niedziela, 13 maja 2012

Ucierane ciasto z rabarbarem i beza

Tydzien temu upieklam je po raz pierwszy, mialam smaka i rabarbar jeszcze pozostaly po kokosowym ciescie (klik).......te dwa fakty zmobilizowaly mnie do przewertowania czasopism w poszukiwaniu czegos latwego i smacznego do popoludniowej kawki, no i wiadomo- kto szuka-ten (przewaznie) znajduje ........

Wczoraj upieklam je wraz z cytrynowa tarta (klik) dla kolezanki, ktorej corcia idzie dzisiaj do Pierwszej Komunii Sw. -wszystkiego najlepszego Ashley :)

Ciasto robi sie naprawde szybko i nieskomplikowanie, polecam   na  taka niedziele, jak dzis.............w Niemczech  jest  Dzien Matki..........













Skladniki na blache o sr. 26 cm:

  • 400 g rabarbaru
  • 5 jajek
  • 125 g miekkiego masla
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru (mozna dac troche wiecej, ja zawsze daje go mniej niz podane w przepisach)
  • 250 g maki1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kwasnej smietany
  • 2 lyzeczki soku cytrynowego
  • 50 g siekanych migdalow lub orzechow
  • cukier puder do posypania


Rabarbar umyc i pokroic na kawalki, odstawic. 100 g cukru ubic na puszysta mase z maslem, cukrem waniliowym, sola, dodawac po jednym 3 cale jajka i 2 zoltka (2 bialka odstawic do lodowki) caly czas ubijajac, nastepnie wsypywac po troche make wymieszana z proszkiem do pieczenia i po 1-2 lyzki smietany. Ciasto wylozyc na natluszczona blache , wygladzic i poukladac pokrojony rabarbar, posypac migdalami/orzechami. Wstawic do nagrzanego uprzednio do 175° piekarnika i piec 25 minut, na 5 minut przed uplywem tego czasu ubic bialka z pozostalym cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto wyjac i nalozyc ubita piane, wygladzic i z powrotem wstawic do piekarnika na nastepne 15-20 minut.
Ciasto wyjac, ostudzic i przed podaniem opruszyc cukrem pudrem.



......Smacznego .....










Zrodlo: Laura Backen

14 komentarzy:

Amber pisze...

Gosiu,
idealne ciasto!
Z bezą to pyszny duet.

Anka Wrocławianka pisze...

Pyszności! Zjadłoby się!

Kamila pisze...

Cudowne ciasto :)

Maggie pisze...

Wspaniale! W sezonie rabarbarowym moglabym jesc smakolyki z tymi kwasnymi lodygami bez przerwy :)

Majana pisze...

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy zatem:)
Gosiu, ciasto wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne. :)
Ja dziś też robię z rabarbarem :)
Uściski:*

Bea pisze...

Bardzo lubie te delikatnosc bezy na ciescie, nie dosc, ze pieknie wyglada, to jeszcze niebiansko smakuje! :)

Pozdrawiam Gosiu!

aga-aa pisze...

po głowie mi ostatnio chodzi jakieś ciasto z rabarbarem i moze w weekend uda mi się je zrobić :)

buruuberii pisze...

Rozmyslam wlasnei Gosiu o rabarbarze, cos sama nei wiem czego chce i wlasnei znow przypomnialam sobei o moim kruszonkowym dylecmacie - nei masz ochoty sprobowac ze mna w weekend upiec? Usciski :)

Panna Furia, Yourii i nienażarte fiordy pisze...

Witam gorąco :)
Mój rabarbar dopiero rośnie w ogródku, ale przepis dodany do ulubionych i czeka na swój debiut w moich rękach ;p

pozdrawiam !

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Gosiu, cudne ciasto! Tak mi się teraz marzy duża porcja na talerzu....
Pozdrawiam:)

Monika. L pisze...

Rabarbar dziś za mną podąża :)
ten u Ciebie budzi ogromną pokusę Gosiu!

pozdrowienia najserdeczniejsze
M.

Ola pisze...

i to jest to do czego wykorzystam mój rabarbar :)

Beatrice pisze...

Widzę, że rabarbar króluje :) Ja dzisiaj też się pokusiłam o ciasto tyle, że kruche z rabarbarem i będzie na pewno moim przyjacielem przez długie dni :) Pycha!

Gosia pisze...

dziekuje i musze Wam powiedziec,ze dwa razy z rzedu pieklam je w przeciagu tygodnia.....pyszne jest....

- Basiu- jasne,pieczemy :)