Wczoraj upieklam je wraz z cytrynowa tarta (klik) dla kolezanki, ktorej corcia idzie dzisiaj do Pierwszej Komunii Sw. -wszystkiego najlepszego Ashley :)
Ciasto robi sie naprawde szybko i nieskomplikowanie, polecam na taka niedziele, jak dzis.............w Niemczech jest Dzien Matki..........
Skladniki na blache o sr. 26 cm:
- 400 g rabarbaru
- 5 jajek
- 125 g miekkiego masla
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru (mozna dac troche wiecej, ja zawsze daje go mniej niz podane w przepisach)
- 250 g maki1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 200 g kwasnej smietany
- 2 lyzeczki soku cytrynowego
- 50 g siekanych migdalow lub orzechow
- cukier puder do posypania
Rabarbar umyc i pokroic na kawalki, odstawic. 100 g cukru ubic na puszysta mase z maslem, cukrem waniliowym, sola, dodawac po jednym 3 cale jajka i 2 zoltka (2 bialka odstawic do lodowki) caly czas ubijajac, nastepnie wsypywac po troche make wymieszana z proszkiem do pieczenia i po 1-2 lyzki smietany. Ciasto wylozyc na natluszczona blache , wygladzic i poukladac pokrojony rabarbar, posypac migdalami/orzechami. Wstawic do nagrzanego uprzednio do 175° piekarnika i piec 25 minut, na 5 minut przed uplywem tego czasu ubic bialka z pozostalym cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto wyjac i nalozyc ubita piane, wygladzic i z powrotem wstawic do piekarnika na nastepne 15-20 minut.
Ciasto wyjac, ostudzic i przed podaniem opruszyc cukrem pudrem.
......Smacznego .....
Zrodlo: Laura Backen
14 komentarzy:
Gosiu,
idealne ciasto!
Z bezą to pyszny duet.
Pyszności! Zjadłoby się!
Cudowne ciasto :)
Wspaniale! W sezonie rabarbarowym moglabym jesc smakolyki z tymi kwasnymi lodygami bez przerwy :)
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy zatem:)
Gosiu, ciasto wygląda rewelacyjnie, musi być pyszne. :)
Ja dziś też robię z rabarbarem :)
Uściski:*
Bardzo lubie te delikatnosc bezy na ciescie, nie dosc, ze pieknie wyglada, to jeszcze niebiansko smakuje! :)
Pozdrawiam Gosiu!
po głowie mi ostatnio chodzi jakieś ciasto z rabarbarem i moze w weekend uda mi się je zrobić :)
Rozmyslam wlasnei Gosiu o rabarbarze, cos sama nei wiem czego chce i wlasnei znow przypomnialam sobei o moim kruszonkowym dylecmacie - nei masz ochoty sprobowac ze mna w weekend upiec? Usciski :)
Witam gorąco :)
Mój rabarbar dopiero rośnie w ogródku, ale przepis dodany do ulubionych i czeka na swój debiut w moich rękach ;p
pozdrawiam !
Gosiu, cudne ciasto! Tak mi się teraz marzy duża porcja na talerzu....
Pozdrawiam:)
Rabarbar dziś za mną podąża :)
ten u Ciebie budzi ogromną pokusę Gosiu!
pozdrowienia najserdeczniejsze
M.
i to jest to do czego wykorzystam mój rabarbar :)
Widzę, że rabarbar króluje :) Ja dzisiaj też się pokusiłam o ciasto tyle, że kruche z rabarbarem i będzie na pewno moim przyjacielem przez długie dni :) Pycha!
dziekuje i musze Wam powiedziec,ze dwa razy z rzedu pieklam je w przeciagu tygodnia.....pyszne jest....
- Basiu- jasne,pieczemy :)
Prześlij komentarz