piątek, 8 lipca 2011

Smazone kwiaty cukinii




Dzis przedstawiam kolejna propozycje z kwiatami cukinii, tym razem smazone w glebokim tluszczu. Teraz musze poczekac na nastepne kwiaty jakis czas, bo sie skonczyly i musze wysiac kolejna porcje :) Tak ze poznym latem znowu cos Wam zaproponuje :)




Skladniki na 1 porcje:

  • 125 g koziego twarozku
  • 3-4 listki miety
  • 3-4 listki bazylii
  • 2 polowki suszonych pomidorow z oleju
  • sol,pieprz
  • 4-5 kwiatow cukinii
Ciasto-podaje tak na oko:
  • 1 jajko
  • kilka lyzek mleka
  • 1-2 lyzki maki
  • 1 lyzka drobno startego parmezanu
  • sol
  • olej do smazenia
Pomidory osaczyc,ale nie musi byc zbyt dokladnie,drobno je pokroic i wymieszac z posiekanymi listkami miety i bazyli i twarozkiem, doprawic i napelniac przygotowane wczesniej kwiaty cukinii (czyli musza byc delikatnie oplukane i osuszone i wyciete preciki ze srodka) , zawinac delikatnie gore kwiata wraz z farszem.

Skladniki ciasta zmiksowac i odstawic,ciasto powinno miec konsystencje gestszego ciasta nalesnikowego.

Przygotowane kwiaty dobrze otoczyc w ciescie i smazyc w glebokim tluszczu ok. 5-6 minut ,w trakcie smazenia obrocic je delikatnie widelcem .

Podawac z zielona salata i bagietka lub jako dodatek do grilowanego kawalka miesa.



Smacznego :)

24 komentarze:

Amber pisze...

Oh yeah! Co za delicje.Raz w tym sezonie udało mi się je usmażyć.Może znowu się uda?

pinkcake pisze...

Cudeńka! Ja smażyłam po raz pierwszy na słodko, ale to już nie to... Z nadzieniem twarożkowym są najlepsze! :)

margot pisze...

Gosia , to ja poproszę adres:DDD znów te pyszne kwiaty ach

aga pisze...

ja jeszcze nie jadlam, ale chetnie bym sie skusila:)

Szana pisze...

nigdy nie probowalam, ale zaintrygowalas mnie tym przepisem ;)

asix pisze...

smażone kwiaty cukinii chodzą za mną od dłuzszego czasu, teraz już musze je gdzieś znaleźć i spróbować!

ewelajna pisze...

Małgosiu, jeszcze nigdy nie próbowałam kwiatów cukinii, ostatnio jak patrzyłam na mamine, to szkoda mi było, bo niewiele wzeszło i zdecydowałam, że poczekam na owoce, ale może kiedyś przyjdzie taki czas, że będę ich mogła posmakować:)
Pozdrawiam Cie gorąco i schönes Wochenende życzę!

Majana pisze...

To wspaniałe jest! Choc nigdy jeszcze nie jadłam,wiem,ze by mi smakowało, bo tak wygląda,ze palce licać. Slinka cieknie Gosiu.
Super :)
Pozdrowienia ślę:)

viridianka pisze...

poznałam ich smak rok temu :) są absolutnie fantastyczne!

Bernadeta pisze...

musze w końcu kiedys sprobowac;)

aga-aa pisze...

mi mama wczoraj powiedziała że posadziła cukinię...gdybym wiedziała, to bez kwiatów bym jej do domu nie wpuściła ;)

magda k. pisze...

nigdy nie miałam jeszcze przyjemności z kwiatami cukinii, a po takich wpisach jak Twój bardzo mnie kuszą :)

dorota20w pisze...

bardzo chętnie bym zjadła!

kasiac pisze...

Kwiaty cukinii do dostania w Gdyni, to marzenie ściętej głowy, ale podsunęłaś mi pomysł - też zasieję na balkonie :) Bo u mnie na balkonie cukinie zawiązują kwiaty, ale nie chcą owocować (mimo zapylania pędzelkiem). Spróbuję! I wtedy zrobię takie kwiaty z Twojego przepisu:)
Pozdrawiam!

Szarlotek pisze...

Piękne te kwiaty:) Ja niestety z powodu pracy nad różami musiałam przełożyć zabawę z tym rarytasem..

Kamila pisze...

Delicje! Delicje! Delicje! Ale mam ochotę na takie cudeńka, może uda mi się przygotować w tym roku coś takiego, zobaczymy jak będą kwitły. Pozdrawiam serdecznie

Olciaky vel Olcik pisze...

zabieram tego pierwszego z prawej:)
dziękuję za życzenia!!

MissP. pisze...

Słyszałam o tym, ale nigdy nie udało mi się spróbować :)

basiaP pisze...

od jakiegoś czasu przymierzam się do nich.. może w przyszłym roku, pozdrawiam serdecznie:)

Gosia pisze...

Bardzo dziekuje za odwiedziny i pozostawione przemile komentarze :)

Tych,ktorzy juz kwiatow cukinii sprobowali,to nie musze ponownie namawiac,a tych ,ktorzy jeszcze nie mieli okazji,to naprawde zachecam do tej malej i bardzo malo wymagajacej uprawy doniczkowej,bo warto :) ,sa delikatne,fajne w smaku i atrakcyjnie wygladaja.

Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko :)

Agata pisze...

możesz napisać kilka rad siania cukinii na balkonie? w skrzynkach tak normalnie? można teraz zasiać? zawsze chciałam spróbować kwiaty, ale niestety nie miałam mozliwości. Mam nadzieję, że jeszcze w lipcu uda mi się spróbować we Włoszech.
te Twoje wygladaja pysznie

Anoushka pisze...

Uwielbiam kwiaty cukinie! Pieczone w głębokim tłuszczu lub w risotto :)
Do nadzienia dodeję anchois i mozzarellę. Hmmm :)

Beata pisze...

Cudowne, zajadałam sie nimi ostatnio we Włoszech, musze koiecznie zrobić sama!

Gosia pisze...

Agato tak,wsadzam tak normalnie do ziemi do podluznej doniczki typu korytko,teraz tez wsadzilam pare ziarenek i mam nadzieje na wczesnojesienne plony kwiatowe :)

Anoushka ...anchois i mozarelle powiadasz??? nie omieszkam sprobowac....uwielbiam anchois :)

Beatko dzieki :) ja nie mialam nigdzie wczesniej okazji ich sprobowac :)