakoś nie umiem mieć guru ;)
Może kiedyś zajrze i coś wybiorę ponownie?
A gazetkę z ciekawości to bym obejrzała, nie powiem.

Pozdrowienia Gosiu:)

kabamaiga pisze...

To ja czekam na polską wersję. Danie rewelacja

Tilianara pisze...

No proszę, a ja mam masę krewetek i cytryn, to już wiem co z nich zrobię :) Lubię przepisy Jamiego, oj lubię - smakowite i proste :)

Maggie pisze...

Przepadam za Jamiem, choc do idei przygotowywania 3-daniowych obiadow w 30 minut nie moge sie przekonac (sprobujcie tego w domu - kuchnia wyglada jak po przejsciu tornado ;)). Surf-n-turf wyglada oblednie!

Kasinka pisze...

Przepis fajny, gazetka super. Tylko walka z jezykiem niemiecki ciężka.

buruuberii pisze...

Przegladalam ta gazete kilka razy w UK, az czasem zaluje ze mieszkam w takim malym kraju (sami tak o sobie mowia:), ze pewnie sie tutaj nikt nei pokusi na wydawanie Jamiego w formie gazety... Usciski Gosiu :)

Biedr_ona pisze...

Kurcze.. też bym chciała takie czasopismo mieć w zasięgu mojego wzroku. Danie prezentuje się super!


www.przysmakiewy.pl

lo pisze...

Kupiłam w grudniu świąteczny numer pisma Jamiego po angielsku. Świetny był. Ten przepis też tak się zapowiada.

Gosia pisze...

Majanko dziekuje :) hihi,Jamie tez moim guru nie jest,bardzo lubie jego kuchnie za te prostote,szybkosc wykonania,rustykalnosc wygladu :)

kabamaiga dziekuje ,a z ta polska wersja to pewnie jeszcze troche potrwa...

Tili polecam i tez walsnie Jamiego za to lubie :)

Maggie no....moge sobie wyobrazic,mi wystarczy sama nazwa "3 dania w 30 minut",to juz sobie te tornado wyobrazam,ale nie probowalam osobiscie ...

Kasinka dzieki,a ja mam to samo z angielskim....

Basiu hmmmm...kto wie....kto wie....

Biedr_ona dziekuje :)

Lo hihi,a ja do tej pory zylam w nieswiadomosci,ze jest jego czasopismo wydawane w ogole,myslalam,ze tylko ksiazki,ale w miedzyczasie Jamie to cala instytucja...

Unknown pisze...

Wy macie a my nie. I pewnie długo mieć nie będziemy...
Też lubię takie dania. Oprócz smaku, ich główną zaletą jest - niewiele rzeczy do zmywania :)

andzia-35 pisze...

O, i ja chciałabym gazetę z przepisami Jamiego:)))
Danie wygląda smakowicie! Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu!:)

viridianka pisze...

łłiii kocham Jamiego :) kupowałabym taki magazyn na bank ;) i przygotowywała takie smakowitości.. mmm!

Kubełek Smakowy pisze...

Ua! Świetna danie, to musi być cudownie pyszne :)

iis111 pisze...

ojejku, jak to apetycznie wyglada:)