środa, 22 czerwca 2011

Crumble truskawkowo-rabarbarowo-morelowe



.........bardzo szybki spontan na dzisiejszy deser i praktycznie zamiast obiadu, ale strasznie chcialo mi sie wlasnie cos takiego i calkowicie zaspokoilo zarowno apetyt na obiad jak i na deser :)

Lubie crumble, bo jest to niezwykle smaczny i nieskomplikowany deser, do ktorego mozna uzyc w zasadzie wszelkie owoce, jakie sie ma w danej chwili pod reka.
Polecam rowniez np. Jablkowe crumble z zurawina



Skladniki na okragla forme o sr. ok.28 cm:

  • 500 g truskawek
  • 3 lodygi rabarbaru
  • 4-5 sporych moreli
  • 1 lyzka cukru
Kruszonka:
  • 125 g masla
  • 3/4 szkl. maki
  • 1/2 szkl. brazowego cukru
  • 1/2 szkl. platkow owsianych
  • garsc posiekanych orzechow laskowych
  • 1/2 lyzeczki cynamonu
  • 1/2 op. cukru waniliowego
Skladniki na kruszonke zmiksowac lub zagniesc reka, odstawic na bok.Truskawki umyc, usunac szypulki i wylozyc je do zaroodpornego naczynia lub innej formy, morele umyc, wypestkowac i pokroic na kawalki, podobnie rabarbar, ktory przed polaczeniem z pozostalymi owocami zasypalam na chwile lyzka cukru.
Na owoce wylozyc kruszonke i zapiekac 30 minut w nagrzanym uprzednio do 170-180 ° piekarniku.
Wyjac i podawac gorace z waniliowymi lodami.



Smacznego :)

7 komentarzy:

Maggie pisze...

Ja to bym mogla takie desery codziennie jesc zamiast obiadow. Pycha!

jukejka pisze...

Pycha, uwielbiam crumble!!

Majana pisze...

Wygląda przepysznie! I na deser i na obiad, wspaniałe. Mniam:)
Uściski Uśmiechnięta Gosiu:*

kabamaiga pisze...

A ja myślałam, że to tylko ja mogę jeść takie obiady :) Cudowne

atina pisze...

mniam ... cudownie wygląda:) Chętnie bym skosztowała:)

Szarlotek pisze...

Ja mogę takie cudo już o poranku do kawy a potem to samo jakoś poleci porcja za porcją ;D I właśnie za to lubię takie desery, bo zniewalają i uwodzą w każdej odsłonie :)

Gosia pisze...

Bardzo dziekuje :) :) i zawsze serdecznie zapraszam na cieple crumble :)